Аратинга сіроголовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аратинга сіроголовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Папугоподібні (Psittaciformes)
Родина: Папугові (Psittacidae)
Рід: Аратинга (Aratinga)
Вид: Аратинга сіроголовий
Aratinga auricapillus
(Deville, 1851)[2]

Синоніми
Conurus weddellii Deville, 1851
Посилання
Вікісховище: Aratinga weddellii
Віківиди: Aratinga auricapillus
ITIS: 554904
МСОП: 22685732
NCBI: 190661

Аратинга сіроголовий[3] (Aratinga auricapillus) — вид папугоподібних птахів родини папугових (Psittacidae). Поширений в Південній Америці.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений у басейні Амазонки в південно-східній Колумбії, східному Еквадорі, східному Перу та північному сході Бразилії. Населяє тропічні ліси вздовж річок, болота, лісові ділянки у вологих саванах, вторинні ліси та вирубки з ізольованим лісом на висоті до 750 м. Іноді його можна спостерігати на узліссях або кавових плантаціях.

Опис[ред. | ред. код]

Аратинга сіроголовий досягає розміру 28 см, довжини крил 140—150 мм і ваги 95-115 г. Оперення переважно зелене. Верх грудей оливково-зелений, низ черевця зеленувато-жовтий. Голова сіро-коричнева, кожне перо має матово-блакитну окантовку. Первинні криючі чорні з синьою облямівкою, інші зелені з блакитною облямівкою на кінцях зовнішніх прапорців. Верхній бік хвоста синій із зеленуватою основою, нижній — чорний. Виразне, неперисте очне кільце біле. Дзьоб чорний, восковиця червонувато-сіра. Райдужка світло-жовта. Ноги і ступні сірі.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Трапляється парами або, поза сезоном розмноження, групами від трьох до восьми птахів. Зрідка утворює зграї від 75 до 100 особин, коли достатньо їжі. Раціон складається з насіння, фруктів, квітів і ягід. Він також оглядає гнилі дерева на наявність комах та їхніх личинок. Він часто літає в місця в тропічних лісах або на берегах річок, де ґрунт містить мінеральні речовини.

У Болівії та Колумбії період розмноження триває з липня, в інших регіонах з лютого по травень. Гніздиться на мертвих деревах, пальмах або деревних термітниках на висоті від 4 до 15 м. Молодих птахів вирощують обидва батьки. У неволі пара може виростити до трьох виводків на рік.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Aratinga auricapillus: інформація на сайті МСОП (версія 2023.1) (англ.) 1 лютого 2024
  2. Deville, E. (1851). Note sur espèces nouvelles d'oiseaux provenant de l'expédition de M. Castelnau. Revue et magasin de zoologie pure et appliquée. 2nd ser. 3 (5): 209.
  3. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]