Аристарх Самофракійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аристарх Самофракійський
Народився 217 до н. е.
Самотракі, Samothraki Municipalityd, Evros Regional Unitd, Східна Македонія та Фракія, Македонія та Фракіяd, Греція
Помер 144 до н. е.
Кіпр, Акротирі і Декелія, Велика Британія
Діяльність письменник, бібліотекар, критик
Вчителі Аристофан Візантійський
Відомі учні Аполлодор Афінський, Діонісій Фракійський, Parmeniscusd і Menecrates of Nysad
Знання мов давньогрецька
Заклад Александрійська бібліотека
Посада head of the Library of Alexandriad

Аристарх Самофракійський, або Самотракі́йський (217 — 144 рік до н. е.), — давньогрецький граматик, філолог, голова Александрійської бібліотеки з 180 до 145 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Стосовно особистого життя Аристарха мало відомостей. Народився він острові Самофракія. За часів Птолемея VI Філометора його запросили до праці в Александрійській бібліотеці. Тут він створив свої праці, виконуючи обов'язки бібліотекаря, після смерті Аристофана Візантійського у 180 році до н. е. очолював цю установу. Водночас виховував царевих нащадків.

З приходом до влади у Єгипті царя Птолемея VIII Аристарха було відправлено у заслання на Кіпр. Тут він заморив себе голодом у 144 році до н. е.

Діяльність[ред. | ред. код]

Аристарх Самофракійський мав 800 творів з різного напрямку. Втім, до нашого часу дійшли лише невеличкі уривки. Особливо багато праць Аристарх мав з граматики. Він першим започаткував розподіл слів за частинами мови: іменник, дієслово, дієприкметник, займенник, прислівник, член речення, прийменник, сполучник.

Особливе місце Аристарх приділяв аналізу праць Гомера «Іліада» та «Одіссея». Ним були видані твори з критичними зарисами гомерівських творів. Ці літературні роботи Аристарха Самофракійського стали основними та керівними для багатьох поколінь.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Geoffrey S. Kirk, «Aristarchus and the scholia», in The Iliad: a Commentary, vol. I (chants I—IV), Cambridge University Press, Cambridge, 2005 (1re édition 1985), ISBN 0-521-28171-7

Посилання[ред. | ред. код]