Асоціація зоопарків України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Асоціація Зоопарків України
(АЗУ)
Дата заснування 3 серпня 2022
Мета діяльності Організація створена для захисту інтересів зоопарків України, для сприяння їхньому розвитку, інформування громадськості про роль зоопарків у справі охорони природи. Асоціація Зоопарків України представляє інтереси зоопарків України в державних органах, засобах масової інформації на міжнародній арені. Організація відкрита для вступу нових членів, які поділяють її принципи, зазначені в Етичному кодексі та відповідають критеріям вступу до АЗУ.
Засновники "Біон Тераріум-Центр", Луцький зоопарк, Миколаївський зоопарк, Одеський зоологічний парк, Черкаський міський зоологічний парк "Рошен"
Голова Топчий Володимир Миколайович
Адреса Миколаївський зоопарк, пл. Миколи Леонтовича, 1, м. Миколаїв, 54003, Україна
Офіційний сайт azu.org.ua

Асоціація Зоопарків України (АЗУ) — неприбуткова організація, заснована провідними зоопарками України, правонаступниця Української Асоціації Зоопарків та Акваріумів (УАЗА). Державна перереєстрація відбулася у вересні 2022 року. Президент Асоціації зоопарків України – директор Миколаївського зоопарку, заслужений працівник культури України Топчий Володимир Миколайович. Виконавчий директор АЗУ — Євгеній Ван, директор Черкаського зоопарку Roshen.

Мета створення[ред. | ред. код]

Організація створена для захисту інтересів зоопарків України, для сприяння їхньому розвитку, інформування  громадськості про роль зоопарків у справі охорони природи. Асоціація Зоопарків України представляє інтереси зоопарків України у державних органах, засобах масової інформації на міжнародній арені. Організація відкрита для вступу нових членів, які поділяють її принципи, зазначені в Етичному кодексі та відповідають критеріям вступу до АЗУ.

Завдання[ред. | ред. код]

Основними завданнями Асоціації є координація діяльності зоопарків України, розробка програм утримання та розведення диких тварин в умовах неволі, створення нових проектів експозицій, взаємна допомога у комплектуванні колекції тварин, розробка наукових та науково-освітніх програм, видавнича діяльність.  Важливим завданням Асоціації є співробітництво і обмін досвідом з питань утримання і розведення тварин, формування експозицій зоопарку, організації екологічної освітньо-виховної роботи, наукової роботи зоопарків, поширення інформації про функції зоопарків.  Особливого значення створення Асоціації зоопарків України набуло під час повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України (Російське вторгнення в Україну (з 2022)). Завданням Асоціації є допомога зоопаркам України, які мають проблеми з утриманням тварин, пов’язані з війною, інформування світової громадськості про стан зоопарків України і їх потреби, отримання і розподіл допомоги, наданої фізичними особами та організаціями.

Етичний кодекс АЗУ зобов’язує:

  • підтримувати  діяльність по збереженню видів, не допускати, щоб комерційні інтереси переважали над питаннями розведення тварин з метою збереження видів.
  • сприяти природоохоронній діяльності,  спрямованій на збереження біорізноманіття, проведенню освітніх природоохоронних заходів та програм.
  • стимулювати наукові дослідження в сфері збереження видів, утримання тварин, ветеринарії, дизайну експозицій і сприяти розповсюдженню накопичених знань.

  В сучасних умовах зоопарки України матимуть позитивний імідж та зможуть забезпечити можливість свого подальшого існування лише у випадку, якщо постійно демонструватимуть  повне розуміння та повагу до прав тварин, що знаходяться в них на утриманні. Визнання зоопарком «Всесвітньої природоохоронної стратегії зоопарків» є необхідною і обов’язковою умовою його участі в Асоціації зоопарків України (АЗУ). Забезпечення повноцінного догляду за тваринами зоопарку, враховуючи їх природні потреби, повинно бути основним обов’язком членів асоціації. Всі члени асоціації повинні керуватися в своїй діяльності найвищими вимогами по відношенню до утримання тварин в зоопарку і сприяти іншим зоопаркам в досягненні аналогічних цілей.

Зоопарки – члени Асоціація Зоопарків України (АЗУ):

Джерела[ред. | ред. код]