Атеринові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Атеринові
Labidesthes sicculus
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Акантопері (Acanthopterygii)
Ряд: Атериноподібні (Atheriniformes)
Родина: Атеринові (Atherinidae)
Risso, 1827
Посилання
Вікісховище: Atherinidae
Віківиди: Atherinidae
EOL: 8277
ITIS: 165984
NCBI: 69128
Fossilworks: 266170

Атеринові (Atherinidae) — родина риб ряду атериноподібні.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Більшість представників родини мають відносно малі розміри, найбільша за розміром — Atherinopsis californiensis — досягає 44 см[1], але більшість досягають 20 см, а деякі навіть не більше 5 см. Мають веретеноподібне тіло, іноді трохи сплюснуте з боків, зазвичай невеликі розміри. Тіло вкрите крупною циклоїдною або рідше ктеноїдною лускою. Спинних плавця — два. Вздовж тіла завжди є темна або срібляста смуга. Всі атерини — зграйні пелагічні риби, живляться планктоном. Розмноження на мілководді, ікра відкладається на підводні рослини або пісок.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Родина включає морські, солонуватоводні та прісноводні види. Проникнення у прісні води у Старому та Новому Світі проходило незалежно, що призвело до появи родів, які досить суттєво відрізняються один від одного. Прісноводні атерини особливо характерні для тропічної зони, хоча в Америці вони зустрічаються від Аргентини до Великих озер. У річки можуть заходити види, які зазвичай постійно мешкають у морі. Морські представники родини не відходять далеко від берегів. В Україні зустрічаються у Чорному та Азовському морях. У Чорному морі зустрічається два види: атерина піщана Atherina boyeri (живе біля берегу та в лиманах) та атерина середземноморська Atherina hepsetus (живе у віддалені від берега).

Значення[ред. | ред. код]

Атерини є їжею для морських хижих риб. Також мають промислове значення. У Середземному морі ловлять середземноморську (Atherina hepsetus) і піщану атерини (Atherina boyeri)  — невеликих риб розмірами 10-15 см. У Чорному морі їх виловлюють під час весняного ходу у Азовське море через Керченську протоку. Більше половини світового улову видобувають у країнах Південної Америки: Чилі, Перу, Аргентині, Бразилії. Улов переважно складається з австроменидій (Austromenidia), одонтестів (Odontesthes), базиліхтів (Basilichthys), які мають розміри до 15 см, але можуть досягати довжини 25 — 30 см. Їх цінують за смачне м'ясо та називають королівською рибою («pejerrey»). У прісних водах Центральної Америки добувають хіростом (Chirostoma), довжиною до 50 см. Біля берегів Каліфорнії ловлять корюшкоподібну атерину (Atherinopsis californiensis), яка має розміри до 45 см.

Класифікація[ред. | ред. код]

Містить 165 видів, що відносяться до 25 родів, таких як:[2]:

Література[ред. | ред. код]

  1. Allen, Gerald R. (1998). Paxton, J.R. & Eschmeyer, W.N. (ред.). Encyclopedia of Fishes. San Diego: Academic Press. с. 153–154. ISBN 0-12-547665-5.
  2. Атеринові на FishBase. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 23 січня 2011.
  3. Ivantsoff, W.; G. R. Allen (2011). A new species and genus of a large and unusual freshwater hardyhead, Sashatherina giganteus (Pisces: Atherinidae) from West Papua, Indonesia and a comparison with its closest relatives of the genus Craterocephalus. aqua International Journal of Ichthyology. 17 (1): 43—57.

Посилання[ред. | ред. код]