Ахмед Люфті ель-Сайєд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ахмед Люфті ель-Сайєд
араб. أحمد لطفي السيد
Народився 15 січня 1872(1872-01-15)[1][2][3]
Дакахлія, Єгипетський хедиват, Єгипет
Помер 5 березня 1963(1963-03-05)[1][2][3] (91 рік)
Каїр, Єгипет
Країна  Єгипет
Діяльність журналіст, інтелектуал, політик, письменник
Alma mater Аль-Азгар
Знання мов арабська[4]
Заклад Каїрський університет
Членство Arab Academy of Damascusd
Титул бей, Паша і Паша[5]
Посада Міністр освіти Єгиптуd, Minister of Stated, Minister of Stated, Minister of the Interior of Egyptd, Minister of State for Foreign Affairsd і Q115657800?
Брати, сестри Saeed Pasha Lutfi al-Sayyidd

Ахмед Люфті ель-Сайєд (араб. أحمد لطفي السيد‎, Ahmed Lutfi el-Sayed; 15 січня 1872(18720115) — 5 березня 1963) — єгипетський інтелектуал, діяч антиколоніального руху, перший директор Каїрського університету. Він також є одним із розбудовників сучасного єгипетського націоналізму, як і єгипетського секуляризму та лібералізму. Ахмед Люфті ель-Сайєд відомий за називним ім'ям «Навчитель покоління». Він також був одним із ярих опонентів теорії панарабізму, настоюючи на тому, що єгиптяни є са́ме єгиптянами, а не лише арабами.

Біографія[ред. | ред. код]

Люфті народився у родині феллахів (єгипетських селян) у селі Беркін (Berqin) неподалік містечка Ес-Сімбеллавейн у мухафазі Дакахлія 15 січня 1872 року. Він навчався в Університеті Аль-Азхар, де відвідував лекція відомого єгипетського мислителя і суспільного діяча Мухаммеда Абдо. Са́ме Абдо мав значний вплив на формування особистості Люфті, подіяв на його реформістські настрої. Також Ахмед Люфті вступив до Школи права, яку закінчив 1894 року.

У 1907 році Ахмед Люфті ель-Сайєд заснував першу єгипетську політичну партію ель-Умма («Нація»), що було відповіддю молодого діяча та його оточення на актуальні політичні події (так звана справа Деншавай 1906 року — конфлікт британських солдатів і єгипетських селян, що переріс у затяжну дискусію щодо сучасності і майбутнього Єгипту) та підйом національних почуттів у єгиптян. Люфті також розпочав друк партійної газети «Ель-Ґаріда», на сторінках якої зокрема можна було прочитати:

«Ель-Ґаріда є суто єгипетською партією, метою якої є захист усіма можливостями виключно єгипетських інтересів.»[6]

Ахмед Люфті ель-Сайєд був членом єгипетської делегації на Паризькій мирній конференції, що проводилась у Версалі 1919 року, де відкрито заявив про потребу незалежності Єгипту від Британії.

Ахмед Люфті ель-Сайєд став першим директором Каїрського університету (тоді Єгипетського), інагурованим 11 травня 1925 року. Він був близьким другом і колегою Тахи Хусейна, навіть відмовився від свого директорства університету на знак протесту проти рішення єгипетського уряду змістити Хуссейна з його університетської посади у 1932 році[7]. Знову Люфті відмовлявся від поста директора університету в 1937 році, коли єгипетська поліція увірвалася до закладу.

Під час перебування Люфті на посаді директора Каїрського університету, перша група жінок-єгиптянок отримала вищу освіту в єгипетському виші.

Ахмед Люфті ель-Сайєд також у різний час обіймав різноманітні державні посади — міністра освіти, міністра внутрішніх справ, директора Академії арабської мови в Каїрі, та директора Будинку книг. Помер Люфті 1963 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Encyclopædia Britannica
  2. а б в Енциклопедія Брокгауз
  3. а б в AlKindi
  4. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  5. http://www.egy.com/historica/pashalst.php
  6. Vatikiotis, P.J. The History of Modern Egypt. 4th edition. Baltimore: Johns Hopkins University, 1992, стор. 227 (англ.)
  7. Yunan Labib Rizk To be free [Архівовано 15 липня 2007 у Wayback Machine.] // Аль-Ахрам № 773 за 15—21 грудня 2005 року