Бабка перев'язана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бабка перев'язана

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Odonata
Підряд: Anisoptera
Родина: Libellulidae
Рід: Sympetrum
Вид: Бабка перев'язана
Sympetrum pedemontanum
(Mueller in Allioni, 1776)
Посилання
Вікісховище: Sympetrum pedemontanum
Віківиди: Sympetrum pedemontanum
EOL: 4137076
МСОП: 165464
NCBI: 257055

Бабка перев'язана (Sympetrum pedemontanum) — вид комах з родини бабкових (Libellulidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Транспалеарктичний вид, зустрічається від пд. та частково середньої Європи через весь пд. Сибір до Примор'я та Сахаліну; відомий також з Китаю та Монголії.

В Україні трапляється в зх. Лісостепу, Прикарпатті та на невеликих висотах Карпат, в Закарпатській низовині, в Київській, Чернігівській, Полтавській, Миколаївській обл. Рідкісний вид. Трапляються поодинокі особини, ніколи не буває масовим.

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Тіло — 28-33, крила — 21-27 мм. Самці, як у більшості представників роду, мають червоний живіт. Основною відмінною особливістю цього виду є наявність в обох статей, широких чорних смуг по всій зовнішній частині кожного крила.

Особливості біології[ред. | ред. код]

Це один з найхарактерніших видів бабок Степової зони. Личинки надають перевагу слабопроточним водоймам, струмкам з повільною течією, проточним озерам, озерам у заплавах річок. В горах піднімається лише до висоти 500 м. Личинка дуже чутлива до чистоти води і не переносить її забруднення. Самиця відкладає яйця, кидаючи їх у воду, і лише зрідка біля врізу води у мокрий мул. Личинки розвиваються приблизно 1 рік. Виплоджуються дорослі бабки над водою, на травинках, що стирчать з води, на висоті не більше 10 см. Літ — у другій половині літа та у першій половині осені. Політ слабкий, порхаючий, бабки не можуть активно протистояти вітру і шукають затишний притулок. Цей вид може бути індикатором якості води у водоймах.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Загрозою є забруднення водойм. Покращення стану прісноводних екосистем, контроль та боротьба з антропогенним забрудненням є бажаними заходами охорони.

Посилання[ред. | ред. код]