Бернгард Олексій Борисович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олексій Бернгард
рос. Бернгард Олексій Борисович
 Полковник
Загальна інформація
Народження 22 жовтня 1978(1978-10-22) (45 років)
Читинська область, СРСР
Громадянство Росія Росія
Національність росіянин
Військова служба
Роки служби 2002-2023
Приналежність Росія Росія
Вид ЗС  ВМФ РФ
Рід військ  Морська піхота
Війни / битви Інтервенція Росії в Сирію
Російсько-українська війна
Командування
2022— 2023
 810 ОБрМП, в.о. командира
2017—2022
 810 ОБрМП, заступник командира
Нагороди та відзнаки
Герой Російської Федерації
Герой Російської Федерації
Медаль Суворова
Медаль Суворова
Медаль «За військову доблесть» 2-го ступеня
Медаль «За військову доблесть» 2-го ступеня
Медаль «За відзнаку у військовій службі» 2-го ступеня
Медаль «За відзнаку у військовій службі» 2-го ступеня
Медаль «За відзнаку у військовій службі» 3-го ступеня
Медаль «За відзнаку у військовій службі» 3-го ступеня

Олексі́й Бори́сович Бе́рнгард (рос. Бернгард Алексей Борисович, 22 жовтня 1978, Читинська область, СРСР) — російський військовик, полковник Збройних сил РФ. Командир 810-ї окремої гвардійської бригади морської піхоти ЧФ. Герой Російської Федерації (2022).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у Читинській області (нині — Забайкальський край). Певний час мешкав у селі Кира, де закінчив шість класів місцевої середньої школи. Згодом разом з родиною переїхав до Приморського краю.

Закінчив Далекосхідне вище загальновійськове командне училище у Благовєщенську[1]. Пройшов службовий шлях від командира повітрянодесантної роти до заступника командира бригади морської піхоти. Служив у складі 155-ї окремої бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту у Владивостоці. Брав участь у анексії Криму та інтервенції Росії в Сирії. Обіймав посаду заступника командира 810-ї окремої гвардійської бригади морської піхоти ЧФ, що дислокувалася в Севастополі.

Згідно з заявою перебіжчиці з лав терористичного угруповування ДНР Світлани Дрюк, Бернгард де-факто командував 11-м полком 1-го армійського корпус ЗС РФ, більш відомим як «полк Народної міліції ДНР „Восток“»[2].

Він кар'єрист, тому що він не дивиться, здійсненна ця задача чи ні. Людину прислано з урахуванням того, що з «ДНР» він виїде з черговою зіркою
— Світлана Дрюк, березень 2019

Від початку вторгнення Росії до України у лютому 2022 року брав участь у бойових діях на сході України. Керував наступальною операцією окупантів поблизу Волновахи.

4 березня 2022 року отримав звання «Герой Російської Федерації»[1].

Наприкінці березня 2022 року, після ліквідації Збройними силами України командира бригади Олексія Шарова, Бернгард тимчасово очолив 810-у ОБрМП.

Відзнаки та нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Не мог не стать героем. Так говорят про Алексея Бернгарда во Владивостоке, где считают своим (рос.) . «Дальневосточные ведомости». Архів оригіналу за 10 квітня 2022. Процитовано 10 квітня 2022.
  2. Заступниця командира полку «ДНР» здалася українським спецслужбам, — ЗМІ. «Lb.ua». Архів оригіналу за 10 квітня 2022. Процитовано 10 квітня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]