Борисов Олександр Тимофійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Борисов Олександр Тимофійович
рос. Борисов Александр Тимофеевич
Народження 7 вересня 1927(1927-09-07)
Мала Кам'янка, Кам'янський район (Ростовська область), Шахтинська округа, Північно-Кавказький край, РСФРР, СРСР
Смерть 10 березня 2017(2017-03-10) (89 років)
  Москва, Росія
Поховання Троєкуровське кладовище
Країна  СРСР
 Росія
Жанр натюрморт
Навчання Всеросійський державний інститут кінематографії (1955)
Діяльність художник-постановник, викладач
Вчитель Богородський Федір Семенович, Пименов Юрій Івановичd, Шегаль Григорій Михайловичd і Діхтяр Олександр Соломонович
Працівник Мосфільм і Всеросійський державний інститут кінематографії
Член СК СРСР і Спілка кінематографістів Росії
У шлюбі з Жгун Світлана Миколаївна
Вчене звання професор
Нагороди

Олександр Тимофійович Бори́сов (рос. Александр Тимофеевич Борисов; 7 вересня 1927, Мала Кам'янка — 10 березня 2017, Москва) — радянський та російський художник кіно і педагог; член Спілки кінематографістів СРСР з 1959 року та Спілки кінематографістів Росії[1]. Академік Російської академії мистецтв (відділення театрально- і кінодекораційного мистецтва) з 2007 року[1]. Чоловік актриси Світлани Жгун.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 7 вересня 1927 року на хуторі Малій Кам'янці (нині Каменський район Ростовської області, Росія). Протягом 1949—1955 років навчався у Всесоюзному державному інституті кінематографії у Москві, де був учнем Федора Богородського, Юрія Пименова, Григорія Шегаля, Олександра Діхтяра. Дипломна робота — ескізи декорацій і розкадровки до фільму «Стрибуха»[2].

З 1955 року працював на художником-постановником на студії «Мосфільм»[1]. Одночасно з 1973 року викладав у Всесоюзному державному інституті кінематографії; з 1986 року очолював в ньому творчу майстерню художнього факультету; професор з 1993 року[1]. Помер у Москві 10 березня 2017 року. Похований у Москві на Троєкурівському цвинтарі.

Творчість[ред. | ред. код]

Працював над кінофільмами

У Театрі драми і комедії на Таганці у 1994 році оформив виставу «Чайка» (разом з Володимиром Ареф'євим[1]; режисер С. Соловйов)[3].

Писав олійні натюрморти[2].

2012 року у залах Російської академії мистецтв у Москві відбулася персональна виставка художника — «Олександр Борисов і випускники його майстерні»[1].

Твори перебувають у зібраннях Державної Третьяковської галереї, Державного центрального музею кіно, Музею-квартири Максима Горького в Москві, Брянського обласного художнього музейно-виставкового центру, Томської картинної галереї, Приморської картинної галереї у Владивостоці[1].

Відзнаки[ред. | ред. код]

почесні звання СРСР
премії

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]