Бої за Торецьк (2024)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бої за Торецьк
Східний театр воєнних дій Російсько-української війни
Дата: 19 червня 2024триває
(3 місяці, 2 тижні та 1 день)
Місце: Торецьк, Нью-Йорк та навколишні села
Результат: Бої за місто тривають
Сторони
Україна Україна Росія Росія
Військові формування
Сухопутні війська

 ДШВ

ДПСУ

 Десантні війська

Бої за Торецьк (2024) — бойові дії, що точилися влітку 2024 року під час війни на Донбасі за місто Торецьк Донецької області.

Передумови

[ред. | ред. код]

Лінія фронту в Донецькій області біля Торецька (до 2016 року – Дзержинськ) і сусіднього селища Нью-Йорк (до 2021 року – Новгородське) залишалась єдиною, яка майже не змінилась з 2014-15 років [2]. Оскільки Торецьк знаходиться в безпосередній близькості від окупованої Горлівки (10 км) і недалеко від Донецька (35-40 км), ЗСУ створили потужні оборонні позиції. Фортифікації частково спираються на водну перешкоду з півночі – канал Сіверський Донець-Донбас - та глибокі балки з териконами на сході і півдні [2].

Перебіг бойових дій

[ред. | ред. код]

На початку червня російські війська фактично сформували напівоточення цього району, просунувшись на північ від нього біля Часового Яру і на південь – біля Очеретиного. Тут під загрозою перерізання опинилась одна з основних логістичних артерій ЗСУ – траса Покровськ-Костянтинівка [2]

Для виконання свого завдання-мінімум, швидкої окупації міста Торецьк, ворогу було необхідно просунутися вглиб щонайменше на 10−12 км від своїх позицій станом до початку наступу. В перші дні окупантам вдалося вклинитися в позиції ЗСУ приблизно на 3 км, окупувавши село Шуми та наблизившись до околиць Торецька [3].

В останніх числах червня ворогу вдалося зробити локальний ривок — біля населеного пункту Південне [3].

На початку дипня ворога практично зупинили, коли на цей напрямок були відправлено додаткові сили. Зокрема, одну з найбільш боєздатних бригад ЗСУ — 95-ту бригаду десантно-штурмових військ. Бригада з початку повномасштабного вторгнення воює на найбільш складних напрямках. Значний внесок в оборону Торецька робить 32-га окрема механізована бригада, що зайшла на цей напрямок на початку липня [3].

19 червня російським військам вдалося просунутися на 2 кілометри в напрямку від КПВВ "Майорськ" до селища Північне. Це вже околиця Торецька [2].

Станом на 15 липня 2024 штурм Торецька тривав. За повідомленням від 32-гої механізованої бригади росіяни гинули цілими штурмовими групами [4].

Див. також

[ред. | ред. код]
  1. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою :2 не вказано текст
  2. а б в г Чи справді Росія почала наступ на Торецьк.
  3. а б в «Ми прийшли у критичний момент. І здивували ворога». Ситуація в Торецьку очима розвідника десантної бригади — репортаж NV.
  4. Росіяни штурмують Торецьк: воїни ЗСУ відверто розповіли, що відбувається на фронті.