Британська армія Рейну

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Британська Рейнська армія)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Британська армія Рейну
англ. British Army of the Rhine
Емблема Британської Рейнської армії
На службі березень 1919 — 1929
25 серпня 1945 — 1994
Країна Велика Британія Велика Британія
Вид Британська армія
Роль окупаційні війська
Чисельність група армій
У складі Верховне командування Союзних експедиційних сил
Гарнізон/Штаб Німеччина Об'єднаний штаб Райндален, Менхенгладбах
Війни/битви Окупація Рейнської області
Холодна війна
Командування
Визначні
командувачі
фельдмаршал Бернард Монтгомері

Медіафайли на Вікісховищі

Британська армія Рейну (англ. British Army of the Rhine, BAOR) — оперативно-стратегічне об'єднання Армії Британії, що розгорталися в Німеччині після Першої та Другої світових воєн. Обидва формування спочатку являли собою британські окупаційні війська на території Німеччини. Обидві армії мали зони відповідальності, розташовані навколо німецької ділянки річки Рейн. Після завершення Холодної війни унаслідок скорочення Британська Рейнська армія була значно зменшена, а в 1994 році її перейменували на Британські сили в Німеччині.

Історія[ред. | ред. код]

Рейнська армія 1-го формування[ред. | ред. код]

Окупація Рейнської області у 1923 році
заштрихована (Рурська область): Франція и Бельгія
   Саар: територія, окупована військами Франції, що перебували під управлінням Ліги Націй

Перша британська Рейнська армія була створена в березні 1919 року для забезпечення окупації Рейнської області. Спочатку вона складалася з п'яти корпусів, що складалися з двох дивізій кожна, плюс кавалерійська дивізія:

Французькі та британські офіцери окупаційних військ на території Німеччини. Бад-Марінберг

Командування[ред. | ред. код]

Командувачі
Британська зона окупації Німеччини. 8 червня 1947 — 22 квітня 1949

Рейнська армія 2-го формування[ред. | ред. код]

Вдруге британська Рейнська армія була сформована 25 серпня 1945 року з Британської визвольної армії[en]. Її початковою функцією було контролювати корпусні округи, які керували військовим урядом британської зони окупованої союзниками Німеччини. Після передачі урядових повноважень німецькій цивільній владі Рейнська армія перетворилася на суто командну структуру, на яку покладалося завдання управління визначеним комплектом військ та сил британської армії на території Західної Німеччини.

Оскільки потенційна загроза радянського вторгнення через Північнонімецьку рівнину в Західну Німеччину постійно зростала, поступово BAOR перетворилася на силу, яка мала більше відповідальності за оборону Західної Німеччини, ніж за її окупацію. Рейнська армія стала основним формуванням, що контролювало внесок Великої Британії в НАТО після утворення альянсу в 1949 році. Основним бойовим формуванням був 1-й Британський корпус. З 1952 року головнокомандувач BAOR був також командувачем Північної групи армій НАТО (NORTHAG) у разі загальної війни з Радянським Союзом та його союзниками по Варшавському договору. Раніше Британська зона окупації Німеччини мала на озброєнні тактичну ядерну зброю. У 1967 році чисельність військ була зменшена до 53 000 солдатів у порівнянні з 80 000 роками раніше.

Командувач фельдмаршал сер Бернард Монтгомері оголошує по радіо про зміну формату окупаційних військ на території Німеччини з Британської визвольної армії на Британську Рейнську армію. Бад-Марінберг

Командування[ред. | ред. код]

Командувачі

Після Холодної війни[ред. | ред. код]

Після завершення Холодної війни британський уряд запровадив Варіанти оборонних скорочень, унаслідок імплементації яких Британська Рейнська армія була значно зменшена за розміром, а в 1994 році її перейменували на Британські сили в Німеччині (англ. British Forces Germany (BFG). Ці сили, чисельністю приблизно 25 000 осіб, були розподілені між штабом Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, Корпусом швидкого реагування, 1-ю бронетанковою дивізією, іншими силами бойової підтримки та забезпечення бойових дій, а також адміністративними складовими під керівництвом Командування підтримки Великої Британії (Німеччина). Гарнізони, які на той час закрилися, включали Соест (пункт постійної дислокації 6-ї бронетанкової бригади), Зольтау (ППД 7-ї бронетанкової бригади) і Мінден (ППД 11-ї бронетанкової бригади).

Після Стратегічного огляду оборони та безпеки 2010 року постійне перебування формувань британської армії на території Німеччини почало поступово припинятися, а остання військова база була повернута німецькому Бундесверу в лютому 2020 року.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Peter Blume: BAOR — Vehicles Of The British Army Of The Rhine — Fahrzeuge der Britischen Rheinarmee — 1945—1979 Tankograd 2006.
  • T.J. Gander: British Army of the Rhine Ian Allan Publishing, Londres 1984.
  • Graham Watson & Richard A. Rinaldi: The British Army in Germany: An Organizational History 1947—2004 , Tiger Lily Publications LLC 2005.