Біла імла (погода)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Біла імла у Саскачевані (березень 2007)
Наближення білої імли в Афінах (лютий 2021 р.)
Сніговий шквал з білою імлою на північний захід від Ватерлоо, Онтаріо, Канада (27 лютого 2014 р.)
Відносно велика, нерухома біла імла на Лайєлл Айсфілд, Канада, яка тривала 4 години

Біла імла, біла погода, вайтаут (англ. Whiteout) або молочна погода[1] (англ. Milky weather) — погодні умови, за яких контури та орієнтири в засніженій місцевості стають майже нерозрізненими.[2] Термін також може застосовуватись, коли видимість і контури значно знижені піском. Горизонт зникає з поля зору, тоді як небо та ландшафт виглядають безвиразними, не залишаючи візуальних орієнтирів, за якими можна було б орієнтуватися; немає тіней, тому що світло однаково надходить з усіх можливих напрямків.[2] Біла імла описується як: «Стан розсіяного світла, коли не відкидається тінь через безперервний шар білої хмари, який, схоже, зливається з поверхнею білого снігу. Нерівності поверхні через сніг не видно, але темний об’єкт може бути видно чітко. Немає видимого горизонту».[3]

Біла імла може бути спричинена просто надзвичайно сильним снігопадом, який спостерігається в умовах снігового ефекту озера[en], або інших факторів, такими як розсіяне освітлення від похмурих хмар, серпанку чи туману чи снігу. Людина, яка подорожує у справжній білій імлі, має великий ризик повністю дезорієнтуватися та заблукати, навіть у знайомому оточенні. Водіям зазвичай доводиться зупиняти свої машини там, де вони знаходяться, оскільки дорогу неможливо побачити. Звичайні снігопади та хуртовини, коли сніг падає зі швидкістю 3 чи 5 см/год, або де видимість рельєфу нечітка, але має чітке поле зору понад 9 метрів, часто неправильно називають білою імлою.

Типи[ред. | ред. код]

Існує три різні типи білої імли:

  1. В умовах хуртовини, сніг, який уже лежить на землі, може бути занесений вітром, зменшуючи видимість майже до нуля.
  2. В умовах снігопаду кількість снігу, що випадає, може затемнювати об’єкти, зменшуючи видимість майже до нуля. Прикладом цього є сніговий ефект озера або сніговий ефект гір, де обсяг снігу може бути у багато разів більшим, ніж при звичайному снігопаді або хуртовині.
  3. При умовах, де на рівні землі існує густий туман у засніженому середовищі, особливо на відкритих ділянках.

Різновиди[ред. | ред. код]

Білу імлу не слід плутати з флетлайтом (англ. Flat-light, дослівно, «пласке світло»). Хоча між ними є схожість, причини та наслідки різні.

Біла імла (вайтаут) ― це зменшення і розсіювання сонячного світла.[4]

Флетлайт ― це дифузія сонячного світла.[4]

Флетлайт на шельфовому льоду Ekström, Антарктида

Небезпеки[ред. | ред. код]

Гелікоптер, що спричиняє білу імлу через обертання носійного гвинта

Умови білої імли становлять загрозу для альпіністів, лижників, авіації та наземного транспорту. А також автомобілістів, особливо тих, що їздять на великих швидкісних трасах. Було багато серйозних зіткнень кількох транспортних засобів, пов’язаних з умовами білої імли. Один водій попереду може повністю зупинитися, коли він не бачить дороги, тоді як водій ззаду все ще може рухатись.

Локальні короткочасні умови білої імли можуть утворюватись в околицях аеропортів і на вертолітних майданчиках через польоти авіації. Сніг на землі може бути піднятий у повітря гвинтом гелікоптера або через реактивний порив літака, створюючи небезпеку як для авіації, так і для перехожих на землі.

Дивись також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Meteorology Glossary - Whiteout. American Society of Meteorology.
  2. а б Douglas Haig McIntosh, ред. (1972). Meteorological Glossary. London: Her Majesty's Stationery Office. ISBN 0-11-400208-8.
  3. Sir Vivian Fuchs; Sir Edmund Hillary (1958). Glossary. The Crossing of Antarctica. London: Cassell. с. 296.
  4. а б Ask us a question. Brentaski.com. Архів оригіналу за 21 липня 2015.