Біле розп'яття

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Біле розп'яття

Автор Марк Шагал
Час створення 1938
Розміри 154,3 × 139,7 см
Матеріал полотно
Техніка олія
Місцезнаходження Художній інститут Чикаго (Чикаго)

«Біле розп'яття» — картина білоруського і французького художника Марка Шагала, написана у 1938 році через два тижні після трагічної Кришталевої ночі — великого погрому, влаштованого на території Німеччини і Австрії нацистськими бригадами та пересічними громадянами-неєвреями. Полотно нині експонується в Художньому інституті Чикаго, якому його подарував відомий чиказький архітектор Альфред Альшулер[en][1].

Історія[ред. | ред. код]

Картина написана під впливом вражень від переслідування євреїв у Центральній та Східній Європі. Вона показує алегорію на події з використанням символів і малюнків. Шагал створив цілу низку робіт, на яких зображено розп'яття. Образ розп'ятого Ісуса для Шагала є новим символом — символом єврейства, що переживає смертні муки. Розп'яття в картинах Шагала — це відповідь на дії нацистів, від яких він і сам постраждав у 1933 році, коли були знищені майже всі його картини. Картина «Біле розп'яття», як і інша картина його відомого сучасника Пабло Пікассо «Герніка», стала передчуттям Голокосту.

Опис[ред. | ред. код]

Картина «Біле розп'яття» підкреслює страждання Ісуса і євреїв. По боках відбуваються різні насильницькі дії — спалювання синагог, будинків і захоплення євреїв. У центрі показане розп'яття Ісуса, вбраного у таліт (замість тернового вінця), як символ того, що він єврей. Фігура розп'ятого Ісуса, що зображена на тлі кольору слонової кістки, простягається над світом, що зазнає руйнувань. Біля його ніг горить семисвічний світильник. У верхній частині картини показані старозавітні персонажі, які плачуть, побачивши, що відбувається внизу. На передньому плані показана зелена фігура з мішком за плечима. Ця фігура, яка з'являється в декількох роботах Шагала, інтерпретується як будь єврейський мандрівник чи пророк Ілля. У середині композиції показаний човен, який асоціюється з надією на порятунок від нацистів.

У верхній правій частині картини показаний прапор Литви. Литва в цей час була ще незалежною державою. Крім того, у верхній лівій частині картини є червоні прапори комунізму. Переслідування євреїв було не тільки нацистським феноменом. Прапори на картині дають натяк на антисемітизм в цих країнах. Сумна єврейська серйозність тут змикається з простодушною серйозністю французького примітивізму.

До картини було внесено дві зміни: свастика на пов'язці воїна, який спалює синагогу, зафарбована, а також слова «Ich bin Jude» (укр. Я єврей) на плакаті на шиї людини.[2]

Папа римський Франциск, відомий своєю прихильністю до єврейського народу[3], вважає цю картину своєю улюбленою[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. White Crucifixion, 1938 [Архівовано 3 травня 2014 у Wayback Machine.], Art Institute of Chicago (англ.)
  2. Wullschläger, Jackie (2008). Chagall. Alfred A. Knopf. ISBN 978-0-307-27058-0.{{cite book}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання) ch. 19.
  3. Pope Francis elected leader of Catholic Church: as it happened [Архівовано 14 серпня 2013 у Wayback Machine.] London Telegraph online edition March 14th 2013, access date 14-3-2013
  4. За що Папа Франциск любить Шагала? [Архівовано 26 липня 2014 у Wayback Machine.] Католицький суспільно-релігійний сайт CREDO