Валерій Ромул

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Божественний
Констанцій I(Марк) Валерій Ромул
Монети із зображення Валерія Ромула
Народився невідомо
Помер 309(0309)
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик
Посада давньоримський сенатор[d] і консул
Військове звання консул
Термін 308 та 309 роки
Батько Максенцій
Мати Валерія Максимілла
Брати, сестри невідомо

(Марк) Валерій Ромул (лат. Marcus Valerius Romulus; помер 309) — син римського імператора Максенція та його дружини Валерії Максимілли. Його дідусем з боку матері був імператор Максиміан.

Ймовірно, так само як і в його батька, преноменом Валерія Ромула був Марк. Він також мав рідного брата, проте його ім'я не зберіглося.

У 306 році його батько, Максенцій, самостійно проголосив себе імператором, однак інші правителі не визнали цього рішення. Максенцій, перебуваючи в Римі та воюючи з іншими претендентами на престол, фактично контролював Італію та провінцію Африка. Він призначив себе та Валерія Ромула консулами в 308 та 309 роках. Оскільки 310 року Максенцій обіймав цю посаду одноосібно, можна зробити висновок про смерть Валерія Ромула в 309 році.

Будівля Храма Ромула

Упродовж свого життя Валерій Ромул мав звання clarissimus puer та nobilissimus vir. Після раптової смерті він був похований у гробниці поруч зАппієвою дорогою (коло маєтку свого батька). На честь свого обожненого сина Максенцій спорудив Храм Божественного Ромула на Священій дорозі поблизу Римського Форуму (будівля храму зберіглася донині).

Джерела[ред. | ред. код]

Політичні посади
Попередник:
Максиміан,
Константин І,
Флавій Север,
Максимін II Даза,
Галерій
Консул Римської імперії
308—309
з Максенцій,
Діоклетіан,
Галерій,
Ліциній,
Константин І
Наступник:
Тацій Андронік,
Помпей Проб,
Максенцій