Васильченко Денис Сергійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Васильченко Денис Сергійович
рос. Денис Сергеевич Васильченко
Народився 25 листопада 1978(1978-11-25)
Ясна Поляна (Ташлинський район), Ташлинський район, Оренбурзька область, РРФСР, СРСР
Помер 19 жовтня 2022(2022-10-19) (43 роки)
Суханове, Милівська сільська громада, Бериславський район, Херсонська область, Україна
Країна  СРСР
 Росія
Діяльність військовослужбовець, підводник, розвідник
Alma mater Murmansk State Technical Universityd
Знання мов російська
Учасник Друга чеченська війна і російське вторгнення в Україну (з 2022)
Військове звання Старший прапорщик
Нагороди
Герой Російської Федерації
Георгіївський хрест 4-го ступеня медаль «За відвагу» Медаль «За відзнаку в охороні громадського порядку» Медаль «За відзнаку у військовій службі» 3-го ступеня Медаль «За участь у військовому параді в День Перемоги»

Денис Сергійович Васильченко (рос. Денис Сергеевич Васильченко; 25 листопада 1978, Ясна Поляна, РРФСР — 19 жовтня 2022, Суханове, Україна) — російський військовослужбовець, старший прапорщик ЗС РФ. Герой Російської Федерації.

Біографія[ред. | ред. код]

Навчався у Яснополянській середній школі, а 1996 року закінчив Олексіївську середню загальноосвітню школу у сусідньому селі Алексієвка. Жив у Кандалакшському районі Мурманської області

В грудні 1996 року був призваний у внутрішні війська в Чапаєвську. Через 2 роки звільнився в запас. У вересні 1999 року підписав контракт і вступив у внутрішні війська в Самарі, потім перевівся в 20-й загін спеціального призначення в Саратові. З грудня 1999 по лютий 2002 року брав участь в Другій чеченській війні. Пізніше підписав контракт з міністерством оборони, служив в 15-й окремій мотострілецькій бригаді, потім — у 27-й стрілецькій дивізії. В січні 2010 року переведений в Північний флот, служив торпедистом на підводних човнах «Ярославль» і «Калуга» в Полярному. Заочно здобув середню технічну освіту в філіалі Мурманського державного технічного університету і став техніком мінно-торпедної частини. В листопаді 2014 року списаний з підводного флоту за станом здоров'я і призначений в роту глибинної розвідки розвідувального батальйону 80-ї окремої мотострілецької бригади. З 5 березня 2022 року брав участь у вторгненні в Україну. Отримав осколкові поранення внаслідок попадання танкового снаряду на його позицію і пізніше помер.

Був одружений, виховував двох синів. Старший син Іван проходив службу за контрактом у морській піхоті Чорноморського флоту. Після загибелі батька переведений в частину, в якій він служив. Молодший син Олександр — курсант Рязанського повітряно-десантного командного училища[1][2].

Нагороди[ред. | ред. код]

Отримав численні нагороди, серед яких:

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Елизавета Лебедева (20 лютого 2023). В Североморске вдове и сыновьям погибшего участника СВО передали Звезду Героя РФ. Комсомольская правда-Мурманск. Процитовано 22 лютого 2023.
  2. Семье погибшего старшего прапорщика Командующий СФ вручил звезду Героя России. 023-02-20. Процитовано 22 лютого 2023.