Вбивство Хінд Раджаб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Хінд Раджаб (араб. هند رجب‎ ; 2017/2018 — 29 січня 2024) — шестирічна[a] палестинська дівчинка в секторі Газа, вбивство якої разом із шістьма членами сім’ї та двома парамедиками, які прийшли її рятувати, ізраїльськими військами під час війни між Ізраїлем та Хамасом отримало широке висвітлення.

Раджаб та її родина тікали з Гази, коли їхню машину обстріляли, вбивши її дядька, тітку та трьох кузенів, за винятком Раджаб та ще однієї кузини, яка зв’язалась з Товариством Червоного Півмісяця Палестини[en] (ТЧПП), щоб попросити про допомогу, зауваживши, що напад здійснили ізраїльським танком. Кузен пізніше також був убитим, а Раджаб застрягла в машині кілька годин тримаючи звязок по телефону, коли парамедики з ТЧПП намагалися врятувати її. Дівчинку і медиків пізніше також знайшли вбитими 10 лютого після відступу Ізраїлю.

Ізраїль стверджував, що в околицях не було військ, і заперечував здійснення атаки. Однак це було спростовано розслідуваннями, які спиралися на супутникові зображення та візуальні докази, які з'ясували, що кілька ізраїльських танків справді були присутні, і один, ймовірно, випустив 335 пострілів по машині, в якій перебували Раджаб та її сім’я, причому оператори танків могли бачити, що в машині були цивільні, в тому числі діти. Розслідування Forensic Architecture[en] також дійшло висновку, що ізраїльський танк також, ймовірно, атакував машину швидкої допомоги, яка прибула за Раджаб.[3]

Після вбивства деякі західні ЗМІ піддалися критиці за висвітлення інциденту, зокрема за те, що вони не вказали, хто вбив Раджаб, і за те, що вони перебільшували її вік[en]. Американські студенти-протестувальники[en] перейменували захоплені будівлі на честь Раджаб, привернувши до інциденту більшу увагу.

Вбивство

[ред. | ред. код]

До листопада 2023 року, через місяць після ізраїльського вторгнення в Сектор Газа[en], більша частина Сектора була здебільшого спустошеною та розбомбленою[en][4]. До грудня 2023 року система охорони здоров'я в Газі переживала крах через атаки Ізраїлю[en] та блокаду гуманітарної допомоги[5]. Особливо постраждала північна частина Гази, оскільки до грудня в цьому районі не було функціонуючих лікарень через брак запасів, палива та персоналу[6].

29 січня 2024 року Раджаб разом із шістьма членами її родини тікали з району Тель-аль-Хава в місті Газа[7][8], коли танк ізраїльської армії розстріляв їх автомобіль, чорну Kia, убивши тітку, дядька, і чотирьох кузенів[9]. Єдиною, хто вижив, 15-річна двоюрідна сестра Раджаб Лаян Хамаде, викликав невідкладну допомогу ТЧПП[10]. Хамаде плакала, далі додаючи, що «Вони стріляють по нам. ... Ми в машині, танк прямо біля нас»[11].

Було чути, як вона кричала, коли її було вбито під звуки кулеметного вогню, що обстрілював машину[12][13]. Коли диспетчери передзвонили, Раджаб відповіла на дзвінок, повідомивши, що всі інші в машині мертві[8] і що танк продовжує наближатися до машини[14]. Раджаб залишалась на лінії з ТЧПП протягом трьох годин, кажучи диспетчеру: «Я так налякана, будь ласка, прийдіть. Прийдіть, заберіть мене. Будь ласка, ви прийдете?»[8][15]. Пізніше її дідусь розповів журналістам, що вона була поранена у спину, руку та ногу[16]. Раджаб, якій було наказано продовжувати ховатися в автомобілі, могла врятувати карета швидкої допомоги ТЧПП[17]. Аудіозапис телефонної розмови між ТЧПП, Хамаде і Раджаб опубліковано Червоним Півмісяцем 3 лютого[16].

Оскільки територія була в облозі, ТЧПП працювала з Міністерством охорони здоров’я Гази та ізраїльськими військовими, щоб гарантувати безпечний проїзд для бригади швидкої допомоги, щоб врятувати Раджаб. Швидка допомога повідомила, що ізраїльські військові обстріляли їх[18]. Після звуків стрілянини або вибуху зв'язок обірвався[15][19]. Доля Раджаб та медиків була невідома[20] до 10 лютого 2024 року, коли сім’я повернулася після виведення ізраїльських військ, виявивши машину з Раджаб, Хамаде та рештою всієї сім’ї її дядька[21]. Вікна були вибиті, а двері вкриті отворами від куль[22]. Карету швидкої допомоги Червоного Півмісяця було знайдено за кілька метрів, повністю зруйнованою[23], а також двох працівників швидкої допомоги[24], Юсуфа аль-Зейно та Ахмеда аль-Мадхуна, які також були вбиті[25].

Розслідування

[ред. | ред. код]
Файл:Destroyed car hind was in.jpg
Знищений автомобіль, який належав дядькові Раджаб

Згідно з першим розслідуванням Euro-Mediterranean Human Rights Monitor, Раджаб та її родичі були вбиті ізраїльською армією під час «спланованої страти»; використовуючи ракету американського виробництва, ЦАХАЛ також знищив парамедиків Червоного Півмісяця, посланих рятувати дівчинку. Уламки снарядів американського виробництва M830A1 були знайдені на місці розбомбленої машини швидкої допомоги Червоного Півмісяця, яка шукала Раджаб та її родину[26]. Речник уряду США заявив, що буде чекати, поки Ізраїль завершить розслідування інциденту[27].

Представник ЦАХАЛу після попереднього розслідування заявив, що військ ЦАХАЛу «не було поблизу автомобіля або в радіусі обстрілу», і що через відсутність військ координація швидкої допомоги була непотрібною для порятунку Раджаб[28]. У відповідь на заяви ЦАХАЛу Аль-Джазіра заявила: «Ізраїль має історію швидкого очищення своїх військ від будь-яких правопорушень у випадках насильства проти палестинців»[29]. Розслідування Аль-Джазіри також виявило, що три ізраїльські танки перебували неподалік від автомобіля під час атаки[30][31].

Повідомляють, що розслідування було передано Механізму оцінки встановлення фактів Генерального штабу, описаному як незалежний військовий орган, який розслідує незвичайні інциденти. Сполучені Штати також закликали до своєчасного розслідування смерті Раджаб, заявивши, що вони «(душевно) спустошені» смертю Раджаб[32]. ТЧПП повідомила Intercept, що ізраїльські військові ніколи не зв’язувалися з ними щодо вбивства Раджаб та нападу на машини швидкої допомоги, спростовуючи зауваження Державного департаменту про те, що ТЧПП та ООН «відмовили Ізраїлю в спробах розслідувати інцидент»[33].

Розслідування, проведене The Washington Post у квітні 2024 року, заперечило заяви ізраїльських військових. Розслідування, яке використовувало супутникові зображення, дійшло висновку, що ізраїльська бронетехніка справді перебувала поблизу автомобіля, де було вбито Раджаб, і 300-міліметрова діра на санітарній машині Червоного Півмісяця відповідає снаряду ізраїльського танка, хоча було попереджено, що це лише одне пояснення. The Post також підтвердила, що уламки машини швидкої допомоги були знайдені на маршруті, наданому КДУТ, відділом міністерства оборони Ізраїлю, який координує безпечні проїзди для медичних транспортних засобів із ЦАХАЛом.[18]

Forensic Architecture

[ред. | ред. код]

У червні 2024 року Forensic Architecture оприлюднила своє розслідування, яке спиралося на візуальні, аудіо та інші зібрані докази для реконструкції події. Розслідування прийшло до висновку, що ізраїльський танк, ймовірно, випустив 335 снарядів по машині, в якій перебували Раджаб та її сім'я, і що оператори танка могли бачити, що в машині були цивільні особи, включаючи дітей. Також було зроблено висновок, що ізраїльський танк також, ймовірно, атакував машину швидкої допомоги, яка прибула за Раджаб.[3]

Вплив

[ред. | ред. код]

Справа Раджаб привернула міжнародну увагу завдяки закликам активістів і гуманітарних організацій допомогти знайти її та доставити в безпечне місце, коли вона зникла безвісти протягом 12 днів. Її мати благала міжнародне співтовариство не забувати її дочку і повернути її додому.[34] Палестинський Червоний Півмісяць використовував свої облікові записи в соціальних мережах, щоб публікувати фотографії парамедиків і Раджаб протягом кількох днів, водночас закликаючи надати інформацію про їх місцезнаходження[15]. Кілька інформаційних агентств звернулися до ізраїльських військових, щоб ті прокоментували інцидент. 2 лютого ізраїльські військові заявили журналістам CNN, що «не знайомі з інцидентом». Коли з ними знову зв’язалися через три дні, вони повідомили, що «все ще вивчають це питання»[11].

Після виявлення її тіла багато пропалестинських діячів критикували західні ЗМІ за те, що Раджаб було «знайдено мертвою», не приписуючи її смерті Ізраїлю, протиставляючи це співчутливому висвітленню загибелі дітей під час російського вторгнення в Україну[35]. Мати Раджаб критикувала ізраїльську армію після підтвердженої смерті її дочки, заявивши: «Скількох ще матерів ви чекаєте, щоб відчути цей біль? Скільки ще дітей ви хочете вбити?»[25]. Червоний Півмісяць поклав провину за інцидент на Ізраїль, звинувативши його в навмисному нападі на бригаду швидкої допомоги[36]. МЗС Палестини закликало Міжнародний кримінальний суд притягнути до відповідальності винних у смерті Раджаб[37]. 13 лютого правозахисна група «Справедливість для всіх» подала справу до МКС, звинувачуючи ЦАХАЛ у численних військових злочинах за вбивство Раджаб[38].

У квітні 2024 року пропалестинські студенти-протестувальники, які брали участь у окупації кампусу Колумбійського університету в Нью-Йорку, захопили Hamilton Hall, навчальну будівлю в університетському кампусі Морнінгсайд-Хайтс. Студенти розгорнули великий банер із перейменуванням будівлі на честь дитини в «Хіндс-хол»[39]. Під час сюжету на CNN, де обговорювалося перейменування, ведуча Кейсі Хант пояснила глядачам: «Хінд — це посилання на жінку, яку вбили в Газі». Цей опис був розкритикований як приклад перебільшення віку палестинських дітей і проізраїльського упередження на CNN[40].У травні 2024 року американський реп-виконавець Macklemore випустив «Hind's Hall» — пісню протесту на честь Раджаб, а також на підтримку студентських протестів. У рамках випуску треку Маклмор заявив, що всі доходи, отримані від трансляцій, підуть до UNRWA.[41]

Див. також

[ред. | ред. код]

Нотатки

[ред. | ред. код]
  1. Більшість ЗМІ повідомляли, що Раджаб на момент смерті було шість років. Euro-Mediterranean Human Rights Monitor[1] and CNN[2] reported that Rajab was five years old.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Gaza: Initial findings show Israeli army purposefully kills a child, uses an American-made missile to target her rescue crew. Euro-Mediterranean Human Rights Monitor. February 2024. Архів оригіналу за 14 February 2024. Процитовано 14 February 2024.
  2. Regan, Helen; Khadder, Kareem; Salman, Abeer; Zaanoun, Khadder; Alkhaldi, Celine; Karadsheh, Jomana (10 February 2024). Where is Hind? Calls for answers more than a week after rescuers go missing trying to save trapped 5-year-old. CNN. Архів оригіналу за 7 February 2024. Процитовано 21 February 2024. CORRECTION: This story has been updated to correct Hind's age.
  3. а б The Killing of Hind Rajab. Forensic Architecture. Процитовано 22 June 2024. Помилка цитування: Некоректний тег <ref>; назва «FA» визначена кілька разів з різним вмістом
  4. The battle of northern Gaza is almost over. The Economist. 15 November 2023. Архів оригіналу за 29 April 2024. Процитовано 30 April 2024.
  5. 'Bloodbath': Israel continues to target Gaza hospitals and civilians. Al Jazeera. 18 December 2023. Архів оригіналу за 28 April 2024. Процитовано 30 April 2024.
  6. Tétrault-Farber, Gabrielle. Northern Gaza no longer has a functional hospital, WHO says. Reuters. Архів оригіналу за 27 December 2023. Процитовано 30 April 2024.
  7. Salman, Abeer; Za'anoun, Khader Al (10 February 2024). Five-year-old Palestinian girl found dead after being trapped in car under Israeli fire. CNN (англ.). Архів оригіналу за 20 February 2024. Процитовано 11 February 2024.
  8. а б в Da Silva, Chantal (11 February 2024). 'They killed her twice': Hind Rajab's mother mourns girl, 6, found killed days after being trapped under Israeli fire. NBC News. Архів оригіналу за 29 February 2024. Процитовано 11 February 2024. Помилка цитування: Некоректний тег <ref>; назва «NBC2.11.24» визначена кілька разів з різним вмістом
  9. Brown, Cate; Harb, Hajar (2 February 2024). A 6-year-old in Gaza City was calling to be rescued. Did anyone find her?. The Washington Post. ISSN 2641-9599. Архів оригіналу за 16 February 2024. Процитовано 18 February 2024.
  10. Layan Hamadeh, a 15-year-old girl in Gaza, called the Palestine Red Crescent... (англ) . Middle East Eye.
  11. а б Regan, Helen (6 February 2024). Where is Hind? Calls for answers more than a week after rescuers go missing trying to save trapped 6-year-old (амер.). CNN. Архів оригіналу за 12 February 2024. Процитовано 12 February 2024. Помилка цитування: Некоректний тег <ref>; назва «CNN2.6.24» визначена кілька разів з різним вмістом
  12. Boboltz, Sara (10 February 2024). Hind Rajab, Gaza 6-Year-Old Who Spoke Of Fear On Phone To Rescuers, Found Dead. Yahoo! News (en-NZ) . Архів оригіналу за 29 February 2024. Процитовано 29 February 2024. Hind had stayed on the phone for around three hours with the Palestine Red Crescent Society on Jan. 29, desperately pleading for help, the agency said... She was reportedly fleeing the city with her aunt, uncle and cousins when they were caught in gunfire. It was Layan Hamadeh, Hind's 15-year-old cousin, who initially called the Red Crescent for help until falling silent... The Red Crescent shared audio from the trapped kids on social media, where it horrified listeners worldwide.
  13. Kanj, Jamal (22 February 2024). Rafah between Netanyahu's metaphysical power and the West's disconnect with reality. Архів оригіналу за 22 February 2024. Hind's uncle, Bashar Hamada, drove a black Kia Picanto along with his wife and their children: four-year-old Sarah, Mohammed, 11, Raghad, 12, Sana, 13, Layan 15, and their six-year-old cousin, Hind. Bashar heeded Israeli orders seeking a "safe zone" for his family and niece in Gaza. No room left in the crowded small car, Hind's mother and elder siblings fled on foot.

    On 29 January, it was a little after one in the afternoon when an Israeli tank blocked the road ahead of the car. Bashar frantically waved a white flag. The machine gun on the turret pointed at the car. The maze of the machine gun's sight spider web shielded the gunner's face. The tank swung its heavy gun swiftly in the direction of the car. The ominous 120mm black hole glared at them. The children cried out in terror. Suddenly, a blazing flare, and a ball of fire flickered from the machine gun. A burst of bullets shattered the windshield, bullets ricocheted off the body of the car.
  14. Sinmaz, Emine (11 February 2024). Cousin of Hind Rajab, 6, haunted by her last call after family car shot at in Gaza. The Guardian. Архів оригіналу за 8 May 2024. Процитовано 21 February 2024.
  15. а б в Sinmaz, Emine (10 February 2024). 'I'm so scared, please come': Hind Rajab, six, found dead in Gaza 12 days after cry for help. The Observer (брит.). ISSN 0029-7712. Архів оригіналу за 8 May 2024. Процитовано 11 February 2024. Помилка цитування: Некоректний тег <ref>; назва «Guardian2.10.24» визначена кілька разів з різним вмістом
  16. а б Six-year-old Gaza girl found dead days after pleading for help. France 24 (англ.). 10 February 2024. Архів оригіналу за 12 February 2024. Процитовано 12 February 2024.
  17. Salam, Yasmine (4 February 2024). 6-year-old girl in Gaza goes missing after she is caught in fighting. NBC News (англ.). Архів оригіналу за 11 February 2024. Процитовано 12 February 2024.
  18. а б Palestinian paramedics said Israel gave them safe passage to save a 6-year-old girl in Gaza. They were all killed. The Washington Post. 16 April 2024. Процитовано 16 April 2024.
  19. Body of 6-year-old killed in 'deliberate' Israeli fire found after 12 days. Al Jazeera. 10 February 2024. Архів оригіналу за 19 February 2024.
  20. Israeli forces 'deliberately targeted' medics sent to rescue little girl. Al Jazeera. Архів оригіналу за 10 February 2024. Процитовано 11 February 2024.
  21. Zaanoun, Adel. Six-year-old Gaza Girl Found Dead Days After Pleading For Help. Barron's. Архів оригіналу за 10 February 2024. Процитовано 11 February 2024.
  22. Graziosi, Graig (11 February 2024). A child and the medics trying to save her were killed by Israeli tanks. The Independent (англ.). Архів оригіналу за 11 February 2024. Процитовано 12 February 2024.
  23. Abdulrahim, Raja (10 February 2024). Missing 6-Year-Old and Rescue Team Found Dead in Gaza, Aid Group Says. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Архів оригіналу за 10 February 2024. Процитовано 11 February 2024.
  24. Bodies of Gaza girl, ambulance team trapped under Israeli fire found after 12 days. ABC News (en-AU) . 10 February 2024. Архів оригіналу за 11 February 2024. Процитовано 12 February 2024.
  25. а б Williamson, Lucy (10 February 2024). Hind Rajab, 6, found dead in Gaza days after phone calls for help. BBC News. Архів оригіналу за 12 February 2024. Процитовано 12 February 2024. Помилка цитування: Некоректний тег <ref>; назва «BBC2.12.24» визначена кілька разів з різним вмістом
  26. Gaza: Initial findings show Israeli army purposefully kills a child, uses an American-made missile to target her rescue crew. Euro-Med Human Rights Monitor. 12 February 2024. Архів оригіналу за 14 February 2024. Процитовано 14 February 2024.
  27. US official pressed about killings of Hind Rajab and Samer Abudaqa. Al Jazeera. Процитовано 16 June 2024.
  28. Fabian, Emanuel; Fabian, Emanuel (24 February 2024). IDF says probe indicates no troops were in area where 6-year-old Gazan girl was killed. Times of Israel. Архів оригіналу за 3 March 2024. Процитовано 26 February 2024.
  29. Israel says its troops were not present where Palestinian girl Hind was killed. Al Jazeera. Архів оригіналу за 26 February 2024. Процитовано 26 February 2024.
  30. Hind Rajab: Were Israeli troops around where the six-year-old was killed?. Al Jazeera. Архів оригіналу за 27 February 2024. Процитовано 27 February 2024.
  31. Hind Rajab: Were Israeli troops around where the six-year-old was killed?. Al Jazeera. 26 February 2024. Архів оригіналу за 1 March 2024. Процитовано 26 February 2024.
  32. Magid, Jacob (13 February 2024). US calls for 'urgent' probe into alleged IDF killing of 6-year-old Gazan girl. The Times of Israel. Архів оригіналу за 26 February 2024. Процитовано 26 February 2024.
  33. Thakker, Prem (25 червня 2024). Red Crescent Says Israel Never Reached Out About Hind Rajab’s Death, Despite State Department Claim That Israel Said Otherwise. The Intercept. Процитовано 25 червня 2024.
  34. Israel-Gaza war: Unknown fate of six-year-old Hind Rajab trapped under fire. BBC (брит.). 5 February 2024. Архів оригіналу за 11 February 2024. Процитовано 11 February 2024.
  35. Western media outlets rebuked over coverage of Hind story. Al Bawaba. 12 February 2024. Архів оригіналу за 12 February 2024. Процитовано 12 February 2024.
  36. Body of Gaza girl found days after recordings emerged of her pleas for help under fire. The Times of Israel. 10 February 2024. Архів оригіналу за 8 May 2024. Процитовано 12 February 2024.
  37. Palestinian Foreign Ministry slams killing of Hind Rajab. Al Jazeera. Архів оригіналу за 8 May 2024. Процитовано 13 February 2024.
  38. Justice For All Takes Action: Highlighting Israel's Role in Hind Rajab's Death Through Submission to the International Criminal Court. justiceforall.org. 13 February 2024. Архів оригіналу за 1 March 2024. Процитовано 3 April 2024.
  39. Watkins, Ali (30 April 2024). Columbia Protesters Rename Hamilton Hall to 'Hind's Hall'. The New York Times. Архів оригіналу за 30 April 2024. Процитовано 30 April 2024 — через NYTimes.com.
  40. Mahdawi, Arwa (4 May 2024). The adultification of children has consequences from Palestine to the US. The Guardian (брит.). ISSN 0261-3077. Архів оригіналу за 8 May 2024. Процитовано 4 May 2024.
  41. O'Connor, Roisin (7 May 2024). Macklemore releases pro-Palestine track Hind's Hall. The Independent (англ.). Архів оригіналу за 7 May 2024. Процитовано 7 May 2024.

Посилання

[ред. | ред. код]

Шаблон:2023 Israel–Hamas war