Вежа (житло)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Вежа» - пересувні юрти половців (Радзивілівський літопис)

Ве́жа  (монг. гэр тэрэг, ger tereg, «юрта-віз», «юрта-колісниця»; англ. yurt on carts‎) — житло кочівницьких народів у вигляді юрти поміщеної на віз[1].

Опис[ред. | ред. код]

Напад русів на половецькі вежі (Радзивілівський літопис).
Напад русів на половців.

Величина вежі залежала від статусу господаря, існували вежі з двома і чотирма колесами. Колеса вежі були достатньо великими, для того щоб переміщати вежу без жодних доріг по пересіченій місцевості. Вежі в процесі кочування переміщалися на великі відстані.

Всередині вежі містилися всі потрібні кочівникам предмети побуту. Жінки постійно перебували у вежах у той час, коли чоловіки зазвичай для ночівлі та відпочинку. Вежі дещо уповільнювали рух кочівників, тому в несподівані швидкі походи кочівники їх не брали залишаючи їх в тилу. Інколи юрту на деякий час знімали з воза, це відбувалося як правило під час зимівлі. Незважаючи на те що вежа це чисто кочівницьке житло, інколи вежі застосовували й осілі народи, наприклад у поході чи для торгівлі.

Використовувалися печенігами, половцями та монголами[2]. Відомо, що у грудні 1109 року під час походу воєводи Дмитра Іворовича у степ до Сіверського Дінця війська Київської Русі захопили тисячу половецьких веж[3].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Просування половців на територію Полтавщини. Архів оригіналу за 31 жовтня 2016. Процитовано 29 вересня 2016.
  2. Олександр Палій: Історія України: Посібник. Архів оригіналу за 27 лютого 2017. Процитовано 29 вересня 2016.
  3. Повість минулих літ - Література часів Київської Русі. Архів оригіналу за 13 вересня 2016. Процитовано 29 вересня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Вежа (житло)