Веймаранер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Веймаранер
Походження Німеччина Німеччина, початок XIX століття
Характеристики
Зріст самців 59-70 см
Зріст самиць 57-65 см
Вага самців 30-40 кг
Вага самиць 25-35 кг
Тривалість життя 11-14 років
Класифікація МКФ:
Група Група 7: Лягаві
Секція Секція 1:Континентальні лягаві. 1.1: Пойнтери
FCI 99:Веймаранер
Стандарти породи
FCI стандарт
Пес свійський (Canis lupus familiaris)


Веймара́нер або ве́ймарська ляга́ва (нім. weimaraner) — універсальний мисливський собака, який відповідно до класифікації Міжнародної Кінологічної Федерації (МКФ) входить до групи 7 «Мисливські собаки», секції 1.1 «Континентальні лягаві» і типу «Пойнтери»[1]. Веймаранер має такі мисливські риси, як швидкість, витривалість, чудовий нюх і зір, хоробрість та інтелект.[2] Веймар́анер в́еймарстка ляга́ва ве́й

Історія породи[ред. | ред. код]

Існує кілька теорій про походження веймарського пойнтера. Найдостовірнішим є те, що веймаранерів розводили при веймарському дворі герцога Карла Августа Саксен-Веймар-Айзенахського (1757—1828) на початку ХІХ століття. З метою поправи нюху, ходи, витривалості прототип веймаранера схрещували з пойнтерами, французькими гончаками і бладгаундами. Так був створений універсальний мисливський собака, здатний вистежувати та апортувати дичину. Перший клуб породи був створений в Німеччині в 1897 році. До 1929 року розведення цієї породи суворо контролювалося Клубом заводчиків веймаранерів і не допускалося до розведення за межами Німеччини.

Пам'ятна дошка у Веймарі з нагоди 100-річчя заснування Асоціації з розведення веймарського лягавого собаки

Великий герцог Німеччини Карл Август використовував веймаранерів для полювання на велику дичину, як-от вовків, ведмедів, оленів, вепрів тощо. Але з часом, коли кількість великих звірів у Європі зменшилася, веймаранер перетворився на мисливця на дрібну дичину.[3] Наприкінці 1920-х років порода потрапила до Америки, де її популярність зросла в 1950-х роках завдяки таким знаменитостям, як Грейс Келлі, президент Дуайт Айзенхауер, актор і телевізійний продюсер Дік Кларк.[3] Відомий американський митець-фотограф Вільям Вегман ще більше підвищив популярність породи своїми всесвітньо відомими фотопортретами веймаранера.

Опис породи[ред. | ред. код]

Зовнішній вигляд[4]

Веймаранер
Короткошерстий веймаранер
Довгошерстий веймаранер

Веймаранер має атлетичний вигляд. Голова досить довга, щелепи міцні, шия довга, м'язиста, злегка вигнута і кругла в поперечному перерізі. Тіло має рівну лінію спини, глибоку грудну клітку з широко розставленими ребрами. Прямокутний силует з чіткими, гармонійними лініями, компактний з чітко вираженою холкою; підкреслена класична скульптура м'язів, шкіра прилягає, але не натягнута.

Кінцівки довгі, прямі, сильні, добре обмускулені, поставлені паралельно і досить вузькі. Лапи спрямовані прямо вперед, компактні, округлі, з трохи довшими середніми пальцями. Веймаранери — чудові водяні собаки, завдяки перетинчастим лапам.

Хвіст посаджений трохи нижче, ніж у аналогічних пород, міцний, добре оперений. Коли собака перебуває в стані спокою, хвіст опущений, коли збуджена — несе його горизонтально або вище. Традиційно хвіст може бути купіруваний. Так за стандартом породи Американського кінологічного клубу купірований хвіст має мати приблизно 15 см у дорослої собаки. У деяких країнах купірування хвоста є незаконним, там породу демонструють із цілим хвостом. Стандарт породи німецького кінологічного клубу вимагає повного міцного хвоста.

Вуха оксамитові, плоскі, широкі й відносно довгі, доходять приблизно до куточків губ. Посаджені високо, закруглені на кінцях, гофровані. Коли веймаранер насторожений і прислухається, вони трохи повернуті вперед.

Очі веймаранера з розумним виразом, можуть бути світло-бурштиновими, сірими або блакитно-сірими, у цуценят — блакитні.

Ніс темного або сірого кольору, великий, широкий, з прямою перетинкою. Щелепи міцні; зуби повні, правильні та міцні.

Масть

Коротка шерсть і незвичайні очі цієї породи надають їй виразного королівського вигляду. Шерсть коротка, жорстка та гладка на дотик і може варіюватися від вугільно-блакитного до мишачо-сірого чи сріблясто-сірого або навіть блакитно-сірого кольору. Там, де шерсть тонка або відсутня, наприклад у вухах, або на губах, шкіра має бути рожевою, а не білою чи чорною. Ця порода не має підшерстя, тому від сильних холодів її слід оберігати. Хоча шерсть у них коротка, проте здатна линяти.

У листопаді 2009 року та з 1 січня 2010 року United Kennel Club (UKC) зняв дискваліфікацію відповідно як з блакитних, так і з довгошерстих веймарських собак. Собаки з блакитною шерстю дискваліфіковані з показових змагань, але AKC визнає їх чистокровними веймаранерами.

Довгошерстий різновид хоча менш популярний, ніж короткошерстий, визнається більшістю кінологічних клубів у всьому світі, за винятком Американського кінологічного клубу. Довгошерстий веймаранер має шовковисту шерсть завдовжки від 3 до 5 см, із оперенням на тильній стороні лап і некупірованому хвості. Ген цього різновиду є рецесивним, тому розведення дозволить отримати довгошерстих цуценят, лише якщо обоє батьків мають цю ознаку.

Розміри породи

Відповідно до стандарту МКФ, самці веймаранера мають розміри від 59 до 70 см (23-28 дюймів) у холці. Зріст самки становить від 57 до 65 см (від 22 до 26 дюймів). Самці зазвичай важать близько 30-40 кг (66-88 фунтів), а самки — 25–35 кг (55–77 фунтів).[5] Веймаранер повинен мати вигляд м'язистого, спортивної статури собаки.

Поведінка, характер і темперамент

Веймаранер вірний, розумний і енергійний собака, якого цінують за фізичну витривалість. Він має сильний інстинктивний потяг до здобичі. Погано переносить неробство. Він може терпіти котів, але зазвичай цього не робить: піддаючись спокусі полювати, може переслідувати та вбивати будь-яку маленьку тварину, яка заходить на його територію.

Веймаранер швидко вчиться, домінантний. Потребує частих вправ і буде вдячний за ігри. Охоче ​​плаває, бігає за м'ячем або фризбі, любить тривалі прогулянки, проявляє велику витривалість. Активний власник повинен забезпечити необхідні інтенсивні вправи та ігри. Може бути добрим сімейним собакою, оскільки легко і віддано прив'язується до домашніх.[6]

Проте, веймаранер вимагає відповідної підготовки, щоб навчитися бути спокійним і контролювати свою поведінку. Веймаранери не є самодостатніми собаками і люблять бути зі своїм господарем. Коли їх залишити на самоті, це може викликати у них дуже сильну тривогу розлуки. Веймаранер із сильним страхом від розлуки може гавкати, скиглити, вити, може знищити майно або поранити себе, намагаючись втекти. Відповідна підготовка може трохи приборкати тривогу розлуки.

У окремих особин можуть виявлятися аномалії в поведінці, як-от надмірна агресивність до собак або людей, надмірний страх.

Мисливські риси породи

Довгошерстий веймаранер на полюванні

Веймаранери — це всебічно розвинені мисливські собаки, які чудово вміють полювати: вистежувати, наводити, ловити та апортувати здобич як на суші, так і у воді. Вистежуть наполегливо, але без зайвого ентузіазму. Цінують їх за чудовий нюх та хижацьку кмітливість. Особливо вони надаються для роботи після пострілу. Веймаранери дуже орієнтовані на людей з сильним бажанням жити й полювати зі своїми господарями, що робить цю породу хорошим вибором для мисливця-початківця. Під час навчання полюванню йому потрібен ніжний дотик, та найкраще він вчиться у досвідченого мисливського собаки.

Веймаранер має середню здатність до охорони та захисту. В даний час його також розводять як сімейного собаку, але він вимагає правильного керівництва і буде слухатися тільки авторитетного провідника. Не рекомендується сім'ям з маленькими дітьми.

Здоров'я і догляд[ред. | ред. код]

Для веймаранера найважливішим є рух (хоча б кілька годин на день). Не рекомендується тримати його в малій квартирі. Він втрачає мало шерсті. Розчісувати собак цієї породи потрібно раз на тиждень по 10 хвилин, а під час линьки — щодня.

Найпоширенішими захворюваннями веймаранерів є пупкова грижа, дворядні вії, крипторхізм, проблеми зі шкірою та мастоцитома. Як і всім великим собакам, веймаранерам загрожує перекрут шлунка, що найчастіше призводить до смерті. Тривалість життя: 11-14 років.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/099g07-en.pdf
  2. «Weimaraner | Gundog breeds | Gundog Journal». gundog-journal.com. Retrieved April 26, 2021
  3. а б «Weimaraner Dog Breed Information». American Kennel Club. Retrieved April 26, 2021
  4. Izabela Przeczek: Psy rasowe: pochodzenie, rasy, zachowania. Warszawa: Wydawnictwo SBM, 2016. ISBN 978-83-8059-273-5.
  5. «Weimaraner standard» (PDF). FCI. Retrieved April 25, 2017.
  6. Wyżeł weimarski (Weimar) — Rasy psów — Psy.pl, Wszystko, co warto wiedzieć o psach [dostęp 2019-04-24] (pol.)

Джерела[ред. | ред. код]