Велике суспільство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Президент США Ліндон Джонсон підписує Закон про соціальне забезпечення (англ. Social Security Act) 1965 року

Велике суспільство (англ. The Great Society) — серія внутрішньополітичних реформ у США, які були запущені президентом Ліндоном Джонсоном у 1964—65 роках. Цей термін був уперше вжитий під час промови Джонсона в Університеті Огайо у 1964 році[1] та з часом почав позначати його внутрішньополітичну програму. Основною метою цих реформ була ліквідація бідності та расової несправедливості у США.

Зокрема, за президентства Джонсона були запущені нові великі бюджетні програми, які мали на меті розвиток освіти, медицини та транспорту, а також боротьба із сільською бідністю та міськими проблемами[2]. Програма «Великого суспільства» була імплементована Джонсоном та його однопартійцями-демократами у Конгресі у 1960-их роках та пізніше. З огляду на масштаби програми історики часто порівнюють «Велике суспільство» із Новим курсом Франкліна Делано Рузвельта, запровадженим у 1930-их роках.

Деякі елементи програми Джонсона були продовженням ініціатив його попередника Джона Фіцджеральда Кеннеді у рамках програми «Новий горизонт» (New Frontier[en])[3]. Джонсону вдалося успішно забезпечити прийняття значної частини його програми завдяки особистому впливу у Конгресі, а також завдяки розгромній перемозі демократів на президентських та парламентських виборах 1964 року, після яких у Конгресі з'явилося значно більше ліберальних членів.

Демократи, котрі виступали проти американської війни у В'єтнамі, стверджували, що витрати на війну загальмували «Велике суспільство» і не дали його реалізувати повністю. Утім, чимало її аспектів були успішно прийняті й існують у Сполучених Штатах до сьогодні — зокрема, Медікер (федеральна програма медичного страхування для літніх людей), Медикейд (федеральна підтримка медичного страхування для малозабезпечених американців), підтримка літніх людей (у рамках Закону про літніх американців, Older Americans Act[en]), федеральне фінансування освіти тощо[3]. Успішне прийняття програм «Великого суспільства» вважається одним із ключових досягнень президентства Джонсона[4].

Програми «Великого суспільства» були частково розширені після президентства Джонсона, зокрема за президентів-республіканців Річарда Ніксона і Джеральда Форда.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. U.S. President Lyndon B. Johnson visits Ohio University, film, May 7, 1964. media.library.ohio.edu (англ.). Архів оригіналу за 2 лютого 2021. Процитовано 29 січня 2021.
  2. Editors, History com. Great Society. HISTORY (англ.). Архів оригіналу за 25 січня 2021. Процитовано 29 січня 2021.
  3. а б Lyndon B. Johnson: The 36th President of the United States. Білий дім (англ.). Архів оригіналу за 9 квітня 2008. Процитовано 29 січня 2021.
  4. Robert Caro, 2012.

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • Andrew, John A. Lyndon Johnson and the Great Society. I.R. Dee, (1998) ISBN 1-56663-184-X
  • Caro, Robert (2012). The Years of Lyndon Johnson: The Passage of Power. Alfred A. Knopf. ISBN 978-0375713255.
  • Shlaes, Amity. Great Society: A New History Harper, (2019) ISBN 978-0061706424
  • Woods, Randall B. Prisoners of Hope: Lyndon B. Johnson, the Great Society, and the Limits of Liberalism (2016)