Верблюд (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Верблюд
Версії
Лама
Деталі

Верблюд — геральдична фігура, поширена в територіальній геральдиці, що позначає торгові шляхи та успішну торгівлю. Рідкісна геральдична тварина вперше з'явилася приблизно в ХІІІ столітті.

В описі уточнюється, чи включений до герба одногорбий верблюд, двогорбий верблюд чи лама. Зображався з одним і двома горбами, нав'юченими і без поклажі, іноді з вуздечкою. Переважно зображався на повний зріст і рідко як відсічена голова (кілька голів). У колірному зображенні, як правило, натурального кольору, рідше золотий. Символіка, що вкладається в нього, має позитивне і правдиве значення: «смиренність», «скромність і розсудливість», тому що підтримує покірно втомлених, але не бере вантажу більше, ніж може витримати.

У гербовнику П. фон Вінклера геральдична фігура верблюда використовується в гербах або в окремих частинах міст: Баку (Каспійська обл.), Семипалатинськ, Челябінськ. Був присутнім у гербі Семипалатинської області.

У Російській Федерації є гербом Челябінська та Челябінської області, входить до гербів міст даної області: Верхній Уфалей та Троїцьк, а також входить до гербів Світлинського та Кош-Агацького районів.

У міжнародній геральдиці відбито у гербах: Еритреї, Пльзень (Чехія), звідки герб перекочував на етикетки пльзеньського пива Pilsner Urguell.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Сост. В. В. Похлёбкин. Словарь международной символики и эмблематики. М. Изд. Междун. Отношения. Изд. 3-е. 2001 г. Верблюд № 27. ISNB 5-7133-0869-3.
  • Сост. П. фон-Винклер. Гербы городов, губерний, областей и посадов Российской империи, внесённые в полное собрание законов с 1649 по 1900 год. СПб. Изд. И. И. Иванова. 1899 г. Выборка гербов.
  • Сост. А. Г. Мерников. Геральдика России. Полная иллюстрированная энциклопедия. М. Изд. Мир энцик. Аванта +. 2008 г. Челябинская область. стр. 463—465; 471.
  • Сост: Джованни Санти-Мадзини. Геральдика. История, терминология, символы и значения гербов и эмблем. М. Изд: Астрель. Фигуры восточного происхождения. Верблюд. стр. 373. ISBN 978-5-271-10044-4.