Виноробня Ісіос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Виноробня Ісіос. Хвиляста форма будівлі, вписана в оточуючий ландшафт — гори на дальньому плані

Виноробня Ісіос (ісп. Bodegas Ysios) — виноробня, що знаходиться у Лагуардії, провінція Алава, Іспанія. Відкрита у 2001 році. Споруджена у 19982001 роках за проєктом іспанського архітектора Сантьяго Калатрави (нар. 1953).

Названа на честь божеств єгипетської міфології Ісіди та Осіріса, які пов'язані з виноробством.

Архітектура[ред. | ред. код]

Компанії «Bodegas & Bebidas Group» потрібна була будівля, яка б стала символом нової престижної марки вина із регіону Ріоха-Алавеса. Замовник запропонував архітектору Сантьяго Калатраві розробити проект виноробного комплексу площею 8 000 м², для виготовлення, зберігання та продажу вина.

Половину прямокутної ділянки займають виноградники. Будівництво ускладнювалося через перепад висот в 10 м з півночі на південь. Лінійність виноробного процесу потребувала, аби будівля була прямокутною у плані і розташовувалася по осі схід—захід. Дві поздовжні несучі бетонні стіни завдовжки 196 м, що віддалені від одної на 26 м, слідують хвилястим контурам плану. Вони обшиті деревом і, відбиваючись у воді ставка, нагадують ряд бочок із вином. Дах, який складається з ламінованих балок, задуманий як продовження фасадів. В результаті утворюється хвиляста лінійна поверхня, де перемежовуються увігнуті і опуклі ділянки. Дах вкритий алюмінієм, який контрастує із теплим деревом фасадів, одночасно розвиваючи загальний дизайнерський задум. У центрі будівлі розташований майданчик для відвідувачів — балкон із видом на виноградники і виноробню. Планування внутрішнього простору виноробні відрізняється практичністю і симетрією, хоча несучі стіни повторюють криволінійні хвилясті обриси даху. Дах у центральній частині фасаду має найбільшу висоту.

Виноробня споруджувался у 1998—2001 роках іспанською будівельною компанією Ferrovial[1].

Приміщення із похилими вікнами — майданчик для відвідувачів
Діжки з вином у винному погребі

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Santiago Calatrava Again Faces “Leaky” Charges. Vanessa Quirk. ArchDaily. 19 квітня 2013. Архів оригіналу за 5 листопада 2014. Процитовано 4 листопада 2014. (англ.)

Література[ред. | ред. код]

  • Филипп Ходидио. «Калатрава» = «Calatrava». — Taschen/Арт-Родник, 2009. — 96 с. — 3000 прим. — ISBN 978-5-404-00008-5. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]