Володар хаосу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Володар хаосу»
Автор Роберт Джордан
Назва мовою оригіналу Lord of Chaos
Мова англійська
Серія Колесо часу
Жанр фентезі
Видавництво Tor Booksd
Видано 15 жовтня 1994
Попередній твір Небесні вогні
Наступний твір Корона мечів

Володар хаосу (англ. Lord of Chaos) – шостий роман з циклу «Колесо часу» (англ. The Wheel of Time) американського письменника Роберта Джордана в жанрі епічного фентезі. Роман опублікувало видавництво Tor Books, він побачив світ 15 жовтня 1994 року. Роман складається з пролога, 55 розділів та епілогу.

Стислий зміст[ред. | ред. код]

Кульмінацією роману є битва при Думайз-Веллз, в якій сили світла під проводом Перріна Айбари завдали поразки шайдо та айз-седай з Білої вежі. Більшість сюжетних ліній сходяться до цієї події.

Ранд аль-Тор оголосив амністію усім чоловікам, що можуть каналювати Єдину сину. Як наслідок колишній фальшивий Дракон Мазрім Таїм присягнув йому на вірність. Ранд дав йому завдання готувати армію чоловіків-каналювальників саїдіну (аша'манів) в таборі, який назвали Чорною вежею. До Ранда звертаються з посольствами айз-седай із Білої вежі та бунтівні айз-седай із Салідара. Перрін приходить у Кемлін.

Салідарські айз-седай обрали своєю амірлін-сіт (матінкою) Егвейн аль-Вір. Вона послала Найнів та Елейн в Альтару шукати тер'ангреал Чашу вітрів, здатний подолати спеку, яку насилає на світ Темний. З ними йде Мет, а незабаром і Перрін.

Айз-седай із Білої вежі викрадають Ранда, катують його. Довідавшись про це, Перрін збирає сили й розбиває айз-седай в та шайдо в битві при Думайз-Веллз, де особливо проявилися аша'мани. Ранда звільнено й салідарські айз-седай змушені принести йому клятву на вірність.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]