Воронець Костянтин Петрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Костянтин Петрович Воронець
Народився 17 (30) січня 1902
Київ, Російська імперія
Помер 19 жовтня 1974(1974-10-19) (72 роки)
Белград, СФРЮ
Країна  СФРЮ
 Королівство Югославія
 Російська імперія
Діяльність фізик
Заклад Белградський університет
Членство Сербська академія наук і мистецтв
Батько Воронець Петро Васильовичd

Костянтин Петрович Воронець (серб. Константин Петрович Вороњец / Konstantin Petrovič Voronjec; 30 січня 1902, Київ19 жовтня 1974, Белград) — сербський професор машинобудівного факультету Бєлградського університету з 1963 року, член Сербської Академії наук і мистецтв, Югославського товариства механіків, Товариства прикладної математики та механіки. Кавалер Ордена Праці з Червоним прапором (1965).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 17 (30) січня 1902 року в Києві, Російська імперія.

Син професора Київського політехнічного інституту, завідувача кафедри механіки, професора Петра Васильовича Воронця, спеціаліста в галузі теоретичної механіки. Нащадковий дворянин у Смоленській губернії, зі старовинного шляхетського роду з гербом Любич, записаним у шосту книгу родоводів по Смоленській та Воронезькій губерніях).

Костянтин Петрович Воронець закінчив школу та київську гімназію. Після закінчення гімназії був мобілізований до Білої Армії, з якою опинився в Румунії, звідки прибув до Белграда, тоді як вся рідня залишилася в Києві.

Вступив на Природно-математичний факультет у Белграді на спеціальність механіка та математика, який закінчив у 1925 році. Ступінь доктора наук отримав у Паризькому університеті (1934).

Книги[ред. | ред. код]

Професор Костянтин Воронець написав близько 40 наукових праць, у тому числі 5 університетських підручників з різних розділів механіки рідини.[1]

  • Вороњец, Константин. Техничка хидромеханика. — Београд : Научне књига, 1951.
  • Voronjec, Konstantin; Nikola Obradović. Mehanika fluida. — Београд : Građevinska knjiga, 1960. — С. 338.
  • Вороњец, Константин. Допуна курсу Механике флуида. — Београд : Машински факултет, 1969. — С. 230.
  • Voronjec, Konstantin. Dinamika gasova : poslediplomski kurs na Mašinskom fakultetu. — Београд : Mašinski fakultet, 1969. — С. 154.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Udžbenici.