Міжнародний конкурс молодих вокалістів імені Василя Сліпака

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Всеукраїнський конкурс молодих вокалістів імені Василя Сліпака

Міжнародний ко́нкурс молоди́х вокалі́стів і́мені Василя́ Сліпака́ — конкурс на честь Василя Сліпака, всесвітньо відомого українського оперного співака, соліста Паризької національної опери, волонтера, учасника бойових дій на Сході України, кавалера ордена «За мужність» І ст., Героя України, кавалера ордена «Золота Зірка». Проводиться у місті Львові. Перший відбувся у 2017 році з 15 до 20 грудня у Львівській обласній філармонії. Чотири номінації (сопрано, мецо-сопрано, тенор, баритон/бас) у двох вікових категоріях: І категорія — студенти навчальних закладів І і ІІ рівнів акредитації (спеціальність — академічний спів) до 22 років включно, два тури, а також ІІ категорія — студенти навчальних закладів III і IV рівнів акредитації (спеціальність — академічний спів) до 30 років включно, три тури. Програма конкурсу визначена Положенням про конкурс.[1] Президент України Володимир Зеленський підписав розпорядження про підтримку конкурсу.[2]

Історія[ред. | ред. код]

Ідея проведення конкурсу належить Володимирові Сивохіпу, генеральному директорові Львівської філармонії, який 8 грудня 2016 року[3] на прес-конференції анонсував можливість проведення у 2017 році у Львові конкурсу молодих вокалістів імені Василя Сліпака.[4]

Департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації інформував Міністерство культури України (лист від 20 січня 2017 року № 05/89) про проведення конкурсу. Структурним підрозділам у сфері культури обласних та Київської міської державних адміністрацій надіслано листа Міністерства культури України (від 03.02.2017 р. № 92/7-1/15-17), яким інформовано про проведення у Львові Всеукраїнського конкурсу молодих вокалістів імені Василя Сліпака.[5]

27 березня 2017 року[6] Департамент з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації оголосив 12 конкурсів за різними напрямками для отримання фінансової підтримки з обласного бюджету. Фінансовий ресурс на реалізацію проекту передбачений у напрямку комплексної програми розвитку культури Львівщини на 2017—2020 роки «Підтримка мистецьких ініціатив».

Детальну інформацію про захід, а також умови участі у ньому опубліковано 30 травня 2017 року[7] на офіційному вебсайті Міністерства культури України у рубриці «Музичне та хореографічне мистецтво» («Міністерство» — «Діяльність» — «Мистецтво»).

На сесії Львівської обласної ради 5 грудня 2017 року депутати затвердили комплексну програму розвитку культури Львівщини на 2018—2020 роки,[8] якою передбачено проведення низки конкурсів, серед яких і Всеукраїнський конкурс молодих вокалістів імені Василя Сліпака.

У фоє Львівської філармонії 15 грудня 2017 року відбулася прес-конференція з нагоди початку конкурсу, у якій брали участь: Володимир Сивохіп — генеральний директор Львівської обласної філармонії, Валерій Буймистер — професор Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського, член журі, Софія Соловій — солістка Мадридської, Римської та Віденської опер, член журі, Мирослава Туркало — директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації, Олег Созанський — виконавчий директор конкурсу.

Конкурс проводиться 15 — 20 грудня раз у два роки у Львові. Перший відбувся у 2017 році.[9]

Ректор Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського Максим Тимошенко 29 жовтня 2019 року звернувся до Президента України В.О.Зеленського з листом-проханням про підтримку в організації Конкурсу. Президент 19 листопада 2019 року підписав розпорядження «Про надання підтримки Президента України Конкурсу молодих вокалістів імені Василя Сліпака» № 410/2019-рп. Максим Тимошенко отримав листа від Ореста Сліпака, виконавчого директора Фундації Василя Сліпака (The Wassyl Slipak Foundation), в якому висловлено подяку за підтримку діяльності з увіковічнення пам’яті видатного співака Героя України Василя Сліпака.[10]

Мета конкурсу[ред. | ред. код]

  • збереження традицій національної вокально-виконавської школи та її інтеграція у світовий культурний простір;
  • виховання виконавської культури студентів музичних факультетів та відділень навчальних закладів;
  • популяризація та впровадження в активну навчально-виконавську практику вокальних творів західноукраїнських композиторів.

Співорганізатори[ред. | ред. код]

Головний засновник: Департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації.

Співзасновник та організатор: Львівська обласна філармонія.

За підтримки: Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради, Почесного консульства Французької Республіки у Львові, «British Club» Львів.

Партнери: Фундація Василя Сліпака, Державний методичний центр навчальних закладів культури і мистецтв України, Львівське державне музичне училище ім. С. Людкевича, Львівська середня спеціалізована музична школа-інтернат ім. С.Крушельницької, Львівська державна хорова школа «Дударик» ім. М.Кацала.

У 2023 р. партнерами Конкурсу є також кафедра музикознавства та хорового мистецтва факультету культури і мистецтв Львівського національного університету імені Івана Франка. Цьогорічна едиція Конкурсу має особливу підтримку у вигляді партнерства з офіційним представником французького бренду DS Automobiles у Львові компанією ТзОВ "Ілта Львів".[11]

Меценати: Українська капела бандуристів Північної Америки ім. Тараса Шевченка, Український культурно-інформаційний центр у Франції, студія краси LvivHair.

Журі[ред. | ред. код]

Рік Голова журі Члени журі
2017 Сергій Магера,
Ольга Пасічник — співголови
Валерій Буймистер, Софія Соловій, Олег Махлай (США), Тарас Криса (УкраїнаСША)[12]
2019 Ольга Пасічник Поль Ґоґлєр (Франція), Олег Лихач, Дмитро Кацал, Аксель Кресін (Німеччина), Тетяна Вахновська[13]
2021 Зоряна Кушплер Поль Ґоґлєр (Франція), Беата Клатка (Польща), Олександр Пушняк (Україна — Німеччина), Славомір Якубек (Словаччина), Софія Соловій (Україна), Едріан Келлі (Англія)[14]
2023 Зоряна Кушплер Софія Соловій (Україна), Аксель Кресін (Німеччина), Іван Чередніченко (Україна), Тарас Конощенко (УкраїнаНімеччина)[15]

Переможці[ред. | ред. код]

У положенні про конкурс визначено такі нагороди: одне Гран-прі, по одному І місцю в кожній категорії, по два ІІ місця в кожній категорії, по два III місця в кожній категорії, по два Дипломанти в кожній категорії, Дипломи для кращих концертмейстерів конкурсу (3-5), Дипломи для кращих педагогів (3-5).

Рік Гран-прі
2017 Не присуджувалося.[16]
2019 Інна Федорій (сопрано)[17]
2021 Не присуджувалося.[18]
2023 Володимир Щигіль (баритон)[19]

Перша категорія[ред. | ред. код]

Рік І премія ІІ премія III премія Дипломант
2017 Кошелєва Софія (сопрано) Не присуджувалася Ільченко Тетяна (сопрано),
Зінкевич Марина (сопрано),
Кривський Даниїл (баритон)
Соколовський Володимир (баритон)
2019 Даніель Семсічко (баритон) Теона Тодуа (сопрано),
Анатолій-Артем Конопляник (бас)
Анжеліка Бондарчук (сопрано),
Ольга Мельничук (сопрано)
Анастасія Саварина (сопрано),
Захарій Палій (бас),
Дарія Акулова (сопрано),
Ангеліна Трушевська (сопрано)
2021 Дарія Колісан (сопрано) Володимир Щур (баритон/бас) Юрій Страхов (баритон/бас) Даніель Семсічко (баритон/бас),
Іван Ковальов (баритон/бас)
2023 Любов Островська (сопрано) Максим Савчук (бас) Ольга Мельничук-де Йонг (сопрано) Дарʼя Погоріла (сопрано),
Володимир Гіра (баритон)

Друга категорія[ред. | ред. код]

Рік І премія ІІ премія III премія Дипломант
2017 Твердова Ганна (сопрано) Мельник Вікторія (сопрано),
Матушевський Дем'ян (баритон)
Левицька Катерина (сопрано),
Тлущ Владислав (баритон),
Гуга Орися (мецо-сопрано)
Лопата Оксана (сопрано),
Янковський Віктор (баритон)
2019 Максим Назаренко (баритон) Георгій Вешапідзе (баритон),
Роман Перевертун (баритон)
Ірина Ващенко (сопрано),
Пйотр Каліна (тенор) (Польща)
Мар’яна Березяк (мецо-сопрано),
Лю Тао (тенор) (Китай)
2021 Теона Тодуа (сопрано) Юстина Хіль (сопрано),
Михайло Кушлик (тенор)
Олександра Дяченко (меццо-сопрано) Назар Микуляк (баритон/бас),
Роман Маркович (баритон/бас)
2023 Олександр Нікіфоров (тенор) Олена Скіцько (мецо-сопрано),
Олександр Чишій (баритон)
Олексій Піголенко (бас),
Вероніка Мостова (сопрано)
Михайло Сас (баритон),
Ірина Поломана (сопрано),
Ярослав Комарніцький (тенор)

Спеціальні нагороди[ред. | ред. код]

2017 Мельник Вікторія (сопрано) — диплом за найкраще виконання арії з опери українського композитора Тлущ Владислав (баритон) — диплом за яскравий сценічний образ Кошелєва Софія (сопрано) — диплом за самобутність виконання українського солоспіву Кривський Даниїл (баритон) — диплом за яскраву презентацію української народної пісні

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Офіційний сайт Обласного методичного центру культури і мистецтв Запорізької обласної ради. Архів оригіналу за 18 вересня 2017. Процитовано 19 грудня 2017.
  2. Джміль Т. Зеленський підписав розпорядження про підтримку пісенного конкурсу імені Василя Сліпака / Тарас Джміль // Інформаційне агентство «Українські Національні Новини». — 2019. — 20 листопада. Архів оригіналу за 20 листопада 2019. Процитовано 20 листопада 2019.
  3. У Львівській філармонії вшанують пам'ять відомого співака Паризької опери, який загинув у АТО // Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ». — 2016. — 09 грудня. Архів оригіналу за 14 червня 2018. Процитовано 19 грудня 2017.
  4. Офіційний сайт Львівської філармонії. — 2016. — 14 грудня.[недоступне посилання]
  5. Офіційний сайт управління культури Херсонської облдержадміністрації. — 2017. — 28 лютого. Архів оригіналу за 14 червня 2018. Процитовано 19 грудня 2017.
  6. Департамент культури ЛОДА оголосив 12 конкурсів // Leopolis.news. — 2017. — 30 травня. — 2017. — 27 березня. Архів оригіналу за 20 грудня 2017. Процитовано 19 грудня 2017.
  7. Офіційний сайт Міністерства культури України. — 2017. — 30 травня. Архів оригіналу за 22 грудня 2017. Процитовано 19 грудня 2017.
  8. ЛЬВІВЩИНА ОТРИМАЛА КОМПЛЕКСНУ ПРОГРАМУ РОЗВИТКУ КУЛЬТУРИ. Офіційний сайт Львівської обласної ради. — 2017. — 5 грудня. Архів оригіналу за 14 червня 2018. Процитовано 29 червня 2019.
  9. Офіційний сайт львівської обласної державної адміністрації. — 2017. — 11 грудня. Архів оригіналу за 13 грудня 2017. Процитовано 19 грудня 2017.
  10. Є державна підтримка Конкурсу юних вокалістів ім. Василя Сліпака! – М.Тимошенко // Музика України. — 2019. — 21 листопада. Архів оригіналу за 24 листопада 2019. Процитовано 12 грудня 2019.
  11. Котенський А. У Львові відбудеться Конкурс молодих вокалістів імені Сліпака / Андрій Котенський // Music-review Ukraine. — 2023. — 4 листопада. Архів оригіналу за 5 листопада 2023. Процитовано 4 листопада 2023.
  12. У Львові розпочався Всеукраїнський конкурс молодих вокалістів // Daily Lviv. — 2017. — 15 грудня. Архів оригіналу за 23 грудня 2019. Процитовано 23 грудня 2019.
  13. У Львові відбудеться конкурс молодих вокалістів імені Василя Сліпака // Galinfo. — 2019. — 04 грудня. Архів оригіналу за 6 грудня 2019. Процитовано 6 грудня 2019.
  14. Белей А. У Львові відбудеться конкурс молодих вокалістів імені Василя Сліпака / Аліса Белей // Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ». — 2021. — 9 грудня. Архів оригіналу за 9 грудня 2021. Процитовано 9 грудня 2021.
  15. Котенський А. У Львові відбудеться Конкурс молодих вокалістів імені Сліпака / Андрій Котенський // Music-review Ukraine. — 2023. — 4 листопада. Архів оригіналу за 5 листопада 2023. Процитовано 4 листопада 2023.
  16. Офіційний вебсайт Фундації Василя Сліпака. Архів оригіналу за 22 грудня 2017. Процитовано 21 грудня 2017.
  17. Олійник Л. Наслідувачі співака і патріота / Леся Олійник // День. — 2019. — 26 грудня. Архів оригіналу за 26 грудня 2019. Процитовано 26 грудня 2019.
  18. Результати Конкурсу молодих вокалістів імені Василя Сліпака // Офіційний сайт Львівської філармонії. Архів оригіналу за 21 грудня 2021. Процитовано 21 грудня 2021.
  19. Бомко О. У Львові відбувся фінал Конкурсу молодих вокалістів імені Сліпака: хто переміг/ Ольга Бомко // Дивись.info. — 2023. — 21 грудня. Архів оригіналу за 21 грудня 2023. Процитовано 21 грудня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Всеукраїнський Конкурс Молодих Вокалістів імені Василя Сліпака у YouTube.[1]
  • Конкурсанти відзначили, що зараз конкурс імені Сліпака є найкращим вокальним конкурсом в Україні.[2]
  • Конкурс імені Василя Сліпака об'єднає вокалістів з усіх куточків України.[3]
  • Перший Всеукраїнський конкурс вокалістів імені Василя Сліпака стартує у Львові.[4]
  • ТРК «Львів». Передача «SMC» про Всеукраїнський конкурс вокалістів.[5]
  • ТРК «Львів». Передача «Доброго ранку, Львове!» про Всеукраїнський конкурс вокалістів.[6]
  • ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ. Офіційне інтернет-представництво.[7]