Військова реформа Олександра II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Військова реформа Олександра II
Зображення
Засновник Дмитро Олексійович Мілютін
Країна  Російська імперія
Час/дата початку 1862
Час/дата закінчення 1874
Дмитро Мілютін

Військова реформа Олександра II — заходи в 18621874 в Російській імперії з реорганізації та осучаснення армії, здійснювалися під керівництвом військового міністра Дмитра Мілютіна, і тому в історичній літературі часто називаються «реформами Мілютіна».

Основним їхнім завданням було переоснащення армії найновішими видами зброї, збільшення чисельності підготовленого до бойових дій військового резерву.

З 1874 замість рекрутських наборів вводилася загальна військова повинність (від проходження служби в армії звільнялися ті призовники, які зараховувалися в ополчення; народи Півночі, Середньої Азії, деякі народи Кавказу та Сибіру; служителі культу).

У зв'язку з переходом флоту від парусного до парового сталася докорінна реорганізація військово-морських сил.

Змінювалися функції Військового міністерства, до обов'язків якого відтоді не входило розв'язання військово-адміністративних питань місцевого значення: міністерство мало займатися лише загальноармійськими проблемами.

У 1862—1864 створено військові округи; усі військові формування та установи, що перебували на території округу, підпорядковувалися його командувачу. Територія України входила до складу 3 округів — Київського, Одеського (1862) та Харківського (1864).

Військові реформи передбачали навчання солдатів усього того, що необхідно було для ведення тогочасного бою. Докорінно змінювалася підготовка офіцерських кадрів. Збільшилася кількість військово-навчальних закладів, які поділялися на 4 групи: вищі (академії), середні (спеціальні і юнкерські училища), середні загальноосвітні (військові гімназії, кадетські корпуси) та нижчі (військові школи). Розширився доступ до військових вишів для представників усіх верств населення. Це, з одного боку, зміцнило командний склад армії, з іншого — викликало невдоволення дворянства, яке раніше обіймало практично всі офіцерські посади. Особлива увага була приділена підготовці молодшого командного складу, який випускали юнкерські училища (1874 року їх було 16). У подальшому Військове міністерство відкрило при Московському, Київському та Єлизаветградському юнкерських училищах спеціальні відділення для підготовки офіцерів, які мали посідати в армії вищі посади.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]