Вікіпедія:Вікіфікуйте доречно

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вікіпедія:ВІДО)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вікіфікація має бути доречною. Доречна вікіфікація статті може бути створена тільки із врахуванням контексту. Тобто, одні й ті ж терміни і поняття інколи вікіфікувати доцільно, а інколи — ні, і все це залежить від контексту, в якому вони вжиті.

Довідка:

В рамках цієї настанови під вікіфікацією мається на увазі розстановка внутрішніх посилань у статті. Але взагалі, поняття вікіфікації є дещо ширшим, і включає також форматування і оформлення тексту, вжиток спецсимволів тощо.

Вікіфікація існує для того, щоб допомогти читачеві зрозуміти суть статті, де для потенційно незрозумілих понять створюються посилання на відповідні статті у Вікіпедії, що ці поняття описують.

Деякі дописувачі Вікіпедії мають переконання, що чим більше у статті розставлено внутрішніх посилань, чим більше слів вікіфіковано, тим нібито кращою і зрозумілішою буде стаття для читача. Ці переконання помилкові, такий підхід до вікіфікації шкодить меті допомоги читачеві:

  • Посилання не мають відволікати. Вікіфікація не має пропонувати читачеві надто часто змінювати тему, відволікаючи його від статті, яку він читає.
  • Посилання мають бути помітними. Читач імовірніше відкриє внутрішні посилання тоді, коли вони зустрічаються у тексті статті лише зрідка, своєрідними «синіми острівцями» візуальних зачіпок. Перевантажений же синіми посиланнями текст зливається для читача в однорідно-пістряву масу, з якої складно вирізнити справді корисне. У перенасиченому синім форматуванням тексті, справді корисні посилання читач, швидше за все, омине увагою.
Див. також: en:WP:SEAOFBLUE

Контекстуальну доречність непросто описати формально — це складне поняття. Проте можна керуватися такими міркуваннями і рекомендаціями:

  • Чим більш вузькоспеціалізованою є стаття у певній галузі, тим менш доречною у ній є вікіфікація «простих» понять цієї галузі. Поставте себе на місце читача цієї статті. Подумайте, вікіфікацію яких термінів читач цієї статті оцінив би як корисну підказку, а які лише відволікали б його увагу через свою самоочевидність та тривіальність.
  • Прості поняття варто вікіфікувати, якщо саме вони є предметом розгляду у статті. До прикладу, в контексті статті Анатомія людини, є сенс послатися на рука, нога, голова — тривіальні поняття, на які в статтях іншої тематики посилатися було б не варто.
  • У тексті статей, як правило, доцільно вікіфікувати конкретні поняття: статті про осіб, про організації, про конкретні моделі техніки тощо. І, навпаки, недоцільно вікіфікувати посади, узагальнені характеристики організацій чи техніки. Посади, наприклад, є сенс вікіфікувати тоді, коли мова йде про роль чи повноваження саме посади, а не конкретної особистості, яка її обіймає.
Контекст: стаття-біографія підприємця

Ні Дружина — Вікторія Іванівна. Керівниця видавничого холдингу «Publishing Holding GmbH»

Контекст: стаття про 25-ту повітрянодесантну бригаду

Ні 18 квітня 2018 року Президент України Петро Порошенко відвідав пункт постійної дислокації бригади.

Контекст: стаття про СБУ

YesТак Голова СБУ призначається Президентом України.

  • Якщо поняття часто зустрічається у тексті, і видається за доцільне його вікіфікувати, вікіфікуйте його лише один раз на абзац — при першій згадці у абзаці.

Приклади

[ред. код]

Зверніть увагу як саме вікіфіковані одні й ті ж терміни.

Ні
Усі [[суддя|судді]] проголошувались [[незалежність|незалежними]]. Вони призначалися [[імператор]]ом довічно. Суддею міг бути австрійський [[громадянин]] [[чоловік|чоловічої статі]], який мав вищу юридичну освіту і стаж практичної роботи не менше трьох років, успішно склав письмовий і усний [[іспит]]и.

Усі судді проголошувались незалежними. Вони призначалися імператором довічно. Суддею міг бути австрійський громадянин чоловічої статі, який мав вищу юридичну освіту і стаж практичної роботи не менше трьох років, успішно склав письмовий і усний іспити.

YesТак
Усі судді проголошувались незалежними. Вони призначалися [[Імператор Австрії|імператором]] довічно. Суддею міг бути австрійський громадянин чоловічої статі, який мав вищу [[Юриспруденція|юридичну]] освіту і стаж практичної роботи не менше трьох років, успішно склав письмовий і усний іспити.

Усі судді проголошувались незалежними. Вони призначалися імператором довічно. Суддею міг бути австрійський громадянин чоловічої статі, який мав вищу юридичну освіту і стаж практичної роботи не менше трьох років, успішно склав письмовий і усний іспити.

Контекст: стаття Беркут (спецпідрозділ)

Ні За основу геральдичної символіки та назви даного утворення силових структур узято хижого птаха беркута.