Вікіпедія:Вікіфікуйте доречно

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вікіфікація має бути доречною. Доречна вікіфікація статті може бути створена тільки із врахуванням контексту. Тобто, одні й ті ж терміни і поняття інколи вікіфікувати доцільно, а інколи — ні, і все це залежить від контексту, в якому вони вжиті.

Довідка:

В рамках цієї настанови під вікіфікацією мається на увазі розстановка внутрішніх посилань у статті. Але взагалі, поняття вікіфікації є дещо ширшим, і включає також форматування і оформлення тексту, вжиток спецсимволів тощо.

Вікіфікація існує для того, щоб допомогти читачеві зрозуміти суть статті, де для потенційно незрозумілих понять створюються посилання на відповідні статті у Вікіпедії, що ці поняття описують.

Деякі дописувачі Вікіпедії мають переконання, що чим більше у статті розставлено внутрішніх посилань, чим більше слів вікіфіковано, тим нібито кращою і зрозумілішою буде стаття для читача. Ці переконання помилкові, такий підхід до вікіфікації шкодить меті допомоги читачеві. Посилання не мають відволікати. Вони також мають бути помітними. Вікіфікація не має відволікати читача від самої статті, тобто не має пропонувати читачеві надто часто змінювати тему. З точки зору помітності, читач імовірніше відкриє внутрішні посилання тоді, коли вони зустрічаються у тексті статті лише зрідка, своєрідними «синіми острівцями» візуальних зачіпок. Перевантажений же синіми посиланнями текст зливається для читача в однорідно-пістряву масу, з якої складно вирізнити справді корисне. У перенасиченому синім форматуванням тексті, справді корисні посилання читач, швидше за все, омине увагою.

Див. також: en:WP:SEAOFBLUE

Контекстуальну доречність непросто описати формально — це складне поняття. Проте можна керуватися такими міркуваннями і рекомендаціями:

  • Чим більш вузькоспеціалізованою є стаття у певній галузі, тим менш доречною у ній є вікіфікація «простих» понять цієї галузі. Поставте себе на місце читача цієї статті. Подумайте, вікіфікацію яких термінів читач цієї статті оцінив би як корисну підказку, а які лише відволікали б його увагу через свою самоочевидність та тривіальність.
  • Прості поняття варто вікіфікувати, якщо саме вони є предметом розгляду у статті. До прикладу, в контексті статті Анатомія людини, є сенс послатися на рука, нога, голова — тривіальні поняття, на які в статтях іншої тематики посилатися було б не варто.
  • У тексті статей, як правило, доцільно вікіфікувати конкретні поняття: статті про осіб, про організації, про конкретні моделі техніки тощо. І, навпаки, недоцільно вікіфікувати посади, узагальнені характеристики організацій чи техніки. Посади, наприклад, є сенс вікіфікувати тоді, коли мова йде про роль чи повноваження саме посади, а не конкретної особистості, яка її обіймає.
Контекст: стаття-біографія підприємця

Ні Дружина — Вікторія Іванівна. Керівниця видавничого холдингу «Publishing Holding GmbH»

Контекст: стаття про 25-ту повітрянодесантну бригаду

Ні 18 квітня 2018 року Президент України Петро Порошенко відвідав пункт постійної дислокації бригади.

Контекст: стаття про СБУ

YesТак Голова СБУ призначається Президентом України.

  • Якщо поняття часто зустрічається у тексті, і видається за доцільне його вікіфікувати, вікіфікуйте його лише один раз на абзац — при першій згадці у абзаці.

Приклади[ред. код]

Зверніть увагу як саме вікіфіковані одні й ті ж терміни.

Ні Усі судді проголошувались незалежними. Вони призначалися імператором довічно. Суддею міг бути австрійський громадянин чоловічої статі, який мав вищу юридичну освіту і стаж практичної роботи не менше трьох років, успішно склав письмовий і усний іспити.

Усі [[суддя|судді]] проголошувались [[незалежність|незалежними]]. Вони призначалися [[імператор]]ом довічно. Суддею міг бути австрійський [[громадянин]] [[чоловік|чоловічої статі]], який мав вищу юридичну освіту і стаж практичної роботи не менше трьох років, успішно склав письмовий і усний [[іспит]]и.

YesТак Усі судді проголошувались незалежними. Вони призначалися імператором довічно. Суддею міг бути австрійський громадянин чоловічої статі, який мав вищу юридичну освіту і стаж практичної роботи не менше трьох років, успішно склав письмовий і усний іспити.

Усі судді проголошувались незалежними. Вони призначалися [[Імператор Австрії|імператором]] довічно. Суддею міг бути австрійський громадянин чоловічої статі, який мав вищу [[Юриспруденція|юридичну]] освіту і стаж практичної роботи не менше трьох років, успішно склав письмовий і усний іспити.

Контекст: стаття Беркут (спецпідрозділ)

Ні За основу геральдичної символіки та назви даного утворення силових структур узято хижого птаха беркута.