Вікіпедія:Вікі любить пам'ятки/Тест

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Головна Пам'ятки Номінації Правила ЧаПи English

Як узяти участь
у «Вікі любить пам'ятки»?

Дізнайтеся як завантажувати власні фото та відео пам'яток культурної спадщини України на найбільший фотоконкурс світу

Вітаємо на сторінці української частини найбільшого міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам'ятки»! Метою проєкту є зібрати світлини всіх пам'яток культурної спадщини світу для ілюстрування статей у Вікіпедії. Ми прагнемо привернути увагу до стану збереженості об'єктів нерухомої спадщини України та представити їхню неповторність та різноманіття у найбільшій онлайн-енциклопедії світу.

З 1 по 31 жовтня запрошуємо всіх подавати на конкурс фотографії власного авторства пам'яток архітектури, історії, містобудування, садово-паркового мистецтва тощо, наповнювати Вікісховище і змагатися за цінні призи у кількох номінаціях.

Як завантажити
фото та відео?


Створіть чи увійдіть у свій акаунт у Вікіпедії, натисніть «Запам'ятати мене».

Знайдіть сфотографовану пам'ятку у конкурсних списках (чи скористайтеся картою).

Натисніть [Завантажити фото] чи «Завантажити ще» у колонці справа. Дотримуйтеся інструкцій завантажувача. Оновіть сторінку, якщо не бачите його.

Участь у спецномінаціях може передбачати додаткові кроки та інші списки.

ЧАПи: Завантаження

Скільки фото можна подавати на конкурс?

Жодних обмежень щодо кількості завантажених фотографій немає. Навпаки, якщо ви маєте багато фото, ми заохочуємо вас подавати світлини якомога більшої кількості пам’яток та вручаємо окремі призи за найбільшу кількість сфотографованих об’єктів.

А якщо у мене дуже-дуже багато фото?

Звертайтеся до нас за технічною підтримкою. Якщо файли з вашими світлинами містять у своїй назві правильний ідентифікатор пам'яток, то можете вантажити їх усіх через цю сторінку: Вікіпедія:Вікі любить пам'ятки/Завантажувач, вони всі ввійдуть до конкурсу з ідентифікатором 99-999-9999, а ми по завершенні конкурсу їх «розкидаємо» по правильних пам'ятках автоматичною програмою. Ми також писали про інші можливі варіанти у блозі, тож пишіть нам на wlmwikimedia.org.ua.

Чи можуть брати участь у конкурсі юридичні особи?

Так, якщо ви є офіційно уповноважені представляти вашу установу чи організацію, і будете вантажити фотографії чи відео, авторськими правами на які володіє ваша установа чи організація (як службові твори). Реєструючись, ви маєте вказати своє власне ім'я та у дужках вказати назву установи (можна скорочену назву, якщо дуже довга). І обов'язково вкажіть електронну адресу при реєстрації. Також було б бажано, щоб ви написали листа до оргкомітету на wlmwikimedia.org.ua, щоб ми знали про вашу участь.

Як знайти
пам'ятки?


Коли люди говорять про пам’ятки України, більшість насамперед згадують такі відомі будівлі, такі як «Дім із химерами» чи Одеський оперний театр. Але пам’ятками культурної спадщини є не лише ці знамениті пам’ятки, які щороку відвідують тисячі туристів, а й багато маловідомих будівель майже в будь-якому регіоні України. До них належать великі історичні будівлі, такі як храми чи палаци, а також багато непримітних будинків або простих меморіальних табличок, які навіть місцеві жителі часто не будуть знати як пам'ятку.

Часто буває нелегко з'ясувати, яка будівля є пам'яткою, а яка — ні. Організаційний комітет формує конкурсні списки за даними, отриманими від органів центральної влади та місцевого самоврядування — і ці списки офіційно визнаних об'єктів ще досі не є повними. Перегляньте списки за регіоном, містом, селом, де ви бували під час подорожей, у відрядженні чи під час відпустки. Також зауважимо, що окрім списків пам'яток на обліку держави, є тематичні збірки важливих зразків спадщини, яка, на жаль, не охороняється, але є важливою для документування.

ЧАПи: Пам'ятки

Чи можна подавати знімки зроблені трохи раніше чи декілька років тому, а не упродовж періоду конкурсу?

Так, ви можете подати власні роботи на конкурс, зроблені будь-коли до 30 червня 2023 року включно. Це обмеження встановлене Організаційним комітетом для безпеки учасників (не робити світлини зараз), а також для уникнення розкриття інформації, що може зашкодити національній безпеці. Роботи мають бути завантажені на конкурс із 1 по 31 жовтня. Роботи зроблені після 30 червня 2023 року не будуть прийматися (окрім спецномінації «Інтер'єри», де можна подавати поточні фото з дотриманням вимог безпеки).

За яким адміністративно-територіальним устроєм погруповані пам'ятки?

Конкурсні списки вже подані за чинним адміністративно-територіальним устроєм. Ідентифікатори (ID) існуючих об'єктів не змінився. Списки за старим устроєм збережені для історії, вони позначені спеціальним шаблоном.

Чому у ваших списках немає потрібної мені пам’ятки?

Це може бути через одну з трьох причин:

  • Можливо, ми ще не встигли її додати. Напишіть нам на wlmwikimedia.org.ua. Якщо знаєте, яким документом (указом, постановою тощо) об’єкту надано статус пам’ятки, повідомте нам.
  • Може бути, що державна установа, якій ми надіслали запит на перелік пам’яток, не надала нам [повної] відповіді. Якщо знаєте, яким документом (указом, постановою тощо) об’єкту надано статус пам’ятки, повідомте нам на wlmwikimedia.org.ua, це дуже прискорить процес.
  • Трапляється, що цінні об’єкти досі не визнані пам’ятками культурної спадщини. Наш конкурс же обмежується лише офіційно визнаними пам’ятками та списками спеціальних номінацій.

В будь-якому випадку, напишіть на wlmwikimedia.org.ua і ми звернемо увагу на це питання.

Які вимоги
до робіт?


Фото- та відеозйомка культурних об’єктів дещо відрізняється від звичайних знімків із відпустки чи селфі. Замість того, щоб виставляти себе в найкращому світлі чи підкреслити художність, мета полягає в тому, щоб зобразити пам’ятку якомога автентичніше. Не тільки будівля, статуя або пам'ятний знак повинні грати головну роль на фото, але також має бути відтворене враження, наближене до того, що видно насправді. Тому слід уникати надмірної обробки, кольорових ефектів, маніпуляцій із зображеннями та фільтрів.

Звичайно, це не означає, що ви повинні обмежитися лише нудним фотографуванням. Цей конкурс також вимагає захоплюючих перспектив і нових ракурсів. Чудові погодні умови та поточні фестивалі, наприклад, можуть стати цікавим обрамленням для презентації пам’ятки.

ЧАПи: Фото- та відеозйомка

Я не займаюся фотографією професійно, чи можна мені брати участь у конкурсі?

Так, звісно! По-перше, навіть якщо ви не виграєте призів за найкращі фото, ви все одно можете стати переможцем в інших номінаціях (наприклад, за кількість сфотографованих пам’яток в Україні чи у вашому регіоні). І в будь-якому разі ви долучитеся до спільноти учасників конкурсу та допоможете задокументувати пам’ятки рідного краю. Крім того ваші знімки зможуть ілюструвати статті у найбільшій онлайн-енциклопедії Вікіпедії. Перегляньте цю сторінку з порадами для учасників.

Чи можна подавати будь-які знімки?

Ні, на знімках має бути зображена пам’ятка культурної спадщини з офіційного конкурсного списку чи списків спеціальних номінацій.

Чи можна подавати відео на конкурс? Які вимоги?

Так, можна. Вони будуть оцінюватися в окремій спеціальній номінації, на сторінці спецномінації розписано вимоги саме для відео.

 
close

Знайти пам'ятки на карті

Швидкий спосіб знайти пам'ятки через інструмент Monumental:

Відкрити карту Monumental


 
close

Списки пам'яток України

Списки пам'яток погруповані за громадами, районами та областями. Клікніть на потрібний регіон України:

Списки можуть бути неповними. Якщо Ви хочете додати фотографії пам'яток, яких немає в представлених списках, і Ви знаєте, що об'єкт є пам'яткою (тобто у нього є охоронний статус), просимо звертатися до оргкомітету на пошту wlmwikimedia.org.ua чи пишіть на сторінку обговорення. Будь ласка, надайте інформацію про те, що це дійсно пам'ятка — фото охоронної дошки чи документ, яким їй присвоєно статус. Це значно пришвидшить роботу організаційного комітету.

Умовами спеціальних номінацій може дозволятися подавати світлини об'єктів, які не мають офіційного охоронного статусу. Для того, щоб такий об'єкт додали до списків, потрібно теж писати на пошту оргкомітету. Бажано давати посилання на публікації про ці об'єкти, якщо такі є.

 
close
Головна Пам'ятки Номінації Правила ЧаПи English

«Поради фотографам»

Бажано, щоб якість фотографій була найкращою — як за технічними характеристиками, так і за способом представлення об'єкта. Нижче подано декілька можливих недоліків, яких варто уникати.

Техніка фотографування та підготовки файлу

Недолік Правильно виконаний знімок Неправильно виконаний знімок Вирішення проблеми
Об'єкт Не надсилаємо фотографії усього, що трапляється на території пам'ятки, але тільки сам об'єкт, що визнано пам'яткою.
Кадр Об'єкт має добре компонуватись на знімку. Слід знайти місце, з якого композиція виглядатиме найкраще. Якщо фотографується деталь, важливо слідкувати, щоб не було зайвих елементів у кадрі.
Якщо об'єкт не вдається охопити цілісно, можна застосувати ширококутний об'єктив або виконати кілька знімків і склеїти панораму, наприклад користуючись програмою Hugin.
Перспектива Інколи замала відстань до об'єкта спричиняє до так званої жаб'ячої перспективи, що спотворює об'єкт. Слід обрати віддаленіше місце, з якого можна сфотографувати об'єкт цілком.
Світло Об'єкт не повинен бути занадто темним або занадто світлим. Ліпше виконувати фотографії при доброму світлі (краще розсіяне, не різке світло) і не «під сонцем». У випадку яскравого сонця рекомендується користуватися фотофільтром.
Насиченість Не перестарайтеся з насиченістю, аби забарвлення лишалося натуральним. Для ретушу фотографій можна скористатися програмою GIMP.
Розмір файлу Знімок можна редагувати, поліпшувати, але позитивний ефект досягається лише тоді, коли розмір файлу достатньо великий. Ліворуч представлено два знімки того самого об'єкта: Файл:Krakow Buildings 01.jpg і Файл:Krakau PeteruPaul.jpg. Але тільки в першому випадку подальша обробка кадру можлива без втрати якості.

«Свобода панорами»

В Україні, на жаль, відсутня «свобода панорами». Поради від організаторів читати на цій сторінці.

Спосіб представлення об'єкта

Намагайтеся представити об'єкт максимально (навіть педантично) об'єктивно, так ніби ви отримали замовлення на підготовку якісного музейного каталогу.

Намагайтеся уникати чи принаймні мінімізувати передачу особистого ставлення до предмету фотографування, наприклад до особи, пам'ятник якій фотографуєте.

Недолік Правильно виконаний знімок Неправильно виконаний знімок Вирішення проблеми
Маніфестовано ставлення до персони, якій присвячено пам'ятник, коштом втрати об'єктивної інформації про монумент Правильно обираємо перспективу та ракурс.
Головна Пам'ятки Номінації Правила ЧаПи English
Головна Пам'ятки Номінації Правила ЧаПи English