Вікіпедія:Запити на арбітраж/Розблокування користувача MelVic

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Суть позову[ред. код]

MelVic. 21 травня 2015 року користувач MelVic був безстроково заблокований адміністратором Thestraycat57 за звинуваченням у розкритті особистих даних користувача NickK. Після опитування вищезазначених мною осіб (зокрема, через електронну пошту), я отримав контраверсійні відповіді. Користувач MelVic стверджує, що на сторінках обговорень української вікіпедії він використовув виключно ту інформацію, яка доступна публічно на наступних сторінках:

NickK. Користувач NickK зі свого боку наполягає на тому, що MelVic, цитую: «він використовував інформацію, щодо якої я на 100% певен, що я не зазначав її ніде на сторінках Вікіпедії». Відповідь користувача NickK я особисто розумію так: користувач NickK на сайті, який не має ніякого відношення до проектів Wikimedia Foundation колись щось вводив, а MelVic це знайшов (сам MelVic це заперечує).

Thestraycat57. Користувач Thestraycat57 є свідком і тим, хто заблокував користувача MelVic. Він є одним з чотирьох, хто знає, що конкретно написав MelVic.

Приховувач. Ім'я особи, яка приховала 6 редагувань MelVicа я не знаю, знають - Thestraycat57 або NickK. Хоч ця особа і навряд чи розуміє кириличні літери, все ж вона також є свідком, можливо допоможе. Прошу відповідачів назвати її ім'я.

Лише вищезгадані чотири особи знають, що написав MelVic. — Green Zero обг 12:06, 3 червня 2015 (UTC)[відповісти]

Позовні вимоги[ред. код]

Прошу арбітражний комітет наступне:

  1. З'ясувати чи дійсно MelVic розкрив персональні дані NickKа.
  2. У разі підтвердження невинуватості MelVicа - розблокувати його і зобов'язати NickKа та Thestraycat57 надіслати йому вибачення.
  3. У разі підтвердження винуватості MelVicа, визнанні ним своєї вини і вибачень перед Ніком - розблокувати під моє наставництво (звісно - у разі його згоди) на строк до 30 вересня 2015 року.
  4. У разі підтвердження винуватості MelVicа, але невизнанні ним своєї вини - прийняти власне рішення. — Green Zero обг 12:06, 3 червня 2015 (UTC)[відповісти]

Коментарі відповідачів[ред. код]

NickK[ред. код]

  • Зазначу, що твердження він використовував інформацію, щодо якої я на 100% певен, що я не зазначав її ніде на сторінках Вікіпедії правдиве. Твердження користувач NickK на сайті, який не має ніякого відношення до проектів Wikimedia Foundation колись щось вводив, а MelVic це знайшов неправдиве, я ніколи не публікував розголошену користувачем MelVic інформацію на будь-яких сайтах, натомість, її могли опублікувати треті особи на сайтах, які не мають стосунку до проектів Фонду Вікімедіа (чесно кажучи, я ніколи не шукав цю інформацію про себе в Інтернеті, але якщо MelVic її знайшов, очевидно, вона там є). Наостанок зазначу, що я вважаю використання моїх персональних даних для підсилення образи (бо, очевидно, образа без використання персональних даних була б недостатньо ефектною) грубим порушенням, яке вимагає щонайменше обмеження користувачеві доступу до обговорень — NickK (обг.) 12:55, 3 червня 2015 (UTC)[відповісти]
    Уточнення після коментарів інших користувачів.
    Щодо коментаря MelVic, то інформація цинічним чином використав інформацію з Вікіпедія:Вибори арбітрів/2009/Обговорення/NickK#Запитання від Alex K та ОС NickKa у тролінгу самого NickKa, вживаючи при цьому студентський сленг російської мови і роблячи образливі порівняння, так як мав на нього образу лише частково правдива. MelVic цинічним чином використав інформацію про мене, отриману зі стороннього сайту, для мого тролінгу, вживаючи при цьому студентський сленг російської мови і роблячи образливі порівняння. Я перепрошую, але я не планую звертатися до користувача MelVic вікіпоштою, оскільки не бажаю спілкуватися з ним поза Вікіпедією, однак за потреби можу надати відповідну інформацію комусь із арбітрів.
    Щодо коментаря Thestraycat57, я підтверджую інформацію про те, що приховання здійснив користувач Jyothis. Підтверджую, що розголошена користувачем MelVic інформація не стосувалася жодного з питань на сторінці Вікіпедія:Вибори арбітрів/2009/Обговорення/NickK#Запитання від Alex KNickK (обг.) 21:46, 3 червня 2015 (UTC)[відповісти]
  • Сторонній коментар: хоча я і не бачу сенсу глобального приховування, але можемо попросити прокоментувати приховування будь-кого з, наприклад, російськомовних глобальних приховувачів або стюардів. --Максим Підліснюк (обговорення) 13:35, 3 червня 2015 (UTC)[відповісти]

MelVic[ред. код]

Шановні арбітри,

  • Я не розголошував його особисті дані 3-м особам, а лише цинічним чином використав інформацію з Вікіпедія:Вибори арбітрів/2009/Обговорення/NickK#Запитання від Alex K та ОС NickKa у тролінгу самого NickKa, вживаючи при цьому студентський сленг російської мови і роблячи образливі порівняння, так як мав на нього образу за нехтування моєї думки в статті Саймон Кузнець. За що згодом вибачився, але NickK вибачень не прийняв.
  • ВП:НПК дає відповідь, що є особистими відомостями:
  1. справжнє ім'я
  2. домашня або робоча адреса
  3. номер телефону
  4. E-mail адреса або інша контактна інформація.

Фактично із цього списку було "розголошено" лише справжнє ім'я, що підтверджується. Обговорення користувача:Thestraycat57#MelVic. Насправді ім'я цього користувача не є секретом, так як він є активним членом материнського проекту Вікімедії.

Що має на увазі NickK - "він використовував інформацію, щодо якої я на 100% певен, що я не зазначав її ніде на сторінках Вікіпедії", я не маю поняття. Вона точно не є у вище приведеному списку. Було б добре, аби він написам мені листа на вікі-пошту і я б тоді зрозумів, що він має на увазі. В будь-якому разі, даю слово джентльмена, що я йому підтверджу чи я дійсно це казав, а він у свою чергу повідомить арбітрів.

Так як я втратив мотивацію праці у проекті і маю схильність до тролінгу прошу залишити моє блокування, але прибрати пункт причини "за розголошення особистих даних", тому що це шкодить моїй репутації.

В черговий раз вибачаюсь за тролінг перед NickKом та іншими проти кого порушував правила етикету.

З повагою,

MelVic 115.70.162.130 14:50, 3 червня 2015 (UTC)[відповісти]

Thestraycat57[ред. код]

Можу ще раз підтвердити, що однією з причин блокування мною користувача MelVic стало розголошення ним інформації про користувача, яка не публікувалася ним публічно в проектах Фонду. Відзначу, що ця інформація не має жодного стосунку до відповідей NickK на сторінці Вікіпедія:Вибори арбітрів/2009/Обговорення/NickK та, найімовірніше, на той час взагалі не відповідала дійсності, що можна розцінювати як спробу MelVic'a ввести спільноту в оману.

З логів на меті можна побачити, що інформація була прихована стюардом m:User:Jyothis. Я не можу стверджувати з упевненістю про наявність таких прецедентів, але за потреби арбітри можуть звернутися з проханням до цього стюарда (або будь-якого іншого зі знанням російської мови, якою була написана репліка) підтвердити чи спростувати розголошення приватних даних окрім імені та прізвища.

До речі, це не було єдиною причиною безстрокового блокування користувача. Обґрунтування з аналізом всієї діяльності користувача було мною наведено тут і дублювати його ще раз я потреби не бачу. Те, що мені особливо хотілося б відзначити — після розблокування позивачем Green Zero доступу MelVic'a до редагування власної сторінки обговорення, проти якого я особливо не заперечував, через певний час заблокований перейшов до точно тієї ж манери поведінки. Я детально проаналізую лише одну з останніх реплік.

  • В черговий раз закликаю вас перечитати: ВП:НПК особистими відомостями: справжнє ім'я, домашня або робоча адреса, номер телефону, E-mail адреса або інша контактна інформація. Освіти у цьому списку немає — тобто на думку користувача, у Вікіпедії є цілком нормальними діями розголошувати фінансовий стан, номер паспорту, місто проживання, сімейний стан, цікавинки з сексуального життя інших користувачів та багато чого ще, тільки тому що в одному правилі це явно не прописано. Звичайно, там і не сказано, що особисті дані обмежуються вказаним переліком, але MelVic'у для виправдання цього досить. Типове порушення ВП:НДА та ВП:НГП.
  • І кому я розголосив????? Вам самому? Де логіка?. — якщо я напишу користувачеві на сторінку обговорення його домашню адресу і номер телефону, то це не буде розголошенням, бо я звертався саме до нього, а іншим це читати взагалі не потрібно. Вчергове класичне порушення ВП:НДА.

Оскільки ці дії були вчинені вже після безстрокового блокування і безпосередньо перед поданням цього позову, вважаю, що користувач використав свій останній шанс показати, що він насправді думає про цілі і задачі проекту. Прошу арбітрів врахувати цей факт при розгляді справи. Дякую. --Thestraycat57 (обговорення) 17:45, 3 червня 2015 (UTC)[відповісти]

Jyothis[ред. код]

I would be happy to help arbitration committee if needed. It is a common practice to honor request to suppress non-public info by individuals who are concerned with their own info. Please reach out to me on my meta page or email me and I let me know how I can help you to do the right thing. --Jyothis (обговорення) 14:59, 12 червня 2015 (UTC)[відповісти]

Голосування арбітрів щодо прийняття позову до розгляду[ред. код]