Вільчковський Едуард Станіславович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вільчковський Едуард Станіславович
Народився19 січня 1935(1935-01-19) (89 років)
Нижній Тагіл, СРСР
КраїнаСРСР СРСРУкраїна Україна
Alma materКиївський державний інститут фізичної культури
Галузьпедагогіка, фізкультура
ЗакладВолинський національний університет імені Лесі Українки
Вчене званняпрофесор
Науковий ступіньдоктор педагогічних наук
НагородиВідмінник народної освіти

Вільчко́вський Едуа́рд Станісла́вович (нар. 19 січня 1935 року, Нижній Тагіл, РФРСР, СРСР) — український педагог, доктор педагогічних наук (1990, за іншими даними — 1989[1]), професор (1992), член-кореспондент АПНУ (1995), професор кафедри теорії спорту та фізичної культури ВНУ.[2][3]

Біографія

[ред. | ред. код]

Народився 19 січня 1935 року у Нижньому Тагілі Свердловської області. Батько був лікарем, мама працівником культури.

У 1956 році закінчив Київський державний інститут фізичної культури за спеціальністю «фізична культура і спорт».

З 1956 по 1961 рік працював вчителем середньої школи № 3 та викладачем Переяслав-Хмельницького педучилища. З 1961 по 1964 рік навчався в аспірантурі Харківського педагогічного інституту імені Григорія Сковороди. З 1964 по 1965 рік працював викладачем Харківського педінституту ім. Г. Сковороди.

У 1965 році захистив кандидатську дисертацію. З 1965 по 1969 рік працював директором навчально-методичного кабінету Міністерства освіти України.

Наукова робота

[ред. | ред. код]

Автор понад 450 наукових публікацій: підручників з теорії і методики фізичного виховання дітей (зокрема — перших підручників українською для вишів у незалежній Україні): для вихователів, інструкторів з фізичного виховання, вчителів фізичної культури. Брав участь у розробці стратегічних державних документів: Базового компоненту дошкільної освіти в Україні, стандартів освіти в галузі фізичного виховання учнів загальноосвітніх шкіл України, стандартів рухової підготовленості дітей та учнівської молоді в Україні, понад 15 програм з фізичного виховання дітей дошкільного віку в загальних і спеціальних дошкільних навчальних закладах, 8 програм з фізичної культури для початкової школи. Під керівництвом і консультуванням підготовано 12 аспірантів і 3 докторанти.[3]

Едуард Станіславович є членом редколегії наукових фахових видань Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки «Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві» та «Молодіжний науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки»[4], «Фізичне виховання в школі» на «Дошкільне виховання»[6].

Наукові дослiдження: вивчення проблем фізичного виховання дошкільників та учнів загально-освітніх шкіл, полiпшення їх фiзрозвитку; пiдготовка та перепiдготовка дошкiльних працiвникiв на вчителiв фiзичної культури; розробка державних програм, системи тестів і нормативів оцінки фізичної підготовленості населення України[2]. Він також досліджував становлення, зміст, структуру та особливості фізичного виховання в Україні, Польщі, Греції, Японії, США, Франції, Чехії й скандинавських країнах[4].

Едуард Станіславович практикував викладання в польському Університеті Яна Кохановського в Кельцах, філії в Пйотркуві-Трибунальському. Професор вільно володіє польською мовою, був опонентом 13 докторських дисертацій у Польщі[4].

Основні праці

[ред. | ред. код]

За ЕСУ[2]:

  • Заняття з фiзичної культури в дитячому садку. К., 1985;
  • Рухливi iгри у дитячому садку. К., 1989;
  • Теорія і методика фізичного виховання дітей дошкільного віку. Л., 1998;
  • Система фізичного виховання молодших школярів. К., 1998;
  • Фізичне виховання дітей у дошкільному закладі. К., 2001.

Нагороди

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Вільчковський Едуард Станіславович. irbis-nbuv.gov.ua. Процитовано 10 червня 2024.
  2. а б в г О. М. Докукіна. Вільчковський Едуард Станіславович // Енциклопедія сучасної України / ред. кол.: І. М. Дзюба [та ін.] ; НАН України, НТШ. — К. : Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2005. — Т. 4 : В — Вог. — 700 с. — ISBN 966-02-3354-X.
  3. а б в Вільчковський Едуард Станіславович — wiki.vnu.edu.ua. wiki.vnu.edu.ua (укр.). Процитовано 10 червня 2024.
  4. а б в г Альошина Алла. До 85-річчя від дня народження професора Едуарда Станіславовича Вільчковського // (Рецензії, хроніки, персоналії) Науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки — Луцьк, 2020. — С. 116-117.
  5. Вільчковський Е. С.: життєвий шлях та науково-педагогічна діяльність: біобібліогр. покажч. / уклад. Ірина Свістельник. – Л.: [б. в.], 2015. – 6 с. (Серія „Спортивна наука в особах, документах, бібліографії”)
  6. Вільчковський Едуард Станіславович // Україна наукова. Академія педагогічних наук України 2010