Віпсанія Агрипина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Віпсанія Агріппіна)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віпсанія Агрипина
Народилася 33 до н. е.
Померла 20
Рим, Римська імперія
Країна Стародавній Рим
Суспільний стан плебейкаd
Рід Віпсанії Агриппиd
Батько Марк Віпсаній Агріппа
Мати Цецилія Помпонія Аттіка
Брати, сестри Агрипіна Старша, Віпсанія Юлія, Віпсанія Марцеллаd, Гай Юлій Цезар Віпсаніан, Луцій Юлій Цезар Віпсаніан, Марк Віпсаній Агріппа Постум, Віпсанія Марцелла Старшаd і Віпсанія Аттикаd
У шлюбі з Тиберій і Гай Азіній Галл
Діти Тіберій Друз Клавдій Юлій Цезар Нерон, Claudia/Claudiusd, Гай Азіній Полліон, Сервій Азіній Целер, Марк Азіній Агріппа, Asinius Gallusd, Asinius Lupusd, Asinius Saloninusd, Gnaeus Asiniusd і Asiniad

Віпсанія Агрипина (лат. Vipsania Agrippina; 33 до н. е.20) — перша дружина майбутнього імператора Тиберія.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походила з роду вершників Віпсаніїв. Донька Марка Віпсанія Агріппи, консула 37 року до н. е., та Цецилії Аттіки. У 32 році, в однорічному віці була заручена з Тиберієм, пасинком Октавіана Августа. Шлюб був укладений у 18 році до н. е. та виявився щасливим. Наприкінці 15 року Віпсанія народила сина Друза.

Утім у 12 році з династичних міркувань Октавіан Август змусив Тиберія розлучитися з Віпсанією (яка була вагітна вдруге) та одружитися зі своєю донькою Юлією. Тиберій настільки важко переживав розлучення, що Октавіан заборонив йому бачитися з Віпсанією. Її друга дитина від Тиберія, або народилася мертвою, або померла у дитинстві.

Віпсанія Агрипина

Вдруге Віпсанія вийшла заміж за Гая Азінія Галла, консула 8 року до н. е. і тим самим викликала на свого другого чоловіка ненависть Тиберія.

Родина[ред. | ред. код]

1. Чоловік — Тиберій Цезар Август, імператор 14—37 років н. е.

Діти: Друз Юлій Цезар, консул 15 року н. е.

2. Чоловік — Гай Азіній Галл, консул 8 року до н. е.

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]