Вірменська біржа цінних паперів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вірменська біржа цінних паперів
Тип Акціонерне товариство
Галузь Фондова біржа
Засновано 2001
Штаб-квартира Єреван, Вірменія
Ключові особи Генеральний директор — Хайк Єганян
Продукція торгівля акціями, корпоративними та державними облігаціями, іноземною валютою
amx.am


Вірменська біржа цінних паперів або «AMX» (вірм. Հայաստանի ֆոնդային բորսա), раніше «NASDAQ OMX Вірменія», — єдина біржа, яка зараз працює у Вірменії . Вона розташована в Єревані, столиці міста. Біржа почала свою діяльність в 2001 році як саморегулююча організація.

У листопаді 2007 року відповідно до змін в законодавстві, що охоплюють місцевий ринок цінних паперів, біржа була знеціненою та стала відкритим акціонерним товариством.

Державним регулюючим органом фондової біржі та вірменського ринку цінних паперів є Центральний банк Вірменії (CBA). Папери, які зараз знаходяться в AMX, включають акції, корпоративні облігації, державні облігації, валюти, SWAP та REPO корпоративні цінні папери.

Години торгівлі для всіх ринків — 11:00–15:00 (місцевий час у Вірменії, UTC + 4).

Біржа цінних паперів Вірменії користується сертифікованою системою ISO, яка забезпечує якість та безпеку послуг.[2]

З 1995 р. Вірменська фондова біржа входить до складу Федерації євроазійських бірж . Штаб-квартира Федерації знаходиться в Єревані .[3]

Управління[ред. | ред. код]

Біржею цінних паперів Вірменії керує наглядова рада, а також місцева управлінська команда.

До керівного складу ради входять: Хайк Єганян — генеральний директор, Мікаель Хайрапетян — головний фінансовий директор.

Фінансова пенсійна система[ред. | ред. код]

Починаючи з 1 січня 2014 року, уряд Вірменії ініціював нову загальнодержавну пенсійну програму, яка змушує всіх працівників, народжених після 1974 року виділяти 5 відсотків від загальної річної зарплати в приватні пенсійні фонди.[4]

Відповідно до нового законодавства, уряд Вірменії уклав угоду з Центральним депозитарієм Вірменії та AMX (Вірменською біржою цінних паперів), згідно якої ці організації мають дозвіл вести реєстр обов'язкових учасників цієї нової пенсійної системи, тобто ці організації є відповідальними за збір та належний розподіл активів, які відводяться під ці пенсійні програми.[5]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Market Identifier Code — 1242 екз.
  2. Newsroom - Armenia Securities Exchange. cda.am. Архів оригіналу за 15 травня 2020. Процитовано 2 серпня 2019.
  3. "
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 1 березня 2014. Процитовано 13 травня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. http://www.amx.am/en/cda_pension.htm

Посилання[ред. | ред. код]