В пустелі та джунглях

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«В пустелі та джунглях»
«W pustyni i w puszczy»
Жанр пригоди
Форма роман
Автор Сенкевич Генрик
Мова польська
Написано 1910
Опубліковано 1911
Країна  Республіка Польща
Видавництво Gebethner i Wolffd
Попередній твір On the Field of Gloryd

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«В пустелі та джунглях» (пол. W pustyni i w puszczy) — роман польського письменника Генрика Сенкевича, єдиний його твір, написаний для дітей і підлітків. У книзі розповідається про небезпечні мандри, по Африці двох дітей, викрадених прихильниками повсталого проти англійської влади Мухаммеда Ахмеда, який проголосив себе Махді.

Сюжет[ред. | ред. код]

Чотирнадцятирічний Стась Тарковський і його найкраща подруга, восьмирічна Нель Роулайсон, живуть з овдовілими батьками в Порт-Саїді. Їх батьки — інженери, які працюють на будівництві Суецького каналу.

У Судані починається повстання Махді, і незадовго до взяття Хартума Стася і Нель викрадають махдісти. Дітей сподіваються обміняти на сім'ю Фатьми, двоюрідної сестри Махді, заарештованої єгипетською владою. Їх везуть з Фаюма до самого Хартума на верблюдах. Стась, відважний і відповідальний хлопчик, по можливості захищає Нель від знущань і побоїв бедуїнів, але тендітна дівчинка все одно ледве витримує стомлюючу подорож через всю Лівійську пустелю.

У Хартумі викрадачі Стася і Нель дуже розчаровані тим, що їхні заслуги у викраденні дітей губляться серед подвигів інших махдістів, і вони навіть не отримують особливих нагород. Усю злобу вони виміщають на дітях, мучать їх і морять голодом, і Стасю доводиться працювати, щоб добути їжу для Нель. Йому навіть вдається дістати хінін, який особливо необхідний, тому що в захоплених махдістами містах лютує малярія, яка спричинює тяжку гарячку.

Через тиждень після прибуття в Хартум Стася і Нель відправляють в Фашоде, де живе Смаін — чоловік тієї самої Фатьми, на яку хочуть обміняти дітей. Подорож дуже важка, і Стась боїться, що Нель її не витримає.

По дорозі на караван нападає лев, і араби дають Стасю штуцер, щоб той застрелив лева — самі вони поводитися з вогнепальною зброєю не вміють. Стась вбиває лева, а слідом за ним і самих бедуїнів, мріючи позбавити Нель від її мучителів.

Вивільнені Стась і Нель, разом з рабами-неграми Калі та Меей, продовжують шлях по Африці, сподіваючись натрапити на європейський караван. Пізніше вони приручають слона, якого Стась на прохання Нель, звільнив з скельної ущелини, і тимчасово оселяються в невеликому лісі, щоб відновити сили. Нель тяжко хворіє на малярію з гарячкою, коли хінін з Хартума вже закінчується. Стась знаходить в околицях лісу, де вони живуть, табір європейського мандрівника, швейцарця Лінде, у якого є великий запас хініну. Самому швейцарцю залишилися лічені дні — його смертельно поранив кабан і в нього розвинулася гангрена. Стась відвідує його щодня і з його дозволу бере з табору запас хініну, їжі, паперу, рушниці й порох. Коли Лінде вмирає, Стась і Нель, взявши до себе його останнього слугу — 12-річного Насібу, продовжують шлях, розраховуючи дійти до налаштованої проти махдістів Абісинії. Вони майструють і запускають повітряних зміїв, на яких пишуть своє приблизне місцезнаходження і заклик про допомогу.

Колишній раб Калі, як виявляється, є сином царя невеликого племені ва-хима. Стась, розпитавши його і взявши ще у Лінде вказівки щодо місця проживання цього племені, знаходить землю ва-химів, яка якраз охоплена війною ва-хима з сусіднім народом. Стась позичає неграм подаровані йому Лінде рушниці, й ва-хими перемагають своїх ворогів, але в битві гине батько Калі.

Незважаючи на те, що Калі стає царем, він, прив'язавшись до дітей, супроводжує їх далі, взявши в супутники ще кількох негрів. Але через деякий час шляху чаклуни ва-химів злюбили нового царя, розрізають усі бурдюки з водою. Караван мало не вмирає від спраги, Стась збирає воду для Нель фактично по крапелькам.

В останній момент, коли все вже готуються до смерті, на них випадково натикається експедиція під керівництвом знайомого Стася і Нель — доктора Клері (родича Роулайсонов) та капітана Глена. Врятованих дітей привозять до Момбаси, куди за ними вже приїжджають їхні батьки.

Епілог[ред. | ред. код]

Нель і її батько майже відразу ж після описаних подій їдуть на батьківщину, до Англії, а Стась залишається в Африці, закінчує школу в Олександрії і відправляється працювати в Швейцарію. Діти не бачать один одного десять років, хоча постійно листуються. Нарешті, коли через десять років Тарковські приїжджають в гості до Роулайсонів, Стась закохується в подорослішалу вісімнадцятирічну Нель і незабаром одружується з нею.

Видання українською[ред. | ред. код]

  • Генрик Сенкевич. В пустелі та джунглях. Переклад з польської та коментар: Ростислав Михайлюка; ілюстрації: Мартуся Оверчук, Ольга Баклан, Оксана Баклан. Львів: Артклас, 2007. 423 стор. ISBN 966-8711-02-5
  • (перевидання) Генрик Сенкевич. В пустелі та джунглях. Переклад з польської: Ростислав Михайлюка. київ: Знання. 2015. 344 стор. ISBN 978-617-07-0313-2 (серія «Скарби. Молодіжна серія»)

Екранізації[ред. | ред. код]

  • «У пустелі і в джунглях» — польський фільм режисера Владислава Шлесіцкого (1973 рік).
  • «У нетрях Африки» (міні-серіал, 1974) — міні-серіал, знятий В. Шлесіцкім як ремейк фільму 1973 року.
  • «У нетрях Африки» (фільм, 2001) — польський фільм режисера Гевіна Худа.