Гардеробна кімната

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Гардеробник)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Театральна гардеробна (листівка Оскар Блум, 1900)

Гардеробна кімната або гардероб (фр. guarde-robe), діал. ша́тня[1][2] — кімната для зберігання одягу.

Гардероби в громадських закладах також називають роздягальнями[3] .

Вдома[ред. | ред. код]

Наявність таких кімнат приносить у квартиру затишок, а також дозволяє істотно заощадити корисну площу на шафах, приносить порядок у зберіганні речей. Розміщення поличок, гачків та шухлядок повинне відповідати порядку речей. Дослідження показали, що термін служби речей, які зберігаються в гардеробній кімнаті, вищий, ніж у тих, що зберігаються у звичайних шафах.

Аби створити в оселі гардеробну, можна відокремити частину простору дверима-купе, використати нішу або окреме приміщення.

На підприємствах[ред. | ред. код]

У промислових та культурних будівлях гардероби можуть розташовуватися в прибудовах, за наявності штучної вентиляції й у підвальних приміщеннях[4].

На підприємствах з «брудним» виробничим процесом або на виробництві отруйних речовин гардероби слід розділяти на брудну і чисту половини. У випадку з отруйними речовинами приміщення обладнуються ванними кімнатами.

Гардеробник[ред. | ред. код]

Гардер́обник — людина, яка обслуговує гардероб.

У своїй роботі гардеробник керується правилами прийому і зберігання верхнього одягу, головних уборів та особистих речей. В своїх обов'язках керується правилами оформлення документів у випадку втрати жетона, графіком роботи закладу, правилами й нормами охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії та протипожежного захисту, а також статутом і правилами внутрішнього трудового розпорядку закладу.

Також гардеробник надає допомогу інвалідам, малолітнім і особам похилого віку під час роздягання й одягання, забезпечує збереження речей, зданих на зберігання та утримує в чистоті й порядку приміщення гардеробної.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Словник чужомовних слів Павла Штепи, літера Г. Архів оригіналу за 13 серпня 2016. Процитовано 3 січня 2015.
  2. Шатня // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  3. Роздягальня // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  4. Эрнст Нойферт, Строительное проектирование. Архів оригіналу за 22 жовтня 2014. Процитовано 22 жовтня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]