Генрі Бурш'є, 2-й граф Ессекс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Генрі Буршье, 2-й граф Ессекс)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Генрі Бурш'є, 2-й граф Ессекс
англ. Henry Bouchier
Народився 1472[1]
Помер 13 березня 1540
·падіння з коняd
Діяльність військовослужбовець
Титул Граф Ессекс і Baron Bourchierd
Військове звання генерал
Рід Bourchierd
Батько William Bourchier, Viscount Bourchierd[2][3]
Мати Anne Woodvilled[2][3]
Брати, сестри Cecily Bourchierd і Richard Grey, 3rd Earl of Kentd
У шлюбі з Mary Sayd[3] і Mary Blountd
Діти Anne Bourchier, 7th Baroness Bourchierd[2][3] і Cecily Bourchierd[3]
Нагороди
орден Підв'язки

Генрі Бурш'є (англ. Henry Bourchier; д/н — 13 березня 1540) — державний діяч Англійського королівства.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з нормандського шляхетського роду Бурш'є. Сина віконта Вільяма Буш'є та Анни (доньки Річарда Вудвіла, 1-го графа Ріверс). За материнською лінією був небожем королеви Єлизавети Вудвіл. Народився десь у 1470-х роках. 1480 року помирає його батько. Перебував під опікою діда Генрі Бурш'є, графа Ессекса. після смерті останнього у 1483 році успадкував титули останнього.

Був присутній під час облоги Булоні в 1492 році. На початку 1490-х років став членом таємної ради Генріха VII. Набув значного впливу в графстві Ессекс, де зміг призначити 7 мирових суддей, а 1494 року свого клієнта Роберта Пламмера шерифом графства. Потім в графстві Герефорд поставив мировими суддями Томаса Найтона, барона Томаса Кліффорда та Гамфрі Фіцгерберта. 1497 року брав участь у придушення корнуельського повстання.

Зі сходженням 1509 року на трон Генріха VIII призначається капітаном гвардії йоменів. 1512 року одружився з Марією Сей. У 1513 році командував кавалерійським авангардом у битві шпор, де зміг розгромити французьких жандармів, сприяючи загальній перемозі. В нагороду призначається генерал-лейтенантом списників. Брав участь в облозі Теруана та Турне. 1514 року був призначений головним капітаном королівських сил.

У 1520 році він був частиною оточення короля, коли той зустрівся у Франції з французьким королем Франциском I на Золотому Полі, де ніс державного меча. 1521 року був одним із суддів на процесі над Едвардом Стаффордом, герцогом Бекінгемом, коли останнього судили за звинуваченням у державній зраді. Після стратити того отримав Бедмінстер як частку конфіскованих маєтків герцога.

1535 році помирає його дружина. 1536 року оженився вдруге. У березні 1540 року він зламав шию після падіння з коня, помер від отриманої травми і був похований у церкві Літл-Істон в Ессексі. оскільки не мав синів його титул графа Ессекса перейшов до корони.

Генеалогія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Cokayne G. The Complete Peerage of England, Scotland, Ireland, Great Britain and the United Kingdom: Extant, Extinct, or Dormant. — London: St Catherine Press, 2000. — Vol. II. — 662 p.
  • Gunn S. Bourchier, Henry, second earl of Essex (1472—1540) // Oxford Dictionary of National Biography. — 2004