Герасимов Олександр Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герасимов Олександр Васильович
Народився 7 листопада 1861(1861-11-07)
Харків, Російська імперія
Помер 1944[1]
Берлін, Третій Рейх
Поховання Православний цвинтар Тегель
Країна  Російська імперія
Національність росіянин
Діяльність офіцер
Alma mater Чугуївське військове училище
Знання мов російська
Учасник Революція 1905—1907
Військове звання генерал-лейтенант
Нагороди
орден Святої Анни II ступеня

Олександр Васильович Герасімов - російський поліцейський адміністратор

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 7 листопада 1861 року. Освіту здобув у Харківському реальному училищі, потім в Чугуївському піхотному юнкерського училища. Після закінчення останнього в 1883 році вступає на військову службу в чині прапорщика, яку проходив в 61-м Резервному піхотному батальйоні.

C 1889 року в окремому корпусі жандармів - служба ад'ютантом Самарського, потім, з 1891 р - Харківського губернських жандармських управлінь. З 1894 року помічник начальника Харківського ЖУ.

У 1905-1909 роках начальник Петербурзького охоронного відділення. Завдяки співпраці з Є. Азеф попередив терористичні акти проти Миколи II, вів. кн. Миколи Миколайовича, міністра І. Г. Щегловитова, прем'єр-міністра П. А. Столипіна.

25 жовтня 1909 знятий з посади, отримав звання генерал-майори і призначений генералом для доручень при міністрі внутрішніх справ за посадою шефа жандармів, отримував окремі ревізійні доручення. В початку 1914 вийшов у відставку з виробництвом в генерал-лейтенанти.

Під час Лютневої революції був заарештований, перебував в ув'язненні в Петропавловській фортеці. Допитувався ЧВК. У слідчого ЧСК полковника С. А. Коренєва, стикалася при роботі Комісії з діячами Департаменту поліції, склалося таке враження про Герасимова:

Останній, - колишній начальник Петроградської охранки - травлений вовк, до всякого пропонує йому питання підходить обережно, обнюхує його з усіх боків, і відповідає на все так, щоб за нього-то особисто не можна було зачепитися. Служив, ловив, садив, - ось і все, а кого як, за що, чи мав на це право, - це все поховано в минулому, - немає слідів і відповідальності...

В еміграції жив у Берліні, вів бухгалтерію майстерні дамської сукні, яку тримала його дружина.

Помер в Берліні 2 січня 1944 року в віці 82 років. Похований на православному кладовищі Тегель.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б LIBRIS