Герб Межівського району

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Межівського району
Деталі
Носій Межівський район
Затверджений 31 жовтня 2003
Корона золота у вигляді пшеничного снопа
Щит іспанський

Герб Межівсько́го райо́ну — офіційний символ Межівського району Дніпропетровської області, затверджений 31 жовтня 2003 р. сесією районної ради.

Автор — О. Потап.

Опис[ред. | ред. код]

Гербовий щит має форму чотирикутника з півколом в основі. У щиті, розтятому на золоте та зелене поля, дві червоні козацькі піки та два червоних молотила (ціпа), які покладені навхрест та переплетені.

Гербовий щит увінчаний стилізованою короною у вигляді золотого пшеничного снопа, що вказує на розвинуте сільське господарство та родючість межівської землі.

Щит оточений вінком із чорнобривців, перевитим синьою стрічкою з золотим написом «МЕЖІВСЬКИЙ РАЙОН».

Значення символів[ред. | ред. код]

Чорнобривці, які у великій кількості ростуть у садибах мешканців району, уособлюють красу тутешньої природи та щирість людей.

Поділ гербового щита відображає межу і уособлює назву району, який знаходиться на межі трьох колишніх повітів Катеринославської губернії: Бахмутського, Олександрівського та Павлоградського. Тепер він розташований на межі Дніпропетровської та Донецької областей.

Червоні козацькі піки відображають славне минуле краю, в якому багато поселень виникло за козацької доби як сторожеві пости (с. Слов'янка) або козацькі зимівники (с. Іванівка, Підгородне, Новопавлівка та ін.).

Молотила є символом нелегкої хліборобської праці. Червоний колір уособлює мужність, славу і життєздатність, нагадує про численні жертви революцій, воєн, голодомору, що їх перенесли місцеві мешканці.

Золото презентує регіон з розвинутим хліборобством.

Зелений колір символізує мальовничу природу краю, а також радість і достаток.

Кольори герба повторюють кольорову гаму давнього герба Павлоградського повіту, до якого колись належала значна частина території району.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерело[ред. | ред. код]