Годигісел

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Годигісел
Народився невідомо
Помер 406
біля Могунтіаку
·загибель у битві
Країна Вандали
Діяльність суверен, політик
Титул король вандалів
Посада король
Термін 335—406 роки
Попередник Візімар
Наступник Гундерік
Батько Візімар
У шлюбі з Florad
Діти Гундерік
Гейзеріх

Годигісел (д/н — 406) — король вандалів-асдінгів.


Родовід[ред. | ред. код]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Мечислав Вандальський
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радагаст, Король Вандалів і Герулів
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Белга
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Годигісел
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ґібіка, Король Бургундії
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Целла Вандальська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ельба Алеманська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Радагаста і Целли. Після загибелі останнього в битві з вестготами 335 року, Годигісел разом з асдінгами відступив на захід. Ймовірно, Годигіселу знадобився час для відновлення «королівської» влади серед вандалів-асдінгів. Ймовірно, намагався приборкати вандалів-сілінгів.

З 350-х років є союзником Фредегільда, короля маркоманів. У 370-х роках спільно з ним боровся проти вторгнення гунів. Після поразки з частиною маркоманів, яких також називають свевами, відступив до річки Майн. Остаточно отобарився тут близько 400 року. 401 року здійснив похід до Реції.

Згодом створив союз асдінгів, сілінгів і свевів. Спільно з аланським королем Респенділом діяв проти ріпуарських франків, федератів Західної Римської імперії. У 406 році у битві біля Могунтіаку (за іншими відомостями — біля річки Неккар) відбулася запекла битва, в які вандали і алани здобули перемогу над франками, але Годигесіл загинув. Новим королем вандалів-асдінгів став його старший син гундерік.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Carl Waldman; Catherine Mason (2006). Encyclopedia of European Peoples. Infobase Publishing. p. 823. ISBN 978-1-4381-2918-1.
  • Heather, Peter (2009): Empires and Barbarians: Migration, Development and the Birth of Europe, London, Macmillan, ISBN 978-0-330-49255-3.
  • Helmut Castritius: Die Vandalen. Etappen einer Spurensuche (= Urban-Taschenbücher 605). Kohlhammer, Stuttgart 2007, ISBN 978-3-17-018870-9.