Головко Віль Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Головко Віль Васильович
Народився24 листопада 1932(1932-11-24)
м. Бар, Барський район, Вінницька область СРСР
Помер26 грудня 2015(2015-12-26) (83 роки)
Москва, Росія
ПохованняТроєкуровське кладовище
ГромадянствоСРСР СРСР,
Росія Росія
Діяльністьцирковий артист, режисер циркових програм, педагог
Alma materРосійський університет театрального мистецтва
Знання мовросійська
ЗакладРосійський університет театрального мистецтва
БатькоВасиль Опанасович
МатиМарія Іванівна
У шлюбі зГаджікурбанова Алмаз
Нагороди
Орден «За заслуги перед Вітчизною» — 2000
Орден Пошани
Орден Пошани
Заслужений діяч мистецтв Росії Народний артист РРФСР Народний артист СРСР— 1990

Віль Васильович Головко (24 листопада 1932 — 26 грудня 2015) — радянський та російський артист цирку, режисер, постановник циркових програм, народний артист СРСР (1990).

Біографія

[ред. | ред. код]

Народився 24 листопада 1932 а в місті Бар (Україна, Вінницька область).

Батько під час війни пропав безвісти, а мати з дітьми опинилася в евакуації в Казахстані. Після війни Головко повернулися додому.

Мати влаштувала Віля в Київське суворовське військове училище, після закінчення якого він продовжив навчання в артилерійському підготовчому училищі. Майбутнім артилеристам викладали танці. Його тягло до великого мистецтва, проте в 1952, з випуску з училища, лейтенанту Головко довелося стати командувачем взводу на одній з військових баз на півночі країни. Він серйозно зайнявся спортом, багатоборством, виконав норматив першого розряду зі спортивної гімнастики і всіма правдами і неправдами домагався звільнення з армії. Після великомасштабного скорочення Збройних сил він звільнився з армії.

В 1955 приїхав вступати на режисерський факультет ВДІК на курс С. І. Юткевича. Витримав два тури, третій не пройшов. Юткевіч порадив не втрачати рік і вступити до циркового училища, пояснивши, що кінематограф — це, як і в цирку, та ж гра, що і в театрі. Закінчив Державне училище циркового та естрадного мистецтва ім. М. Н. Румянцева (1959). Так Віль опинився на цирковій арені. Працював у Союзгосцирку, пізніше — в колективі відомого ілюзіоніста Е. Т. Кіо.

В 1972 у закінчив Російський університет театрального мистецтва за спеціальністю «режисер-постановник».

Протягом семи років Віль Головко ставив новорічні вистави на головній спортивній арені країни — в Лужниках. У 1980 році він був постановником спортивних свят на стадіоні в Лужниках в рамках XX Олімпійських ігор, а в 1984 році — Ігор доброї волі. В. В. Головко був головним режисером програми закриття московської Олімпіади за участю більше тисячі артистів.

У 1989 році В. В. Головко йде з Союзгосцирка і створює свою студію «Синтез». Працював там протягом двох років. А потім повернувся в державний цирк.

У 1995 році став лауреатом міжнародного конкурсу в Монте-Карло, володарем Гран-прі «Золотий клоун» — однієї з найбільш значущих для артистів цирку нагород.

В. В. Головко — головний режисер департаменту організації гастролей Генеральної дирекції федерального казенного підприємства Російської державної циркової компанії

Член журі Всесвітнього фестивалю циркового мистецтва. Вів курс на відділенні режисури цирку в Російському університеті театрального мистецтва.

Сім'я

[ред. | ред. код]
  • Батько — Головко Василь Опанасович (нар. 1908).
  • Мати — Творжінская Марія Іванівна (нар. 1912).
  • Дружина — Гаджікурбанова Алмаз (нар. 1948).
  • Діти — син Вілен Вильевич (нар. 1958), заслужений артист РФ; прийомний син Мілаєв Олександр Олександрович, артист цирку; дочка Світлана Вильевна, художник.

Посилання

[ред. | ред. код]