Гігантський магелланів телескоп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Художнє зображення телескопу.
Обсерваторія Лас-Кампанас

Гігантський Магелланів телескоп (англ. Giant Magellan Telescope), ГМТ — наземний телескоп з апертурою близько 24,5 метрів, що будується на піку Лас Компанас (ісп. Las Companas) в чилійській пустелі Атакама.

Історія[ред. | ред. код]

Передісторія[ред. | ред. код]

Роботи зі створення телескопу ГМТ почалися з 2005 року[1].

Будівництво[ред. | ред. код]

Станом на початок осені 2014 року для ГМТ було виготовлено два дзеркала, третє відлито та перебувало в стані поступового охолодження, четверте згідно плану готувалося до виливки до кінця поточного року. Завершення будівництва телескопу ГМТ планувалося у 2020 році[2]. В 2018 році розпочалося закладення фундаменту ГМТ. Очікувалося, що перші зображення буде отримано 2024 року[3].

Сама конструкція ГМТ заввишки 39 м виготовляється з 2100 т американської сталі на заводі в м. Рокфорді, штат Іллінойс (США). Станом на вересень 2023 року, розпочалося виготовлення останнього, сьомого дзеркала семисегментної монолітної світлозбиральної поверхні телескопу. З цією метою, в спеціальному резервуарі під футбольним стадіоном Університету Аризони, в лабораторії дзеркал ім. Річарда Ф. Керіса, запрацювала піч, яка почала нагрівати басейн з оптичним склом завширшки 8,4 м і вагою 20 тонн. Мета – досягти температури 1165 — 1178 °C. На процес контрольованого рівномірного охолодження останнього дзеркала виділено чотири місяці, після цього техніки почнуть шліфувати та полірувати його поверхню, щоб досягти астрономічно точної обробки. На весь процес, від випікання дзеркала — до завершення, піде приблизно чотири роки[4].

8 березня 2024 року, за повідомленням The New York Times, будівництво ГМТ вимагає насправді близько $3 млрд інвестицій, однак наразі зібрано менше половини необхідної вартості телескопу. Відповідно, швидше за все, телескоп не буде готовий до 2030-х років[5][6].

Місія та цілі[ред. | ред. код]

ГМТ забезпечить до 200 разів більшу чутливість і вчетверо більшу роздільну здатність зображення, ніж у найсучасніших космічних телескопів сьогодення. Завдяки цьому, науковці матимуть унікальну комбінацію можливостей для вивчення планет з високою просторовою і спектральною роздільною здатністю. Вони є ключовими для визначення того, чи має планета кам’янистий склад, як Земля, чи містить вона рідку воду, чи містить її атмосфера правильну комбінацію молекул, яка вказуватиме на наявність життя.

Будова телескопу[ред. | ред. код]

Як елемент, що збирає світло, в ГМТ буде використовуватися система із семи дзеркал діаметром 8,4 м та вагою 20 тонн кожне. Сумарна апертура телескопу буде відповідати телескопу з дзеркалом діаметром 24,5 м. Загальна світосила 368 кв. м (3961 кв. футів).

Кожне дзеркало складається з великої кількості шестикутних сегментів, що дозволило в 5 разів знизити масу виробу порівняно з дзеркалом цілісного такого ж розміру. Заготовки із високоякісного боросилікатного скла виготовляються в Японії. Товщина сегментів не перевищує 28 мм, що позитивно впливає на умови експлуатації — таке дзеркало швидко прийматиме температуру навколишнього середовища, що запобігатиме виникненню коливань повітря біля поверхні та спотворенню зображення. Також полегшеність конструкції самих дзеркал дозволить зібрати поверхню, що відображає діаметром майже 25 метрів всього лише з 7 основних і 7 вторинних дзеркал. Це в рази полегшує керування та налаштування телескопу.

Очікується, що за здатністю збирати світло телескоп учетверо перевищить найбільші існуючі на 2012 рік та матиме роздільну здатність у 10 разів вищу за телескоп Габбл і в 4 рази більшу, ніж у телескопу Джеймса Вебба[1].

Коли всі частини ГМТ будуть складені у великому монтуванні, яке зараз виготовляється у США, буде створено інструмент, який зможе збирати світло з більшої площі, ніж будь-який інший прилад на Землі[7].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Як виготовляють гігантські дзеркала для телескопів. 09.09.2014, 10:46
  2. Mega Mirror To Power Massive New Telescope. January 14, 2012, 3:00 PM ET
  3. Розпочато роботи із закладки фундаменту для Гігантського телескопа Магеллана. Астроосвіта. 15 серпня 2018. Архів оригіналу за 31 жовтня 2019. Процитовано 2 листопада 2019.
  4. Почалося виготовлення останнього дзеркала для Гігантського Магелланового телескопа. // Автор: Світлана Анісімова. 27.09.2023
  5. Good News and Bad News for Astronomers’ Biggest Dream. // By Dennis Overbye. March 8, 2024. Updated 2:02 p.m. ET
  6. У США виникли проблеми з фінансуванням будівництва найбільшого в світі телескопа. 09.03.2024, 00:24
  7. Почалося виготовлення останнього дзеркала Гігантського Магелланового телескопа. 27.09.2023