Дал (страва)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дал
Тип суп
Походження Пакистанська кухня
Ланкійська кухня
Індійська кухня
Непальська кухня
Бангладеська кухня
Необхідні компоненти бобові
Зазвичай використовувані компоненти каррі, кокосове молоко, часник, цибуля
Схожі страви суп-пюре, крем-суп

Дал, дхал, даал (гінді दाल) — перша страва кухонь народів Індостану. Отримала назву за позначенням висушених, розщеплених бобових (сочевиці, нуту, гороху, урада, вігни, каяну та квасолі) як «дал», що зі санскриту перекладається як розщеплюватися. Є аналогом супу-пюре.

Приготування[ред. | ред. код]

Варять різні бобові (частіше йдуть сорти червоного або жовтого кольору, рідше зеленого і зовсім рідко — чорного) або їх суміш у воді з куркумою та сіллю. У деяких рецептах під час приготування додаються недозрілий манго, гарцинія індійська, неочищений тростиновий цукор (джаггері), помідори, а також кокосове молоко. Усі бобові повинні розваритися до стану легкого пюре.

Після того, як бобові вже приготували, до страви додається смажений гарнір, який може складатися з комбінацій різних спецій залежно від країни або регіону (частіше гарам масала), часнику, цибулі, моркви та кольорової капусти. При цьому кожню зі спецій або прянощів додають почергово, інтенсивно помішуючи. Смаження відбувається на маслі гхі.

Вживання[ред. | ред. код]

Переважно вживається з хлібом роті або чапаті, коржем наан. Даал корисний і чудово насичує влітку і зігріває взимку, він дуже смачний і навіть може бути святковою або урочистою стравою. Подають даал в глибоких невеликих мисочках і прикрашають зеленню коріандру і ароматизують скибочкою лимона.

Джерела[ред. | ред. код]