Дантеді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дантеді
італ. Dantedì
Дантеді італ. Dantedì
Дантеді
італ. Dantedì
Портрет Данте Аліг'єрі Сандро Боттічеллі
Засновано 17 січня 2020
Дата 25 березня

Дантеді (італ. Dantedì) — національне італійське свято в пам'ять про уславленого поета й мислителя Данте Аліг'єрі. Відзначається щорічно 25 березня, у дату, що відповідає дню 1300 року, у який, згідно з усталеними припущеннями, Данте опинився в похмурому лісі.

Історія[ред. | ред. код]

Ідея створення свята Дантеді народилася з редакційної статті журналіста та письменника Паоло Ді Стефано, опублікованої в одній із провідних газет Італії Corriere della Sera 19 червня 2017 року. У своєму матеріалі Ді Стефано висловив пропозицію, згідно з якою за аналогією зі святом Блумсдей на честь видатного ірландського письменника Джеймса Джойса — у календарі повинен з'явитися свій власний день і в Данте. До цієї думки він повертався і в наступних статтях.

У 2020 році за пропозицією міністра культурної спадщини та культурної діяльності Даріо Франческіні Рада міністрів Італії затвердила дату 25 березня як день, присвячений Данте Аліг'єрі. Інтелектуальні кола, вчені, а також такі престижні установи, як Академія делла Круска і Товариство Данте Аліг'єрі, позитивно ухвалили це рішення.[1][2]

Назва[ред. | ред. код]

Сама назва Дантеді (у перекладі на українську мову буквально — "День Данте") являє собою неологізм за зразком назв будніх днів тижня в італійській мові (Lunedì — "День Місяця" (понеділок), Martedì — "День Марса" (вівторок), Mercoledì — "День Меркурія" (середа), Giovedì — "День Юпітера" (четвер), Venerdì — "День Венери" (п'ятниця); слово "Dì", що означає "День", вживається в італійській украй вибірково) та з'явилося в результаті бесіди між Ді Стефано та лінгвістом Франческо Сабатіні.[1][3] [4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Архівована копія. Архів оригіналу за 25 березня 2021. Процитовано 1 квітня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 31 січня 2021. Процитовано 1 квітня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 травня 2021. Процитовано 1 квітня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 1 квітня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)