Двері «крило метелика»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вид збоку на двері «крило метелика» на Toyota Sera

Двері «крило метелика» — тип автомобільних дверей, які іноді можна побачити на автомобілях високої продуктивності. Вони трохи відрізняються від дверей-ножиць. У той час як двері-ножиці рухаються прямо вгору через петлі в нижній частині передньої стійки автомобіля, двері крило метелика рухаються вгору та назовні через петлі вздовж передньої стійки.[1] Це полегшує вхід і вихід за рахунок необхідності більшого бічного простору, ніж потрібно для дверей з ножицями.

Історія

[ред. | ред. код]

Двері «крило метелика» вперше були помічені на Alfa Romeo 33 Stradale у 1967 році.[2]

Ці двері зазвичай використовувалися в прототипах групи C і IMSA GTP, оскільки вони зберегли аеродинамічну форму купола, дозволяючи водієві заходити та виходити з автомобіля швидше, ніж звичайні двері та двері типу «крило чайки».

Toyota Sera, що випускалася між 1990 і 1995 роками, була автомобілем обмеженого випуску, розробленим виключно для японського ринку, і першим масовим автомобілем з дверцятами «крило метелика». Mercedes-Benz SLR McLaren — один із небагатьох автомобілів із відкритим верхом, у яких використовуються двері-метелики. Це стало можливим завдяки тому, що шарніри розташовані збоку передньої стійки, а не вгорі.

Галерея

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Keith Lane (2011). Automotive A-Z: Lane's complete dictionary of automotive terms. ISBN 978-1845844196.
  2. This Is the Vintage Alfa Romeo That Inspired the New 8C: This Is the Vintage Alfa Romeo That Inspired the New 8C, accessdate: 15. June 2019
  3. Huffs and Puffs Along the Automotive Road. NADA's AutoExec. Т. 79. 2007. с. 68.