Девід Генрі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Девід Генрі
англ. David Henry
Загальна інформація
Громадянство США США
Народження 24 лютого 1975(1975-02-24) (49 років)
Денвер, США
Зріст 165 см
Вага 93 кг
Спорт
Вид спорту Культуризм
Участь і здобутки

Девід Генрі (англ. David Henry; 24 лютого 1975, Аврора, штат Колорадо, США) — професійний американський бодібілдер, учасник конкурсів Містер Олімпія і Нью-Йорк Про.

Життєпис[ред. | ред. код]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Девід Генрі народився 24 лютого 1975 року в місті Аврора, штат Колорадо. Батьки Девіда — військовослужбовці. Батько — військовий льотчик, мати — співробітник комісаріату бази ВПС. Дитинство Дейва пройшло в передмісті Сан-Антоніо. З раннього дитинства Генрі захоплювався легкою атлетикою, а до 17 років почав бодібілдерські тренування під враженням від фільму Помпуючи залізо. Роком пізніше він вже виступив і переміг на своїх перших аматорських змаганнях, що проводяться компанією Muscle Tech. Вперше на серйозному турнірі Девід виступив в 2001 році — це був Нішіоналз (NPC), де він зайняв 11-е місце у середній ваговій категорії. У 2002 році Генрі став другим на Чемпіонаті США і першим на Нашіоналз.

Кар'єра бодібілдера[ред. | ред. код]

Першим турніром в професійній лізі IFBB став Флорида Про 2004 року, де Генрі став 10-м.

У 2005 році Девід вперше взяв участь в турнірі Містер Олімпія і відразу ж зайняв 1-е місце в категорії до 92 кг, і 14-е місце в загальному заліку. З цього моменту він не пропускав жодної Олімпії, за винятком 2011 року: в цьому році він не змагався взагалі. Перерва була пов'язана з його професійною діяльністю. Сержант Девід Генрі — диспетчер по озброєнню ВВС США, в його обов'язки входить комплектація озброєнням бойових літаків. У 2011 році у зв'язку з інтервенцією військ НАТО в Лівії, Девід брав участь в операціях армії США.

У 2012 році він зайняв 1-е місце на турнірі Європа Супершоу. На Містер Олімпія 2012 і 2013 років Генрі був другим, поступившись Джеймсу Льюїсу.

Тренування[ред. | ред. код]

В 17 років Девід почав займатися за принципом «чим більше, тим краще», однак це не принесло йому бажаного результату. Далі були експерименти з системою Heavy Duty Майка Ментцера. З приводу системи Ментцера Дейв в одному з інтерв'ю висловився так:

Всі говорять, що їм подобаються принципи Ментцера, але вони воліють спостерігати, як це роблять інші. Я скоротив обсяг роботи до одного підходу на кожну частину тіла і ходжу в спортзал тільки 3 дні на тиждень. І я росту, як божевільний!

В основі тренінгу Дейва лежить робота з субмаксимальною вагою в 4-6 повтореннях на великі групи м'язів і в 8-10 повтореннях на дрібні. У 2004 році Девід Генрі познайомився з Данте Труделем і почав практикувати його систему «Doggcrapp Training», яка також заснована на роботі з субмаксимальною вагою. Основою системи є один сет з двома проміжними паузами в 15 вдихів-видихів між ними, і подальша екстремальна розтяжка м'язових волокон протягом 60-90 секунд для подовження м'язових фасцій. За словами самого Генрі, з липня 2004 року у нього стався найбільший сплеск м'язового зросту. Але він підкреслює, що ця система тільки для просунутих атлетів, чий стаж не менше 6 років безперервного тренінгу. До речі, журнал FLEX включив Девіда Генрі в ТОП-10 фанатиків тренувань. Девід посів сьому місце.

Генетичною особливістю Девіда Генрі є низький відсоток підшкірного жиру, що дозволяє йому не особливо обмежувати себе в дієті. У міжсезоння він по будніх днях виключає ранковий прийом вуглеводів, у вихідні їсть без обмежень. В ці дні калорійність його раціону може підскочити до 7-10 тисяч ккал. Однак за 4 тижні до змагань Дейв припиняє «бенкети» по вихідних і починає вирівнювати вуглеводи: в один день може спожити велику їх кількість, у другий день — середнє, на третій день — мінімальне. Причому, немає двох однакових днів і будь-якої системи в їх чергуванні. У міжсезоння Генрі вживає 350–400 грам білка в день. В останні 4 тижні перед турніром споживання білка плавно збільшується.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Девід Генрі — єдиний спортсмен, який вдало поєднує кар'єру професійного культуриста із службою у збройних силах США. Армія забезпечує його фінансово і гарантує пенсію, якої немає у професійних бодібілдерів. Специфіка посади дозволяє Дейву відлучатися на змагання та гостьові позування. Однак служба має і свої мінуси: Генрі доводилося виїжджати в гарячі точки, часто змінювати місця проживання, пропускати змагання, робити перерви в тренувальному графіку.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Зараз Девід Генрі проживає в місті Тусон, штат Аризона, де має свій тренажерний зал.

Виступи[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]