День Конституції Данії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
День Конституції Данії
День Конституції Данії
День Конституції Данії
Святкування на честь Дня Конституції Данії у садах Фредериксберга. Малюнок Е. Геннінґсена, 1882 рік.
Інші назви День Конституції
Ким святкується Данія
Засновано 1849
Тип національне свято
Значення річниця прийняття першої конституції Данії
Дата 5 червня
Святкування промови політиків
CMNS: День Конституції Данії у Вікісховищі

День Конституції (дан. Grundlovsdag) ― щорічне свято в Данії на честь прийняття першої конституції країни 5 червня 1849 року.

З 1870-х рр. це свято використовувалося здебільшого для партійних зібрань; ця традиція зберігається до сьогодні. Під час його святкування виголошують свої промови політичні діячі країни, адже цей день також вважається святом на честь данської демократії. Провідні політики через свої відповідні організації обирають місця, у яких традиційно виголошують промови як про демократичні принципи держави, так і її актуальні політичні проблеми. Також це свято відзначається у місцевих церквах особливими службами, на яких присутні місцеві політичні діячі та представники громад;[1] вони включають у себе підняття данського прапора, коротку промову місцевого політика або зірки та колективний спів (дан. fællessang).

Історія[ред. | ред. код]

Збори на честь прийняття конституції Данії, 1849 рік

Ще до прийняття конституції по всій Данії проходили так звані "народні свята" з приводу певних подій у державі. Після того, як Данія отримала свою демократичну конституцію у 1849 році, подібні свята проводилися вже на честь цієї події. Святкування дня конституції включало у себе зустрічі на вулиці і збори, а також у газетах та листівках публікувалися вірші на честь свободи і конституції та ілюстрації із зображенням короля Фредеріка VII та інших причетних до створення конституції осіб. Коли відносно швидко по тому відбулося обмеження оригінальної конституції у вигляді «переглянутої конституції» 1866 року, свята на честь Дня Конституції перетворилися на політичні маніфестації як Правої партії (яка сформувала основу уряду), так і Лівої партії (опозиції). Виступи та суперечки з приводу конституції країни продовжувалися до 1901 року.[2]

Нову конституцію Данії було прийнято лише 5 червня 1915 року; згідно із нею жінки отримали право голосу.

Третя конституція Данії, яка є чинною й досі, була прийнята 5 червня 1953 року.[3] Таким чином, День Конституції упродовж всього часу відзначався 5 червня відповідно до дати прийняття першої конституції країни.

Дата[ред. | ред. код]

Конституція Данії 1849 року

Після Данських установчих зборів 1848 та 1849 років перша конституція країни (яка проголошувала Данію конституційною монархією і замінювала собою абсолютистський королівський закон від 1665 року) була підписана королем Фредеріком VII 5 червня 1849 року. Конституція була повністю переписана у 1866 році та у 1915 році (коли було представлено жіноче виборче право), а востаннє це сталося у 1953 році; причому останні дві переписані версії також були прийняті 5 червня.[4]

5 червня у Данії є також Днем батька.[5][6] Він був представлений у 1935 році і до 1956 року випадав на другу неділю листопада. Пізніше День батька був перенесений на свою поточну дату, адже День конституції був скороченим робочим днем.[7]

Скорочений день[ред. | ред. код]

У Данії насправді немає справжніх національних свят, а День Конституції є найближчим до цього поняття. Тому цей день з 1891 року по 1975 рік згідно із законом був скороченим робочим днем. У наш час роботодавці часто обговорюють в угодах із працівниками те, чи матиме працівник скорочений чи повністю вихідний день у День Конституції.[8] Оскільки тепер це свято вже не є державним, то працівники вже не мають автоматичного права піти з роботи о 12 годині дня із збереженням заробітної плати; це стосується як державного, так і приватного секторів.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Erik Stig Jørgensen m.fl.: Den politiske magtkamp 1866-1901; Paludans fiol-bibliotek 1968 (3. oplag 1980); ISBN 87-7230-866-4

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Constitution Day [Архівовано 7 September 2011 у Wayback Machine.] – Denmark.dk, the official website of Denmark. Retrieved 5 March 2024.
  2. Jørgensen m.fl.
  3. Constitution Day - Denmark.dk, the official website of Denmark. Retrieved 5 March 2024.
  4. Jayasinghe, Anita May. The Constitutional Act of Denmark. The Danish Parliament. Архів оригіналу за 20 November 2012. Процитовано 5 March 2024.
  5. Constitution Day [Архівовано 7 September 2011 у Wayback Machine.] – Denmark.dk, the official website of Denmark. Retrieved 6 February 2012.
  6. Fars Dag (Danish) . Dansk Historisk Fællesråd. Архів оригіналу за 31 March 2012. Процитовано 5 March 2024.
  7. historie-online.dk: Fars Dag, historien bag og kvinden, som opfandt dagen (in Danish)
  8. Grundlovsdag 3Fs hjemmeside

Посилання[ред. | ред. код]