Джон Сайгенталер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джон Лоурнес Сайгенталер
John Lawrence Seigenthaler
Народився 27 липня 1927(1927-07-27)[2][1]
Нашвілл, Теннессі
Помер 11 липня 2014(2014-07-11)[1] (86 років)
Нашшвілл, Теннессі
·колоректальний рак
Країна  США
Діяльність письменник-документаліст, редактор, журналіст
Alma mater Гарвардський університет, Колумбійський університет, Університет Вандербільта, Peabody Colleged і Father Ryan High Schoold
Знання мов англійська
Заклад Університет Вандербільта
Членство Committee to Protect Journalistsd
Роки активності з 1949
Посада головний редактор
Діти John Seigenthalerd
Нагороди

Джон Лоуренс Сайгенталер (англ. John Lawrence Seigenthaler; нар. 27 липня 1927 Нашвілл, Теннессі — 11 липня 2014) — американський журналіст, письменник і політик. Колишній помічник міністра юстиції. Перший головний редактор газети «USA Today». Відомий як видатний захисник Першої поправки. З ним пов'язаний Інцидент з біографією Джона Сайгенталера, що був одним з найрезонансніших випадків, коли недосконалість роботи Вікіпедії використовувалася зі зловмисною метою.

Молоді роки[ред. | ред. код]

Народився в Нашвілі, Теннессі. Був найстаршим поміж восьми братів і сестер. Після школи служив у Повітряних силах США протягом 1946—1949 років та досягнув звання сержанта. Після закінчення служби, почав працювати в газеті Tennessean. Одночасно Джон пройшов курси соціології та літератури у коледжі. Також відвідував Колумбійський університет.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Сайгенталер почав свою журналістську кар'єру як репортер в газеті Tennessean. Не зважаючи на жорстку конкуренцію, Джон поступово утвердився як персонал. У лютому 1973 був проголошеним редактором Tennessean.

У травні 1982 Сайгенталер був названим першим редактором газети USA Today. При оголошенні призначення, засновник газети Аллен Ньюхарт зазначив, що Сайгенталер був «одним з найбільш вдумливих і шанованих редакторів в Америці».

Смерть[ред. | ред. код]

Сайгенталер хворів на колоректальний рак. Помер від ускладнень 11 липня 2014 року в оточенні близьких у своєму домі.

Примітки[ред. | ред. код]