Дніпро (авіаційно-спортивний клуб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Авіаційно-спортивний клуб «Дніпро» (Дніпровський аероклуб, Дніпровський АСК) — авіаційний спортивний клуб у Дніпро. Базується на аеродромі Кам'янка. Клуб здійснює підготовку льотчиків, планеристів, парашутистів.

Датою створення клубу вважається 18 серпня 1933 року.

В 1939 році клубу було присвоєно ім'я Поліни Денисівни Осипенко.

В 1941 році аероклуб був перетворений у військову школу первісного навчання льотчиків, готував пілотів з відривом від виробництва у два потоки й направляв у військові авіаційні училища.

У роки німецько-радянської війни вихованці й співробітники Дніпропетровського АСК служили на фронті. Шістнадцятеро з них отримали звання Герой Радянського Союзу, двоє були визнані гідними цього звання двічі.

Післявоєнна робота клубу почалася в 1947 році. На базі клубу неодноразово проводилися збори збірних команд по планерному спорту СРСР та України, змагання з авіаційних видів спорту, випробовувалася нова планерна техніка.

Герої Радянського Союзу Дніпропетровського АСК[ред. | ред. код]

Герої Радянського Союзу:

Двічі Герої Радянського Союзу:

Досягнення[ред. | ред. код]

За час роботи Дніпропетровського АСК підготовлено безліч пілотів, планеристів, парашутистів, авіамоделістів. Спортсмени клубу одержали значну кількість перемог, завоювали безліч медалей на чемпіонатах СРСР, України, Європи й миру, є авторами світових і національних рекордів.

Найвідомішими спортсменами в історії клубу є:

Досягнення «новітньої історії» клубу[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]