Дональд Стюарт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дональд Стюарт
Народився 13 вересня 1913(1913-09-13)
Коттеслу
Помер 25 серпня 1983(1983-08-25) (69 років)
Брум
Громадянство Австралія Австралія
Діяльність письменник

До́нальд Стю́арт (англ. Donald Stuart; 13 вересня 1913(19130913), Коттеслу / Cottesloe, Західна Австралія, Австралія — 25 серпня 1983, Брум, там же) — австралійський письменник, у чиїх творах відобразилась аборигенна тематика, а також досвід перебування у військовому полоні в Бірмі під час Другої світової війні.

З життя і творчості[ред. | ред. код]

Народився в 1913 році в Коттеслу (Cottesloe, Західна Австралія)[1] і, крім часу, проведеного в полоні під час Другої світової війни, він все своє життя прожив у цьому штаті.

Стюарт пішов з дому у 14-річному віці, зробившись бродягою, тобто мандрівним найманим робітником, яких тисячі тоді тинялися дорогами у пошуках тимчасових заробітків. Він подорожував у більшій частини півночі Західної Австралії, намагаючись знайти роботу на фермах великої рогатої худоби, і са́ме в цей час вступив у тісний контакт з аборигенами.

На початку Другої світової війни Дональд Стюарт пішов добровольцем 2-х Австралійських імперських збройних сил (AIF). Спершу ніс службу на Близькому Сході, потім на Яві (Індонезія), де був узятий в полон японцями. Після цього Стюарт провів три з половиною роки як військовополонений робітник на будівництві Бірманської залізниці[2], що було справжнім пеклом, з якого багато хто не повернувся живим. Сам Стюарт сказав про це так:

«Ми будували залізницю від майже Бангкока до майже Рангуна — тисячі нас, військовополонених, морили голодом, бичували, злягали від малярії, дизентерії, бері-бері, пелагри і смердючих тропічних виразок, які виїдали наші ноги до кісток»[3].

Перший роман Стюарта — «Йєнді» (Yandy) був опублікований і отримав схвалення критиків у 1959 році. Він став скромним бестселером і книгою, яку вивчали в старших класах середньої школи в деяких австралійських школах. Події у творі відбуваються на тлі страйку скотарів-аборигенів 1946 року в Пілбара. Книга задала початок іншим книгам автора, і після «Йєнді» послідувала серія романів, у яких головними персонажами були аборигени. У романах «Ільбарана» (Ilbarana) та «Маллункай» (Malloonkai), Стюарт зробив спробу подивитися на світ і оточуючу дійсність з точки зору корінного населення Австралії, що робить його одним з небагатьох австралійських письменників, які разом з рядом антропологів намагалися наблизитися до особистого пізнання аборигенів.

У 1974 році Дональд Стюарт опублікував першу книгу, що започаткувала серію, відому як The Conjuror's Years. Повість «Король моєї країни» (Prince of My Country) розповідає чудову історію про аборигена-власника ферми, який з успіхом вів свій бізнес, попри всі можливі труднощі. І це в час, коли аборигени навіть не мали виборчих прав, і ще менше були відомі як майстерні підприємці. Останні книги Стюарта переважно стосувалися воєнних років, особливо часу, пережитого на будівництві Бірмано-Таїландської залізниці.

Помер у Брумі (Західна Австралія) в 1982 році.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Yandy. Georgian House, Melbourne, 1959;
  • The Driven. Michael Joseph Ltd., London, 1961;
  • Yaralie. Michael Joseph Ltd., London, 1962;
  • Ilbarana. Georgian House Pty. Ltd., Melbourne, 1971;
  • Morning Star, Evening Star: Tales of Outback Australia. Georgian House Pty. Ltd., Melbourne, 1973
  • Prince of My Country. Georgian House Pty. Ltd., Melbourne, 1974;
  • Walk, Trot, Canter and Die. Georgian House Pty. Ltd., Melbourne, 1975;
  • Malloonkai. Georgian House Pty. Ltd., Melbourne, 1976;
  • Drought Foal. Georgian House Pty. Ltd., Melbourne, 1977;
  • Wedgetail View. Georgian House Pty. Ltd., Melbourne, 1978;
  • Crank Back on Roller. Georgian House Pty. Ltd., Melbourne, 1979;
  • I Think I'll Live. Georgian House Pty. Ltd., Melbourne, 1981;
  • Broome Landscapes and People, photography by Roger Garwood.. Fremantle Arts Centre Press, 1983.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Clarke, Sally, In the Space Behind His Eyes, A Biography of Donald. R. Stuart, 1913–1983, Claverton House, Lesmurdie, Western Australia, 2006
  2. Stuart, Donald, I Think I'll Live, Georgian House, Melbourne, 1981
  3. Stuart, Donald, quotation from: Sacred places – Australian battlefield pilgrimages, Hellfire Pass, Australian government website, → електронне посиланнятут [Архівовано 2011-04-06 у Wayback Machine.]/

Джерела та посилання[ред. | ред. код]

  • Корх А., Ю. Рознатовская Коротко об авторах // Современная австралийская новелла. Сборник., М.: «Прогресс», 1980. — С. 281 (рос.)