Думки (Паскаль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Думки́ про релі́гію та і́нші предмети», частіше просто «Думки́» (фр. Pensées sur la religion et sur quelques autres sujets, Pensées) — зібрання ідей французького вченого і філософа Блеза Паскаля, записаних у 16571658 роках. Основна спрямованість — апологетика християнства і захист його від критики з боку атеїзму[1].

«Думки» являють собою різнобічні ідеї, які, вважається, Паскаль планував об'єднати в книгу «Апологія християнської релігії» (Apologie de la religion chrétienne). Уже після смерті філософа в 1662 році виникла скорочена назва «Pensées» («Думки»). Робота була відредагована й опублікована в 1670 році. Уперше перекладена англійською Томасом Шевальє, британським лікарем, що походив із французьких гугенотів[2][3].

Зміст[ред. | ред. код]

«Думки» в українській редакції 2009 року містять 27 статей. Перші кілька присвячені величі та слабкості людини: «Вся гідність людини в її думці. Це те, що веде нас до ясного усвідомлення нашого становища у світі». Людина також визначена як «мислячий очерет». Далі Паскаль починає критикувати атеїстів (фр. des Athées).

Потім викладається знамените «Парі Паскаля»: «Зважимо виграш і втрату від обрання того, що Бог є. Оцінімо такі два випадки: вигравши - виграєте все, програвши - не програєте нічого; тож без вагання ставте на те, що Він є».

Паскаль розмірковує про релігію, протиставляючи язичництво та Християнство. Пізніше він замислюється над первородним гріхом, який задає подвійність людини (невинність і розтлінність). Паскаль пропонує не піднімати і не принижувати розум. Є й статті, присвячені євреям і Старому Заповіту («юдеї розсіялися повсюдно, приречені нести прокляття», пише Паскаль). Також, наявні статті, присвячені Ісусу Христу.

У кінці Паскаль зауважує, що Бог відкривається не в розумі, а в Любові.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Molnar, Thomas Steven (1980). Theists and Atheists: A Typology of Non-belief (англ.). Walter de Gruyter. ISBN 9789027977885. Архів оригіналу за 2 січня 2014. Процитовано 22 травня 2017.
  2. Книжковий каталог Британського музею: Паскаль, Блез, Thoughts on Religion, and other important subjects. Newly translated from the French of Blaise Pascal. To which are added, Memoirs of his life and writings by the translator, Thomas Chevalier. London, 1803
  3. Стаття про Томаса Шевальє в Dictionary of National Biography

Література[ред. | ред. код]