Вуді Вудпекер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Персонаж мультфільму
Вуді Вудпекер
Стать чоловіча
Вперше з'явився Knock Knock (1940)
Вік 25 листопада 1940 (83 роки)
Колір волосся червоне
Вид дятел

Вуді Вудпекер, або, в перекладі, Дятел Вуді (англ. Woody Woodpecker) — анімаційний персонаж, ексцентричний антропоморфний дятел, герой мультфільмів анімаційної студії Волтера Ланца, розповсюджуваних Universal Pictures. Створений в 1940 році по замальовках Бена «Багза» Хардавея, який брав участь також у розробці образів інших ексцентричних персонажів — Багза Банні і Даффі Дака для студії Леона Шлезінгера кінокомпанії Ворнер Бразерс наприкінці 1930-х років.

Опис[ред. | ред. код]

Вуді має життєрадісний, але вкрай настирливий характер, чим докучає своїм пересічним сусідам, мисливцям та іншим антагоністам. Його головна здатність і улюблене заняття — довбати дзьобом усе дерев'яне. У моменти тріумфу над суперником і після вдалих жартів Вуді видає свій фірмовий сміх[1].

Вуді — класичний приклад антигероя того типу, який у США називають screwball (навіжений). Він докучає своїм сусідам і перетворює їх життя на пекло, найчастіше без особливої на те причини. При цьому, симпатії автора й глядача завжди на стороні спритного й дотепного трикстера, що нерідко було підставою для критики Вуді й подібних йому персонажів. Зазвичай єдиним мотивом поведінки Вуді є зайва енергія та почуття гумору, рідше — суперництво чи загроза з боку антагоніста (наприклад, в одному мультфільмі люди намагаються знести будинок Вуді, щоб побудувати на його місці шосе). Попри це, в деяких епізодах Вуді ставав жертвою ще більш навіжених героїв, ніж він сам.

Походження[ред. | ред. код]

Натхнення для персонажа нібито прийшло під час медового місяця продюсера Волтера Ланца та його дружини Грейс у Джун-Лейк у 1940 році, що є сумнівною історією, враховуючи той факт, що перша поява Вуді передувала медовому місяцю Ланца та Стаффорда.[2] Галасливий дятел біля їхньої хатини не давав спати вночі, а коли почався сильний дощ, вони дізналися, що птах просвердлив дірки в даху їхньої хатини. Волтер і Грейсі розповіли адвокату Далласа Роду Фелпсу під час візиту, що Уолтер хотів застрелити птаха, але Грейсі запропонувала чоловікові зробити про нього мультфільм, і так з'явився на світ Вуді.[3] Вуді має багато спільних рис з дятлом, як з точки зору зовнішнього вигляду, так і характерного сміху, що нагадує крик дятла. Ця схожість є результатом художньої ліцензії творців і спричинила велику плутанину в орнітологічній спільноті серед тих, хто намагався класифікувати види дятла Вуді.[4]

В епізоді "Тупий, як лисиця" (1964) музей пропонує 25 доларів винагороди тому, хто спіймає Campephilus principalis, яким є сам Вуді Вудпекер.[5][6]

Озвучування[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Цей сміх було придумано актором озвучування Мелом Бланком під час роботи над прототипами Багза Банні наприкінці 1930-х. Починаючи з 1940-го року образ Багза й його манеру мовлення було остаточно сформовано, божевільний смішок було визнано невідповідним до нової зовнішності й Бланк вирішив застосувати його для озвучування Вуді Вудпекера
  2. Brennan, Shannon. "Walter Lantz Biography". Rovi. Retrieved January 30, 2019.
  3. Lenburg, Jeff (2006). Who's who in Animated Cartoons: An International Guide to Film & Television's Award-winning and Legendary Animators (англ.). Hal Leonard Corporation. ISBN 978-1-55783-671-7.
  4. Woody The Acorn (Not Pileated) Woodpecker.
  5. U.S. Declares Woody Woodpecker Extinct - The Daily Cartoonist. www.dailycartoonist.com (амер.). 30 вересня 2021. Процитовано 25 серпня 2023.
  6. pozzana (6 жовтня 2021). Uma mentira sobre o Pica-pau e o que temos a ver com isso - Bioética. Biólogo (pt-BR) . Процитовано 25 серпня 2023.