Вуді Вудпекер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Персонаж мультфільму
Вуді Вудпекер
Статьчоловіча
Вперше з'явивсяKnock Knock (1940)
Вік25 листопада 1940 (83 роки)
Колір волоссячервоне
Виддятел

Вуді Вудпекер, або, в перекладі, Дятел Вуді (англ. Woody Woodpecker) — анімаційний персонаж, ексцентричний антропоморфний дятел, герой мультфільмів анімаційної студії Волтера Ланца, розповсюджуваних Universal Pictures. Створений в 1940 році по замальовках Бена «Багза» Хардавея, який брав участь також у розробці образів інших ексцентричних персонажів — Багза Банні і Даффі Дака для студії Леона Шлезінгера кінокомпанії Ворнер Бразерс наприкінці 1930-х років.

Вуді має життєрадісний, але вкрай настирливий характер, чим докучає своїм пересічним сусідам, мисливцям та іншим антагоністам. Його головна здатність і улюблене заняття — довбати дзьобом усе дерев'яне. У моменти тріумфу над суперником і після вдалих жартів Вуді видає свій фірмовий сміх[1].

Вуді — класичний приклад антигероя того типу, який у США називають screwball (навіжений). Він докучає своїм сусідам і перетворює їх життя на пекло, найчастіше без особливої на те причини. При цьому, симпатії автора й глядача завжди на стороні спритного й дотепного трикстера, що нерідко було підставою для критики Вуді й подібних йому персонажів. Зазвичай єдиним мотивом поведінки Вуді є зайва енергія та почуття гумору, рідше — суперництво чи загроза з боку антагоніста (наприклад, в одному мультфільмі люди намагаються знести будинок Вуді, щоб побудувати на його місці шосе). Попри це, в деяких епізодах Вуді ставав жертвою ще більш навіжених героїв, ніж він сам.

Походження

[ред. | ред. код]

Натхнення для персонажа нібито прийшло під час медового місяця продюсера Волтера Ланца та його дружини Грейс у Джун-Лейк у 1940 році, що є сумнівною історією, враховуючи той факт, що перша поява Вуді передувала медовому місяцю Ланца та Стаффорда.[2] Галасливий дятел біля їхньої хатини не давав спати вночі, а коли почався сильний дощ, вони дізналися, що птах просвердлив дірки в даху їхньої хатини. Волтер і Грейсі розповіли адвокату Далласа Роду Фелпсу під час візиту, що Уолтер хотів застрелити птаха, але Грейсі запропонувала чоловікові зробити про нього мультфільм, і так з'явився на світ Вуді.[3] Вуді має багато спільних рис з дятлом, як з точки зору зовнішнього вигляду, так і характерного сміху, що нагадує крик дятла. Ця схожість є результатом художньої ліцензії творців і спричинила велику плутанину в орнітологічній спільноті серед тих, хто намагався класифікувати види дятла Вуді.[4]

В епізоді "Тупий, як лисиця" (1964) музей пропонує 25 доларів винагороди тому, хто спіймає Campephilus principalis, яким є сам Вуді Вудпекер.[5][6]

Озвучування

[ред. | ред. код]

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Цей сміх було придумано актором озвучування Мелом Бланком під час роботи над прототипами Багза Банні наприкінці 1930-х. Починаючи з 1940-го року образ Багза й його манеру мовлення було остаточно сформовано, божевільний смішок було визнано невідповідним до нової зовнішності й Бланк вирішив застосувати його для озвучування Вуді Вудпекера
  2. Brennan, Shannon. "Walter Lantz Biography". Rovi. Retrieved January 30, 2019.
  3. Lenburg, Jeff (2006). Who's who in Animated Cartoons: An International Guide to Film & Television's Award-winning and Legendary Animators (англ.). Hal Leonard Corporation. ISBN 978-1-55783-671-7.
  4. Woody The Acorn (Not Pileated) Woodpecker.
  5. U.S. Declares Woody Woodpecker Extinct - The Daily Cartoonist. www.dailycartoonist.com (амер.). 30 вересня 2021. Процитовано 25 серпня 2023.
  6. pozzana (6 жовтня 2021). Uma mentira sobre o Pica-pau e o que temos a ver com isso - Bioética. Biólogo (pt-BR) . Процитовано 25 серпня 2023.