Діон (Греція)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Діон (Пієрія))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діон
Δίο
Руїни давнього Діона
Руїни давнього Діона
Руїни давнього Діона
Діон. Карта розташування: Греція
Діон
Діон
Координати: 40°10′ пн. ш. 22°29′ сх. д. / 40.167° пн. ш. 22.483° сх. д. / 40.167; 22.483
Країна Греція
Децентр. адміністрація Адміністрація Македонії і Фракії
Периферія Центральна Македонія
Периф. одиниця Пієрія
Колишні адмін. одиниці
 - Регіон Македонія
 - Ном Пієрія
Розташування на мапі ному
Висота над р.м. 129 м 
Населення (2001[1])
 - Усього 10 885
Часовий пояс EET/EEST (UTC+2/3)
Поштовий код 601 00
Телефонний код(и) 23510
Авто KN
Вебсайт: dion.gr

Діон (дав.-гр. Δίον), новогрецькою Діо (грец. Δίο) — грецький муніципалітет та село в номі Пієрія, область Македонія. Розташоване за 15 км на південний захід від міста Катеріні, за 6 км від затоки Термаїкос в Салоніках і на північ від підніжжя гори Олімп. В античну добу поблизу сучасного села існувало місто Діон.

Історія[ред. | ред. код]

Античний Діон був значним культурним і релігійним центром Стародавньої Македонії. Свою назву місто отримала від знаменитого за часів Полібія храму Зевса, оскільки греки називають Зевса Діасом.

Перші згадки про Діон зустрічаються у Фукідіда, який писав, що Діон — перше місто, якого дістався спартанський полководець Брасід на шляху із Фессалії до Македонії дорогою через царство союзника Пердікки II під час походу проти афінської колонії Фракії в 424 до н. е.

Цар Архелай І заснував тут на честь Зевса і муз щорічні ігри, за зразком олімпійських. Етолієць Скопас, який зруйнував Діон в 220 до н. е., знищив тут близько 2 000 скульптурних творів. Знову відбудований і укріпленнями сполучений з морем, Діон після переходу під владу римлян почав занепадати. Споруджені тут кінні статуї роботи Лісіппа воїнів, полеглих у битві на річці Граник, були перевезені до Риму. В римську добу Діон був одним з найбільших міст провінції Македонії.

На місці давнього Діона до 1961 року існував муніципалітет Малафрія.

Розкопки[ред. | ред. код]

Британський полковник і мандрівник Вільям Люк, який зупинився в цій місцевості 21 грудня 1806 року, першим точно визначив місце розташування стародавнього Діона. Своє відкриття він опублікував в 1835 році в третьому томі книги «Подорож Північньою Грецією».

Археологічні дослідження районі Діона розпочалися в 1928 році. Остання експедиція працювала тут в 1978 році. Під час розкопок знайшли добре збережені античні терми, грецький театр, побудований в добу Філіппа V, храм Зевса, вілла Діоніса зі складною мозаїкою, святилища богинь Деметри й Ісіди, частина стадіону, численні статуї, колони, мозаїки, бруковані вулиці.

З 1983 року в Діоні діє археологічний музей, в якому експонуються знахідки, виявлені при розкопках стародавнього Діона. Серед експонатів виставки статуї, поховальні пам'ятки, монети та інші артефакти.

Культура[ред. | ред. код]

Щороку з 1972 у муніципалітеті Діон відбувається фестиваль музичного та театрального мистецтва «Олімп». За майже сорокарічну історію фестивалю у ньому взяли участь відомі грецькі митці, серед яких: Марія Фарантурі, Маріо Франгуліс, Йоргос Даларас, Нана Мускурі, Анна Сінодіну, Тіміос Каракацаніс, Дімітріос Мітропанос та інші.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Δείτε τη Διοικητική Διαίρεση. Міністерство внутрішніх справ, децентралізації та електронного управління Греції (гр.) . www.ypes.gr. Процитовано 9 вересня 2009.

Посилання[ред. | ред. код]